Ton la gratar cu sos de unt, capere si lamaie

Ton la gratar – reteta rapida si simpla cu sos de unt, capere si lamaie

Daca intr-o zi nu aveti chef sa investiti mult timp in gatit si daca va satisface o reteta simpla, rapida si gustoasa, fara garnituri si salate alaturi, reteta aceasta este foarte potrivita.

Tonul este gatit mediu (rozaliu in centrul), iar sosul de unt este onctuos, dar si acrisor-picant, potrivindu-se bine cu pestele.
Un pahar de vin sec rose, ar intregi aceasta reteta, potrivita ca pranz usor, sau cina lejera.
Ton la gratar - reteta rapida si simpla cu sos de unt, capere si lamaie

  • Bucatarie: Retetele lui Radu
  • Dificultate: usor
  • Cantitate: 2 portii
  • Timp de preparare: 5 minute
  • Timp de gatit: 8 minute plus odihna

Ton la gratar cu sos de unt, capere si lamaie – Ingrediente:

  • 2 fileuri de ton, circa 250 g fiecare;
  • sare;
  • piper negru, proaspat macinat;
  • 1 lingura de ulei de masline extra virgin;
  • 3 linguri de unt;
  • 2 catei de usturoi, tocati marunt;
  • 1 lingura de capere;
  • 2 lingurite de patrunjel proaspat, tocat;
  • 1 lingurita de boabe de piper rosu in saramura, bine scurse (optional);
  • 2 lingurite de coaja de lamaie, rasa;
  • 1 lingura de suc de lamaie;
  • 2 rondele de lamaie, groase de 3-4 mm;
  • frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat.

Cum se prepara tonul la gratar – Instructiuni

  • Se spala pestele si se sterge bine prin tamponare cu prosoape de hartie. Trebuie sa aiba suprafata aproape uscata, ca sa se rumeneasca frumos.
  • Se ung fileurile de ton pe ambele parti cu 1 lingura de ulei de masline.
  • Se sareaza si se pipereaza.
  • Se incinge un gratar de fonta, la foc iute. Se inlatura coaja celor doua rondele de lamaie, iar miezul se toaca marunt. Se pune deoparte.
  • Se frig fileurile de ton 3 minute, la foc mediu-iute, rotindu-le cu 45° la jumatatea acestui timp, ca sa capete urmele specifice de gratar, in crucis.
  • Se intorc si se frig alte 2 minute, fara sa se mai roteasca.
  • Se scot pe un grilaj metalic, se acopera lejer cu folie metalica si se lasa la odihna 5-8 minute.
  • Intre timp se incinge o tigaie. Se adauga untul si se incinge. Se face flacara mica de tot si se adauga usturoi. Se gateste 1-2 minute, pana ce se inmoaie, apoi se adauga suc de lamaie, piper rosu, coaja de lamaie rasa si capere. Se gateste mixtura 1 minut, cat sa fie bine incinsa, apoi se ia de pe foc. Se adauga patrunjel tocat si se amesteca.
  • Se servesc fileurile de ton asezate cu fata de prezentare in sus (cea cu urme de gratar in crucis) stropite cu sos, presarate cu lamaie tocata si ornata cu frunze proaspete de patrunjel.
Citeste si articolul →   Prajele de pui cu Grana Padano

Nota:

Timpul de gatit poate varia functie de grosimea bucatilor de ton si de modul in care pastreaza si transmite caldura gratarul dvs. Ca sfat, este mai bine sa riscati ca bucatile de ton sa fie un pic nefacute, decat sa fie prea facute. Retineti ca si dupa ce sunt luate de pe gratar alimentele continua sa se gateasca inca 1-2 minute, datorita caldurii remanente.

Verificati gradul in care sunt facute bucatile de ton, practicand o taietura subtire in centrul feliei si controland culoarea carnii in sectoiune. Ea se prepara, ca la carte, astfel ca sa fie rosie-rozalie in sectiune, dar gatiti-o cum va place dvs.; singura masura de precautie este sa nu o gatiti prea mult, caci se va usca si va fi o mare dezamagire.

Daca doriti ceva mai putin lamaios, renuntati la adausul de lamaie tocata.

Piperul rosu murat in saramura nu este necesar. Intamplarea a facut ca eu sa-l am la indemana si am profitat ca sa adaug cateva puncte colorate si un mic accent picant.

Daca doriti sa pastravti aceste mici plusuri de culoare si de gust, dar nu aveti piper rosu, folositi fulgi de ardei iute.

8 comentarii pe “Ton la gratar cu sos de unt, capere si lamaie

  1. cristi-j spune:

    Pe mine nu ma satisface niciodata o reteta fara garnituri si salate, o bucata de carne, de orice fel, si oricat de buna, nu reprezinta o masa completa pentru mine.
    Dar imi e dor de gustul de ton (nu cel din conserva … hehehe) iar ce ai facut aici arata foarte bine.

    Mie nu imi place pestele cu multa lamaie si apreciez ca nu mai apare nelipsita felie de lamaie pe farfurie … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Pai sunt destule capere, lamaia nu a mai avut loc. Ce sa mai acreasca? Eu nu mai mananc de ceva ani masa traditionala, cu garnitura si salata, inceputa cu ciorba si terminata eventual de desert. Nu poti prezenta la orice reteta o masa completa, caci nu are sens. Oricine poate adauga aici, daca vrea, o garnitura, sau chiar o salata, desi aici nu prea as simti nevoia ei. De asemenea, multe dintre retete mai contin indicatii asupra garniturilor sau salatelor care s-ar potrivi.

  2. Lia spune:

    🙂 ma bucur ca ai avut timp sa raspunzi sa ma linistesc ca n-am gresit cu ceva …. tu vezi-ti de treburi ca de-acum stiu ca esti in viteza 🙂

    si de unde crezi ca tocmai am venit? …. tocmai am cumparat cele necesare ca sa fac azi conchigliile cu somon afumat 😀

    postez mai pe seara impresii acolo ca stii ca eu dau raportu’ cand gatesc ceva de aici; … mi se pare un gest de respect pt. cel de la care iau reteta

    nu mai pierde vremea sa mai raspunzi aici …

    toate cele bune!

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Nu ma irita nimic, insa in ultimele zile am cam fost mereu pe fuga. Poate de aceea raspunsurile mele sunt cam “expediate” si mai lipsite de nuante. Imi pare rau ca am lasat impresia asta. Daca as fi dorit sa scap de comentariile cuiva, il blocam, pur si simplu, din setarile blogului.
      Am si facut asta cu vreo 4-5 persoane foarte agresive. Nu este nicidecum cazul cu tine. 🙂

  3. Lia spune:

    imi place pestele cu multa lamaie si tocata si cum o fi 🙂

    dar cu el asa mai rozaliu, nu stiu … desi cand am facut atunci somonul tot putin timp prelucrat termic era

    • Radu Popovici spune:

      @Lia: Am spus in reteta ca fiecare si-l poate gati cat vrea de facut. Normal, fiecare si-l gateste asa indiferent ce spun eu in reteta.
      Ca la carte, se gateste sa fie roz-rosiatic in centru. Ca si carnea de vita.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.