Exista mai multe specii de ton, populand mai toate marile lumii. Este satios si gustos, dar, in opinia mea, exagerat de scump; sper totusi ca aceasta mica nebunie sa mi se treaca cu vederea.
Reteta de mai jos este plina de gusturile si aromele tropicelor. Tonul suculent si fraged se combina perfect cu salsa plina de culoare si textura, completate ambele de ananasul parfumat.
Bucatarie: jamaicana
Dificultate: mica
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 7 minute
Ingrediente:
4 felii de ton, groase de 3 cm fiecare, circa 700 g in total
2 felii de ananas, curatate de cotor
1 mango, decojit si taiat cubulete
1-2 linguri de ulei de masline
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de suc de limeta
sare
piper negru, proaspat macinat
1/3 ardei gras portocaliu, taiat cubulete
1/3 ardei gras galben, taiat cubulete
1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
2 rosii, curatate de samburi si taiate cubulete
1 ceapa rosie, tocata
1 legatura de coriandru proaspat, tocat
feliute de limeta, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge bine un gratar, la foc iute, apoi se micsoreaza flacara la minim. Intre timp se ung fripturile de ton cu ulei, se sareaza si se pipereaza. Se ung feliile de ananas cu ulei si se sareaza.
Se pun pe gratar feliile de ananas, la foc mic, si se frig 1 minut pe fiecare parte, pana ce capata urmele caracteristice, caramelizate, de gratar. Se scot pe o farfurie si se pun deoparte, pana ce vor fi folosite.
Intre timp se prepara o vinegreta amestecand sucul de limeta cu 3 linguri de ulei de masline extra virgin, sare si piper.
Se asaza pestele pe gratar si se frige cate 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce este facut dupa preferinta. Se pun fripturile pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii, la odihna, timp de 5 minute.
Cat timp se odihneste carnea, se combina intr-un castron ceapa, ardeii grasi, ardeiul iute, mango-ul, rosiile si coriandrul. Se stropeste mixtura cu vinegreta preparata mai inainte.
Se asaza feliile de ananas pe farfuriile individuale. Peste ele se cladeste salata. Alaturi se asaza feliile de ton. Se orneaza cu coriandru, se stropesc cu restul de ulei de masline extra virgin si se servesc imediat.
Nota:
Eu am gatit tonul in curte, folosit un gratar cu gaz Ascona 570MX, de la campinggrill.ro. Este foarte versatil, putand fi folosit nu doar ca gratar, ci si ca aragaz, cuptor sau afumatoare, ceea ce va ofera prilejul sa gatiti ceea ce nici prin vis nu v-ati fi asteptat sa se poata gati cu un gratar. In opinia mea este o mini-bucatarie mobila, caci poate fi usor deplasat oriunde doriti, cu conditia sa-l asezati pe o suprafata plana.
Reteta se poate insa gati si pe un gratar de curte obisnuit, sau chiar in casa, pe un gratar de fonta.
Sfaturi
In principiu, ca si muschiul de vita, tonul se poate prepara in sange, in sange-mediu, mediu, mediu-facut sau bine facut. Mariti sau micsorati timpul de gatit dupa cum doriti sa obtineti fripturile. Tineti cont ca bucatile de ton continua sa se gateasca si dupa ce sunt luate de pe gratar, datorita caldurii remanente, asa ca luati-l de pe gratar cam cu 1 minut inainte sa ajunga sa cum il doriti.
Arata frumos vizual, este bun la gust (daca tonul nu este exagerat de mult tinut pe foc) si mult mai consistent decat alti pesti. Este scump, dar, de 2-3 ori pe an, meritam si noi… multumesc pentru reteta.
@Mirela Stanescu: Asa este, mai meritam din cand in cand. Pentru putin. 🙂
Imi place mult cum arata, mai ales salsa, combinatia de galben cu rosu.
De multe ori fripturile de ton se marineaza.
Eu stiam ca se face la gratar la foc mediu-iute, tu l-ai incalzit la iute si apoi l-ai dat la minim.
Tin minte ca am mai discutat despre cine e de fapt tonul negru (tot nu stiu). Dar tonul rosu cine e ?
Tonul este scump peste tot, nu doar la noi.
Eu am avut legatura la un moment dat cu file de ton (arata ca un muschiulet) marinat, facut felii pe gratar si apoi pus in salate.
@cristi-j: Asa este, tonul se poate si marina, dar uneori se si poate gati simplu. Curios estye faptulc a, ince priveste tonul, parca il prefer nemarinat. Daca tot costa atata, macar sa ma bucur de gustul natur.
Gratarul s epoate aborda in ambele feluri: foc mediu iute constant, dar si iute pe prima fata si apoi mic pe cea de-a doua. Totusi, temperatura nu trebuie sa scada sub o anumita limita, altfel tonul incepe sa “supureze” lichid, si nue ste bine. As aice ca metoda folosita d emine este un pic mai dificila, caci necesita multa atentie.
Tonul negru este o varietate de ton, ca si cel rosu. Gasesti amanunte pe |Google. Poate ca un articol ton rosu vs. ton negru nu ar fi inutil.
Foarte gustos arata! 🙂 Pacat ca e asa scump tonul! 🙂
@Roxana: Ei, de cateva ori pe an merge. 🙂
Multumesc!
@oq ton gasesti rar in auchan, in alte parti nu am vazut niciodata. aici mai ales din cel negru. ton rosu am vazut inclusiv astazi la metro. daca iti e pofta merita sa faci un drum, nu cartela e problema, iti faci una temporara la intrare sau rogi pe cineva sa iti imprumute una..
pestele congelat se descompune pentru ca nu e congelat corect, mai exact este congelat, dezghetat si recongelat.. posibil sa fie si depasit ca termen de valabilitate, pestele nu isi pastreaza calitatile foarte mult nici congelat, din pacate.. in orice caz, trebuie decongelat lent, de preferinta in frigider. sansele sa iasa sunt fifty/fifty, dupa experienta mea. bref, mai bine iei somon proaspat decat rechin congelat.
sper sa nu se supere radu ca imi dau cu parerea cat e el plecat, ca deh, cand pisica nu-i acasa.. 😛
Unde anume putem gasi ton proaspat in oras? (nu la Metro pt ca nu am cartela) Daca totusi folosim din cel congelat, cum trebuie sa procedam dupa decongelare pentru ca pestele sa nu se faramiteze si sa se lipeasca definitiv de gratar? (din pacate eu cam asta patesc cu pestele decongelat- se descompune efectiv- sigur gresesc undeva).
@oq: Pestele se decongeleaza lent, peste noapte, in frigider. Se gateste uns cu ulei, pe gratarul foarte bine incins. Asa nu se lipeste.
dintre toate speciile de peste, tonul este printre preferatii mei…
Delicios arat ,ai mare dreptat 700 g de ton ar fi destuld e scump.Asa la o masa festiva se merita.masa festiva in 2 nu un chef cu 10 persoane 🙂 Frumos vis are nea Nelu dar din pacate imposibil la noi .Ingredientele enumerate in reteta cred ca audc o explozie de gusturi in timpul degustarii .Sigur e bun bun.
Arata tare apetisant!
prea posibil, ca doar era gatit de mine 😀
nu stiam ca in metro taie nenea din fileu, am retinut tip-ul.
in orice caz, visez si eu la o pescarie ca cele din grecia, in care iti alegi ce iti place si vanzatorul ti-l curata si il aranjeaza, orice ar fi el.. de la hamsii la rechin. 🙂
@nea’Mielu: Greu cu visul asta al tau. 🙂
cand m-am intalnit eu cu tonul adevarat (adica proaspat, nu conservat sau congelat) prima oara, eram in tunisia. o vacanta din acelea all inclusive, nu stiam cum e pe acolo cu mancarea, asa ca am preferat sa am o “asigurare”.. ei, si tot mancam eu niste bucati maricele de carne, prajite bine, cam uscate, dar care imi aminteau putin de carnea de la garnita de pe la noi.. nu mi-am dat seama ce carne este exact, stiam ca e tara islamica, deci porc nici pomeneala, asa ca am presupus ca e vita sau (si am sperat ca nu e asa) camila… e drept ca am fost intrigat de gust, dar nu l-am putut identifica.
noroc cu niste nemti, intr-una din zile, care s-au nimerit cu ciugulitul din bufetul enorm taman langa mine, si care se invitau reciproc sa serveasca niste ton, ca e minunat…
am aflat si eu in felul asta ca acea carne care imi placea foarte tare era de fapt ton, si ca textura carnii de ton este mai degraba asemanatoare cu vita decat cu pestele.. si am mancat, restul sejurului, cat am putut de mult 😛
anul asta, fiind in grecia in vacanta, am incercat o portie de ton, dar nu m-a dat pe spate preparatia, desi eram in cea mai renumita taverna cu specific pescaresc din zona.
la noi nu am cumparat decat ton negru, cel rosu nu e de gasit decat prin metro si in general sunt fileuri (minunate, ce-i drept) de cateva kilograme, adica prea scump si prea mult.
acum intrebarea: ton negru se gaseste si la dimensiuni mai maricele uneori, portionat in cotlete (chiar un pic mai mare decat un cotlet de somon). crezi ca merge preparat in acelasi fel? pentru ca mie carnea de ton negru mi s-a parut diferita de cel rosu, parca e mai atoasa si mai fada.
@nea’Mielu: Ton rosu gasesti, cum ai spus, si in Metro, dar “pescarii” de acolo iti pot taia felii, cat vrei tu de groase; nu este nevoie sa cumperi tot fileul. Ce-i drept, o felie de vreo 3 degete grosime te costa vreo 30-40 de lei. Dar, de pofta, poti cumpara din cand in cand.
Tonul negru este cea mai mica dintre speciile de ton. Adica medie-mare, fata de alti pesti din supermarket, dar mica fata de tonul rosu. Ajunge maxim la 1 m lungime, din cate stiu eu. Mie nu mi s-a parut carnea fada, poate ca ai mancat-o gatita cam prea mult. 🙂