Ton negru cu citrice si coriandru

Este prima data cand vad ton negru pe piata noastra si, in general, este prima data cand vad un ton atat de mic. Si de ieftin, caci acest ton negru costa doar vreo 25 lei/kg. De obicei vedeam fileuri mari de ton rosu, pe la 100 lei/kg.
Poate imi intelegeti atunci curiozitatea; am cumparat, deci, un ton negru si l-am preparat cum este descris mai jos.
Ton negru cu citrice si coriandru
A iesit delicios, fraged si suculent, iar pielea (lipsita de solzi in mod natural, cu exceptia unei mici zone) a fost crocanta si rumenita, extrem de placuta.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 3-4 portii
Timp de preparare: 10 minute plus odihna
Timp de gatit: 10-14 minute plus odihna
Ingrediente:
1 ton negru intreg, circa 1 kg, curatat
1 lamaie
1 portocala
sare
piper negru, proaspat macinat
5 linguri de ulei de masline estra virgin
4 linguri de suc de lamaie, proaspat stors
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita de sos Tabasco
2 lingurite de boabe de coriandru, pisate
2 linguri de coriandru (sau patrunjel) proaspat, tocat
felii de portocala, pentru servit
cateva rosii cherry
Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 200 °C. Se taie portocala si lamaia rondele. Rondelele de lamaie se taie apoi fasii late de 1 cm.
Se combina intr-un castron usturoiul cu 2 linguri de ulei, 2 linguri de suc de lamaie, coriandru pisat si sos Tabasco. Se amesteca bine,
Se spala tonul si se sterge bine cu prosoape de hartie. Se practica 7-8 despicaturi oblice pe fiecare fata a sa, la 3 cm una de alta. Se sareaza si se pipereaza in interior si la exterior, insistand la despicaturi. Se unge apoi in interior si exterior cu mixtura de suc de lamaie. Se lasa sa stea 10 minute.
Se stinge cuptorul si se incinge grill-ul din interior. Se asterne o tava de cuptor (sau un platou termorezistent) cu rondele de portocala. O parte dintre fasiile de lamaie se indeasa in burta tonului. Restul se infig in despicaturile de pe ambele fete ale pestelui. Se asaza tonul peste rondelele din tava.
Se gateste tonul sub grill 2-3 minute pe fiecare parte, pana ce se rumeneste putin. Se stinge apoi grill-ul si se aprinde cuptorul. Se potriveste flacara la 160 °C. Se adauga langa ton cateva rosii cherry. Se sareaza rosiile si se stropeste totul cu 1 lingura de ulei. Se gateste tonul 3-4 minute, apoi se intoarce si se stropeste cu 1 lingura de ulei. Se gateste alte 3-4 minute, pana ce este facut dupa preferinta. Se scoate din cuptor si se lasa sa stea 5-10 minute, inainte de a fi servit.
Se serveste tonul intreg, transferat pe un platou mare, stropit cu restul de suc de lamaie si restul de ulei, presarat cu coriandru tocat, alaturi de feliute de portocala si rosii cherry.
Sfaturi:
Tonul este unul dintre putinii pesti care se poate servi si medium-rare, adica nefacut complet in centru. Verificati in despicaturile din partea cea mai groasa a pestelui, daca este facut dupa cum va doriti.
Dat fiind ca intre cap si coada diferenta de grosime este foarte mare, daca va place tonul fine facut poate nu este o idee rea sa acoperiti la un moment dat jumatatea sa inferioara cu folie de aluminiu. Astfel partea mai subtire a tonului este protejata si nu se va supra-gati cat timp se gateste complet partea mai groasa.

    • Radu Popovici spune:

      @Silviu: Multumesc pentru informatii. Dupa cum puteti vedea din titlul retetei, se stie deja foarte bine ca in Romania este vandut sub denumirea de ton negru. 🙂

  1. Liliana Dumitru spune:

    Buna ziua,
    Numele meu este Liliana Dumitru si am un blog de retete.
    Am preluat o reteta de pe site-ul dvs si, as dori totusi sa stiu daca am incalcat astfel termenii si conditiile impuse de site-ul dvs. ?
    Mentionez ca am inserat link-ul catre sursa informatiei mele.Daca nu imi permiteti preluarea acestei retete pe care o puteti vedea la urmatoarea adresa: #
    ma oblig sa sterg reteta.Stiu ca trebuia sa intreb inainte de
    postarea retetei dar ,nu e tarziu probabil nici acum sa intreb.
    Cu respect
    Liliana Dumitru

    • Radu Popovici spune:

      @Liliana: in principiu nu sunt de acord cu preluarea retetelor mele, dar nu pot sa ma supar de dvs., caci ati indicat sursa. As fi dorit insa sa indicati ca sursa exact pagina retetei respective, nu homepage-ul.

  2. Daniela spune:

    Imi place tonul foarte mult dar faza este ca nu am gatit eu niciodata ci am mancat la restaurant 😀 Am sa incerc sa fac si eu dupa reteta ta sa vad cum este…

  3. Katze spune:

    Hallo,

    Singura deficienta, din pacate, este ca nu se trece denumirea stiintifica. Astfel se poate afla imediat despre ce peste este vorba 🙂 Fiecare tara are denumirile ei pt codul negru!
    Dar sunt sigura ca aceste “lipsuri” o sa dispara.

    LG
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Pana una-alta, mi-am dat seama ca denumirile care se incetatenesc, chiar daca sunt gresite, sunt cele de pe etichetele din magazin. Asa ca acest peste va ramane, se pare, cu numele ton negru.

  4. Katze spune:

    Hallo,

    Mi-ati confirmat banuiala unei “traduceri” nefericite 🙂
    Intrebare: nu se scrie pe eticheta si denumirea stiintifica?
    Presupun ca nu, din pacate 🙁

    De ce ton negru ? Poate creatorul denumirii s-a lasat inspirat de culoare.

    Fregatten-Makrele sau unechter Bonito in germana.

    LG
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Din cate am vazut eu, pe eticheta nu este trecuta niciodata denumirea stiintifica. Sunt scrise cu markerul, sau cu creta, uneori este trecuta provenienta, dar cam atat.
      In ce priveste denumirea, ea este, probabil, cea trecuta in actele vamale. Am gasit pe net acte in care Auxis thazard este denumit cod negru. Asa ca cei din magazin nu par a avea vreo vina.

  5. cristi-j spune:

    @katze : noi ne intrebam cine e de fapt tonul negru care se gaseste in romania … clar nu e cel de pe coastele americane blackfin tuna si nu e nici black shipjack tuna ai asta din mai multe motive , cel mai evident marimea .
    daca e frigate tuna , de ce a ajuns sa se numeasca ton negru ? hahaha

  6. Katze spune:

    Hallo,

    Rabdare?! In cateva minute am dat de misteriosul ” ton negru” :)!
    Iar in ce priveste tonul sant la curent,mai ales in ce priveste situatia catastrofala din punct de vedere ecologic 🙁

    O zi frumoasa
    Katze

  7. Katze spune:

    Hallo,

    Denumirea este blakfin tuna ( Thunnus atlanticus) si traieste in vestul Atlanticului (Massachusetts – Rio de Janeiro,depunandu-si icrele in curetul Florida).

    In ce priveste pestele de pe farfurie s-ar putea sa fie “frigate tuna” sau “frigate mackerel” (Auxis thazard ), inrudit cu tonul.
    De unde si pretul scazut!

    O zi frumoasa
    Katze

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Bine ca ai avut tu rabdare sa cauti, eu am renuntat dupa cateva minute. Este doar o ruda a tonului, dar este gustoasa si face banii. 🙂

  8. cristi-j spune:

    cu siguranta nu stiu multe despre peste dar din putinul pe care-l stiu parca carnea de ton nu era alba .
    din moment ce nu se gaseste nimic despre acest subiect inseamna ca de fapt se numeste altfel .
    credeam ca bunul tau simt e de origine americana si a emigrat in romania … hahaha
    in materialul “REGULATION (EC) No 853/2004 OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 29 April 2004 laying down specific hygiene rules on the hygiene of foodstuffs” se specifica ca pestele care urmeaza sa fie consumat crud sau aproape crud si usor afumat trebuie inghetat la -20 grade pentru 24 de ore dar exista exceptii daca exista autorizatii de la autoritatile competente . la fel spune US FDA pe site la capitolul despre paraziti . repet aceste regulamente sunt pentru a asigura omorarea eventualilor paraziti .
    desigur ca daca pestele e sigur si se poate servi in aceeasi zi e foarte bine , asta se intampla in regiunile apropiate de porturi si de zone de pescuit pentru ton , somon si toate celelalte specii folosite la sushi . dar exista zonele unde acest lucru nu este posibil si totusi exista restaurante sushi . poti sa-mi spui cum procedeaza ?
    nu stiu la care regulamente te referi tu .
    cred ca a fost clar in comentariul meu ca nu avem de ce polemiza pentru ca am aceeasi parere , la noi nu poti gasi peste potrivit pentru a fi consumat crud .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-J: Mie mi se pare absurd sa servesc proaspat un peste care nu a fost pescuit in aceeasi zi. Stiu de prevederea despre care vorbesti, dar nu am incredere in restaurante si sfatul meu este ca nimeni sa nu riste. Din cate stiu eu, normele HACCP, asa cum se aplica la noi, interzic servirea cruda a pestelui congelat, si mi se pare firesc.

      In ce priveste tonul negru, da, carnea sa este alba cand este gatita, si rosie cand este cruda. Stiu ca tonul obisnuit are carne rosie si dupa ce este gatit, dar fie este gresita eticheta din magazin (nu ar fi primul astfel de caz), fie este o varietate de ton oarecum diferita fata de tonul stiut de noi. In orice caz, seamana la forma corpului si la dispozitia oaselor: coloana vertebrala asezata in plan vertical, si un alt sir de oase, asezate orizontal de o parte si de alta a coloanei. Tonul are, de fapt, 4 fileuri datorita acestei caracteristici. La fel avea si micul ton negru, ceea ce ma face sa cred ca este intr-adevar o varietate de ton. Cred insa ca numele sau in lumea larga nu este “black tuna”, caci nu am gasit practic nimic pe Google.

  9. cristi-j spune:

    recunosc ca nu stiu despre ce vorbesti … hahaha … cu alte cuvinte nu am vazut , cumparat , gatit , mancat ton negru . cum arata ? ca un ton , ca un macrou , ceva intre ? ce culoare are carnea (negatita) ? ce textura ?
    si pentru ca nu stiam , am cautat pe internet . nu I se pare nimanui ciudat ca daca cauti “ton negru” sau “black tuna” nu gasesti nimic sau nimic apropiat de un peste de 30 cm si 1 kg ? cum se numeste de fapt acest peste si de unde vine ? pe de alta parte , nu ma mira , pentru ca oricum denumirea ingredientelor in romania e vraiste .
    daca ai gatit acest peste dupa bunul simt , sa inteleg ca ai bun simt american din moment ce ai trecut reteta la bucatarie american ? hahaha … sau doar pentru ca ai folosit o lingurita de tabasco ? nu e cam putin ? nu suna mai bine “bucatarie internationala” ?
    pe de alta parte , sushi nu e neaparat = cu peste crud , desi face parte din ingredientele pentru sushi , exista si multe alte tipuri . parca ar fi mai curand sashimi . pentru mine , cei care consuma peste crud in romania , mai ales din pescarii din piata sau din supermarketuri , sunt un pic cam prea “curajosi” . pe langa partea de siguranta , nici nu cred ca se obtine gustul care ar trebui .
    dar si partea cu “Pestele crud trebuie sa fi fost pescuit in aceeasi zi in care il servesti“e exagerata daca nu gresita . statele unite si uniunea europeana au reguli care spun ca pestele proaspat ca sa fie servit crud trebuie inghetat la -20 grade pentru 24 de ore pentru a omori eventuali paraziti . si daca ne gandim logic , exista multe mari orase cu restaurante care servesc sushi si sashimi desi sunt la distanta mare de oceane sau de locuri de unde se pescuiesc pesti serviti cruzi si deci nu au cum sa aduca asa ceva in mai putin de 24 de ore (pescuit pe vapor , de pe vapor in port , din port in aeroport , zbor de mii de km , alt aeroport , din aeroport in piata , din piata la restaurant) , cu toate astea exista si servesc peste crud si nimeni nu pateste nimic . dar desigur , cu cat mai proaspat cu atat mai bine si e clar o diferenta intre pestele servit crud si cel gatit .

    • Radu Popovici spune:

      @Cristi-J: Carnea negatita, ca si cea gatita, de ton negru este… alba, iart textura este relativ densa. Asa este, nu gasesti nimic pe internet… mi se pare ciudat, dar o iau ca atare. Ce pot sa spun, este ca dispunerea oaselor este asemenatoare cu cea de la ton (si daca ai cautat pe net, stii la ce ma refer) si ca este gustos.
      Am gatit la bunul simt adaptat dupa o modalitate americana (californiana) de a gati pestele, cu citrice, coriandru si sos Tabasco. Asa se explica apartenenta americana. Desigur, pot accepta faptul ca exista alte pareri, dar raman la ale mele, cel putin pentru moment. 🙂

      Parerea ca “pestele crud trebuie sa fi fost pescuit in aceeasi zi in care il servesti” nu este deloc exagerata. Este cea intalnita in toate regulamentele. Eu cred ca este un risc sa mananci peste crud pescuit cu 1-2 zile inainte. Putem polemiza oricat, dar am convingerea ca la noi nu poti gasi peste crud, potrivit pentru consumul uman, pentru sashimi sau orice fel de sushi. Eu unul nu l-as incerca pentru nimic in lume, caci stiu destul de bine ce se petrece in spatele tejghelelor de la supermarket si in bucatariile restaurantelor. In teorie poti avea dreptata, dar sfatul meu cel mai sincer ar fi sa nu mancati niciodata peste in restaurant, decat daca aveti motive intemeiate sa fiti increzatori in restaurantul respectiv… dar fiecare este liber sa faca ce doreste.

  10. TeoBucatar spune:

    O reteta buna de retinut,( cu sau fara ton negru) pentru o persoana care mananca peste de cateva ori pe saptamana.
    Astept si alte retete de acest gen.

  11. Radu Popovici spune:

    @codruta: Este extrem de riscant in Romania sa mananci peste crud. La noi, practic, niciun peste nu este proaspat. In cel mai bun caz vine de pe nava de pescuit, asezat pe pat de gheata. In 24 de ore pestele nu mai este propice pentru a fi consumat crud. Pestele crud trebuie sa fi fost pescuit in aceeasi zi in care il servesti, ceea ce la noi este practic imposibil.

    In ce priveste tonul negru, nici eu nu am gasit nimic despre el pe Internet, pur si simplu l-am gatit la bunul simt si nu am fost deloc dezamagit.

  12. popa codruta spune:

    radu, la timisoara nu se mai gaseste ton fileuri mari (cum spui tu la 100lei/kg), desi mi-as dori foarte mult pt sushi -intr-o vreme se mai gasea, dar fiind foarte scump nu se vindea si pana la urma nu se mai aduce deloc. In schimb am vazut de multe ori la Real ton negru, mai ieftin cred decat cel luat de tine. Am crezut pur si simplu ca e o pacaleala-“teapa” sau o coincidenta de nume. Am cautat pe internet, dar nu am gasit informatii lamuritoare. Articolul tau e mai mult decat binevenit si iti multumesc- am aflat ca am ratat o experienta culinara placuta. Ai idee daca e bun si pentru sushi- adica de consumat crud?
    codruta

  13. Laura Pricop spune:

    Ce curioasa m-ai facut! Mi-as dori sa gasesc si eu ton din acesta. Nu ma indur sa dau atatia bani pe tonul obisnuit, desi si despre el sunt curioasa. 🙁

    • Radu Popovici spune:

      @Laura: Este foarte scump, intr-adevar. Dar poti lua odata o bucata de 2-300 g, costa doar vreo 25-30 de lei si iti faci o fantezie, macar vezi cum este. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Am cumparat tonul din Cora Pantelimon. S-a intamplat acum vreo 2 saptamani. Am fost si ieri acolo, dar nu mai aveau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.