Este prima data cand vad ton negru pe piata noastra si, in general, este prima data cand vad un ton atat de mic. Si de ieftin, caci acest ton negru costa doar vreo 25 lei/kg. De obicei vedeam fileuri mari de ton rosu, pe la 100 lei/kg.
Poate imi intelegeti atunci curiozitatea; am cumparat, deci, un ton negru si l-am preparat cum este descris mai jos.
Ton negru cu citrice si coriandru
A iesit delicios, fraged si suculent, iar pielea (lipsita de solzi in mod natural, cu exceptia unei mici zone) a fost crocanta si rumenita, extrem de placuta.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 3-4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus odihna
Timp de gatit: 10-14 minute plus odihna

Ingrediente:
1 ton negru intreg, circa 1 kg, curatat
1 lamaie
1 portocala
sare
piper negru, proaspat macinat
5 linguri de ulei de masline estra virgin
4 linguri de suc de lamaie, proaspat stors
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de sos Tabasco
2 lingurite de boabe de coriandru, pisate
2 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
felii de portocala, pentru servit
cateva rosii cherry

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 200 °C. Se taie portocala si lamaia rondele. Rondelele de lamaie se taie apoi fasii late de 1 cm.
Se combina intr-un castron usturoiul cu 2 linguri de ulei, 2 linguri de suc de lamaie, coriandru pisat si sos Tabasco. Se amesteca bine,

Se spala tonul si se sterge bine cu prosoape de hartie. Se practica 7-8 despicaturi oblice pe fiecare fata a sa, la 3 cm una de alta. Se sareaza si se pipereaza in interior si la exterior, insistand la despicaturi. Se unge apoi in interior si exterior cu mixtura de suc de lamaie. Se lasa sa stea 10 minute.

Se stinge cuptorul si se incinge grill-ul din interior. Se asterne o tava de cuptor (sau un platou termorezistent) cu rondele de portocala. O parte dintre fasiile de lamaie se indeasa in burta tonului. Restul se infig in despicaturile de pe ambele fete ale pestelui. Se asaza tonul peste rondelele din tava.

Se gateste tonul sub grill 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce se rumeneste putin. Se stinge apoi grill-ul si se aprinde cuptorul. Se potriveste flacara la 160 °C. Se adauga langa ton cateva rosii cherry. Se sareaza rosiile si se stropeste totul cu 1 lingura de ulei. Se gateste tonul 3-4 minute, apoi se intoarce si se stropeste cu 1 lingura de ulei. Se gateste alte 3-4 minute, pana ce este facut dupa preferinta. Se scoate din cuptor si se lasa sa stea 5-10 minute, inainte de a fi servit.
Se serveste tonul intreg, transferat pe un platou mare, stropit cu restul de suc de lamaie si restul de ulei, presarat cu coriandru tocat, alaturi de feliute de portocala si rosii cherry.

Sfaturi:
Tonul este unul dintre putinii pesti care se poate servi si medium-rare, adica nefacut complet in centru. Verificati in despicaturile din partea cea mai groasa a pestelui, daca este facut dupa cum va doriti.

Dat fiind ca intre cap si coada diferenta de grosime este foarte mare, daca va place tonul fine facut poate nu este o idee rea sa acoperiti la un moment dat jumatatea sa inferioara cu folie de aluminiu. Astfel partea mai subtire a tonului este protejata si nu se va supra-gati cat timp se gateste complet partea mai groasa.