Tofu, numit si doufu, sau branza de fasole, este un aliment de origine chinezeasca, preparat prin coagularea laptelui de soia si prin presarea branzei rezultate in blocuri de diferite forme.
Tofu este originar din China antica, dar nu se cunosc multe lucruri despre originea si metodele sale initiale de productie.
Tofu
Tofu a fost apoi introdus in Coreea, apoi in Japonia (in secolul al VIII-lea). S-a mai raspandit si in alte parti din Asia de Sud-Est, similar raspandirii budismului.

Tofu nu are gust si aroma proprie, asa ca poate fi folosit atat in feluri de mancare sarate, cat si in deserturi. Are inca proprietatea de a absorbi perfect aromele si gusturile celorlalte ingrediente; mai este folosit si la ingrosarea sosurilor, supelor si tocanelor.
Producerea de tofu din lapte de soia este similara producerii branzei din lapte animal, desi o parte din tofu este obtinut si din produse non-soia, cum sunt migdalele, sau fasolea neagra.
Exista o mare varietate de tipuri de tofu, care pot fi impartite in doua mari categorii: tofu proaspat, produs direct din lapte de soia, si tofu procesat, produs din tofu proaspat. 

Tofu proaspat
Este comercializat imersat in apa, pentru a-si mentine continutul de lichid. Functie de cantitatea de apa extrasa, acesta poate fi impartit in mai multe varietati:
tofu moale: este tofu nescurs si contine cea mai mare cantitate de apa dintre toate varietatile. textura sa este asemanatoare cu ce a aunei creme fine. In Japonia si Coreea este preparat, in mod traditional, cu apa de mare. Pentru ca acest tip de tofu nu poate fi, practic, apucat cu betisoarele, este mancat cu lingura.
tofu tare asiatic: este scurs si presat, dar mai contine inca o mare cantitate de lichid. Textura sa este relativ tare si elastica. Coaja sa pastreaza modelul tifonului in care a fost scurs si presat. Poate fi mancat cu betisoarele.
tofu tare occidental: este varietatea cu cel mai mic continut de lichid. Este tare si cauciucos. daca este feliat subtire, poate fi sfaramat cu usurinta. Coaja sa pastreaza modelul tifonului in care a fost scurs si presat.
  
Tofu procesat
Exista in multe forme, datorita multiplelor modalitati in care poate fi folosit. 

Fermentat
Tofu murat: consista din cuburi de tofu uscat care a fost lasat sa fermenteze in aer liber. Este apoi inmuiat in apa sarata, vin de orez, otet si ardei iuti, sau intr-un amestec unic de orez, pasta de fasole si fasole soia. Exista ti intr-o varianta rosie, care-si datoreaza culoarea drojdiei rosii de orez.
Tofu imputit: a fost fermentat intr-o saramura cu peste si legume. Acest tofu miroase foarte puternic, a putred, sau chiar a fecale, dupa spusele unora. In ciuda m irosului puternic si neplacut, gustul sau este apreciat. Textura acestui tofu este similara cu cea a tofu-ului moale din care este preparat.
 
Aromat
Tofu de migdale: nu este preparat din lapte de soia, ci din gelatina, sau agar-agar, si lapte, sau lapte de cocos.
Tofu dulce: este folosit la deserturi si include tofu de alune, mango si lapte de cocos. Pentru a produce acest tip de tofu, laptele de soia este amestecat, inainte de adaugarea coagulantului, cu zahar, fructe si arome.
Tofu sarat: este un tofu de oua, in care ouale batute sunt filtrate si incorporate in laptele de soia inainte de adaugarea coagulantului. Amestecul este pus in pungi d eplastic de forme tubulare si lasat sa coaguleze. Tofu de oua este de culoare galben-pala, cu o textura plina.
Tofu prajit: cu exceptia celui foarte moale, toate formele de tofu pot fi prajite in mult ulei, pana ce se rumenesc si devin aerate in interior.
 
Produse auxiliare
Producerea de tofu creaza si alte produse comestibile, preparate din filmul uleios de proteine, sau „caimac”, care se formeaza la suprafata laptelui de soia, la fierbere.
Coaja de tofu: este produsa prin fierberea laptelui de soia si colectarea filmului depus la suprafata, urmata de uscare sub forma de foi galbui.
Okara: mai este numita si „pulpa de soia” si este formata din fibrele, amidonul si proteinele ramase dupa ce laptele de soia a fost extras din boabe de fasole soia macinate si inmuiate. Desi este folosit mai ales ca hrana pentru animale, este folosit uneori in bucatariile japoneza si coreeana.
 
Tofu preparat din alte legume, sau boabe
Tofu de fasole neagra: este preparat din amestec d efasole neagra si fasole soia. Textura sa este mai gelatinoasa decat ce aa tofu-ului standard, iar culoarea sa este gri.
Tofu birmanez: este preparat din faina de chana dal. Este de culoare galbena.
Tofu de orez: este preparat din faina de orez si are culoare alba, cu aceeasi consistenta cu tofu birmanez.