Daca intr-o zi nu aveti chef sa investiti mult timp in gatit si daca va satisface o reteta simpla, rapida si gustoasa, fara garnituri si salate alaturi, reteta aceasta este foarte potrivita.
Tonul este gatit mediu (rozaliu in centrul), iar sosul de unt este onctuos, dar si acrisor-picant, potrivindu-se bine cu pestele.
Un pahar de vin sec rose, ar intregi aceasta reteta, potrivita ca pranz usor, sau cina lejera.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 8 minute plus odihna

Ingrediente:
2 fileuri de ton, circa 250 g fiecare
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingura de ulei de masline extra virgin
3 linguri de unt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingura de capere
2 lingurite de patrunjel proaspat, tocat
1 lingurita de boabe de piper rosu in saramura, bine scurse (optional)
2 lingurite de coaja de lamaie, rasa
1 lingura de suc de lamaie
2 rondele de lamaie, groase de 3-4 mm
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat

Instructiuni:
Se spala pestele si se sterge bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Trebuie sa aiba suprafata aproape uscata, ca sa se rumeneasca frumos. Se ung fileurile de ton pe ambele parti cu 1 lingura de ulei de masline. Se sareaza si se pipereaza.

Se incinge un gratar de fonta, la foc iute. Se inlatura coaja celor doua rondele de lamaie, iar miezul se toaca marunt. Se pune deoparte.

Se frig fileurile de ton 3 minute, la foc mediu-iute, rotindu-le cu 45° la jumatatea acestui timp, ca sa capete urmele specifice de gratar, in crucis. Se intorc si se frig alte 2 minute, fara sa se mai roteasca. Se scot pe un grilaj metalic, se acopera lejer cu folie metalica si se lasa la odihna 5-8 minute.

Intre timp se incinge o tigaie. Se adauga untul si se incinge. Se face flacara mica de tot si se adauga usturoi. Se gateste 1-2 minute, pana ce se inmoaie, apoi se adauga suc de lamaie, piper rosu, coaja de lamaie rasa si capere. Se gateste mixtura 1 minut, cat sa fie bine incinsa, apoi se ia de pe foc. Se adauga patrunjel tocat si se amesteca.
Se servesc fileurile de ton asezate cu fata de prezentare in sus (cea cu urme de gratar in crucis) stropite cu sos, presarate cu lamaie tocata si ornata cu frunze proaspete de patrunjel.

Nota:
Timpul de gatit poate varia functie de grosimea bucatilor de ton si de modul in care pastreaza si transmite caldura gratarul dvs. Ca sfat, este mai bine sa riscati ca bucatile de ton sa fie un pic nefacute, decat sa fie prea facute. Retineti ca si dupa ce sunt luate de pe gratar alimentele continua sa se gateasca inca 1-2 minute, datorita caldurii remanente.

Varificati gradul in care sunt facute bucatile de ton, practicand o taietura subtire in centrul feliei si controland culoarea carnii in sectoiune. Ea se prepara, ca la carte, astfel ca sa fie rosie-rozalie in sectiune, dar gatiti-o cum va place dvs.; singura masura de precautie este sa nu o gatiti prea mult, caci se va usca si va fi o mare dezamagire.

Daca doriti ceva mai putin lamaios, renuntati la adausul de lamaie tocata.

Piperul rosu murat in saramura nu este necesar. Intamplarea a facut ca eu sa-l am la indemana si am profitat ca sa adaug cateva puncte colorate si un mic accent picant.
Daca doriti sa pastravti aceste mici plusuri de culoare si de gust, dar nu aveti piper rosu, folositi fulgi de ardei iute.