Tom yum, sau tom yam, este numele a doua sume similare, preparate in Thailanda si, respectiv, in Laos. In timp ce putini au auzit de varianta laotiana, cea thailandeza cu creveti este populara in intreaga lume si considerata unul dintre simbolurile acestei fabuloase bucatarii. A devenit, de asemenea, unul dintre lucrurile exportate de cultura thailandeza, caci este des intalnita si in Malaezia, Singapore, Indonezia, Myanmar.

Thailandezii sunt, pur si simplu, indragostiti de aceasta supa. Am avut ocazia sa-i vad gatind-o si sa o gatesc eu insumi la Bangkok, si va pot spune ca experienta este deosebita. Thailandezii o privesc cu aceeasi consideratie cu care apreciem noi sarmalele.
Mi-am adus de la Bruxelles frunze de limeta kafru congelate, lemongrass conservat si galangal uscat. Nu sunt ceea ce ar folosi un thailandez la el acasa, dar sunt destul de bune.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
450 g creveti sau mari, cruzi
1 litru fond de pui (sau supa preparata din cubulete de concentrat)
6 tulpini de lemongrass, din cutie, tocate marunt
10 frunze de limeta kafru, taiate julienne
225 g ciuperci de paie, din cutie, bine scurse
3 linguri de sos de peste
4 linguri de suc de limeta
2 cepe verzi, tocate marunt
10 fire proaspete de coriandru, tocate
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati marunt
2 cm bucata de ghimbir, feliata si apoi taiata julienne
1 felie de galangal uscat, zdrobita putin
1 lingurita de zahar de palmier, sfaramat
frunze proaspete de coriandru, pentru servit

Instructiuni:
Se decorticheaza crevetii, lasand coditele intacte. Se curata crevetii de vinisoare, se spala bine si se scurg cu grija. Se da fondul in clocot. Se adauga lemongrass, ghimbir, galangal si jumatate din frunzele de limeta kafru. Se fierb incet, 5-6 minute, pana ce supa devine aromata.

Se adauga ciupercile si crevetii si se fierb incet, pana ce crevetii se fac roz-portocalii. Atentie, in tot acest timp, thailandezii nu amesteca supa, caci, spun ei, va capata un usor iz de la creveti. Nu am avut ocazia sa verific aceasta asertiune, am luat-o pur si simplu ca atare.

Se adauga imediat sos de peste, suc de limeta, zahar, ceapa verde, coriandru, ardei iuti si restul de frunze de limeta kafru. Se gusta si se potriveste asezonarea, daca este nevoie, cu sos de peste, suc de limeta, zahar si ardei iute. Supa trebuie sa fie acrisoara, sarata si iute. Se presara deasupra frunze proaspete de coriandru si se serveste.
Supa este foarte buna si a doua zi, daca este pastrata in frigider, acoperita. Multi spun chiar ca este mai buna a doua zi.

Sfaturi:
Mi-as fi dorit ca supa sa fie mai limpede, dar cand am preparat fondul am fost un pic neatent si a apucat sa clocoteasca vreo 2 minute, ceea ce l-a facut un pic neclar.
Lemongrass proaspat se gaseste in Kaufland si Sellgros.
Galangalul este un ingredient optional
Frunzele de limeta kafru pot fi aproximate inlocuindu-le cu fasii de coaja de limeta si foi de dafin. Aceasta combinatie le imita destul de bine: coaja de limeta da aroma citrica si proaspata, iar dafinul da nuanta usor “lemnoasa”.
Zahar de palmier se gaseste rar, dar poate fi inlocuit cu zahar brun.
Sos de peste si ciuperci de paie se gasesc in supermarket. Eu le-am luat ultima oara de la Carrefour.