Exista mai multe specii de ton, populand mai toate marile lumii. Este satios si gustos, dar, in opinia mea, exagerat de scump; sper totusi ca aceasta mica nebunie sa mi se treaca cu vederea.
Reteta de mai jos este plina de gusturile si aromele tropicelor. Tonul suculent si fraged se combina perfect cu salsa plina de culoare si textura, completate ambele de ananasul parfumat.


Bucatarie: jamaicana
Dificultate: mica
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
4 felii de ton, groase de 3 cm fiecare, circa 700 g in total
2 felii de ananas, curatate de cotor
1 mango, decojit si taiat cubulete
1-2 linguri de ulei de masline
4 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingura de suc de limeta
sare
piper negru, proaspat macinat
1/3 ardei gras portocaliu, taiat cubulete
1/3 ardei gras galben, taiat cubulete
1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
2 rosii, curatate de samburi si taiate cubulete
1 ceapa rosie, tocata
1 legatura de coriandru proaspat, tocat
feliute de limeta, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge bine un gratar, la foc iute, apoi se micsoreaza flacara la minim. Intre timp se ung fripturile de ton cu ulei, se sareaza si se pipereaza. Se ung feliile de ananas cu ulei si se sareaza.

Se pun pe gratar feliile de ananas, la foc mic, si se frig 1 minut pe fiecare parte, pana ce capata urmele caracteristice, caramelizate, de gratar. Se scot pe o farfurie si se pun deoparte, pana ce vor fi folosite.

Intre timp se prepara o vinegreta amestecand sucul de limeta cu 3 linguri de ulei de masline extra virgin, sare si piper.

Se asaza pestele pe gratar si se frige cate 2 minute pe fiecare parte, sau pana ce este facut dupa preferinta. Se pun fripturile pe un grilaj metalic, asezat deasupra unei farfurii, la odihna, timp de 5 minute.

Cat timp se odihneste carnea, se combina intr-un castron ceapa, ardeii grasi, ardeiul iute, mango-ul, rosiile si coriandrul. Se stropeste mixtura cu vinegreta preparata mai inainte.

Se asaza feliile de ananas pe farfuriile individuale. Peste ele se cladeste salata. Alaturi se asaza feliile de ton. Se orneaza cu coriandru, se stropesc cu restul de ulei de masline extra virgin si se servesc imediat.

Nota:
Eu am gatit tonul in curte, folosit un gratar cu gaz Ascona 570MX, de la campinggrill.ro. Este foarte versatil, putand fi folosit nu doar ca gratar, ci si ca aragaz, cuptor sau afumatoare, ceea ce va ofera prilejul sa gatiti ceea ce nici prin vis nu v-ati fi asteptat sa se poata gati cu un gratar. In opinia mea este o mini-bucatarie mobila, caci poate fi usor deplasat oriunde doriti, cu conditia sa-l asezati pe o suprafata plana.
Reteta se poate insa gati si pe un gratar de curte obisnuit, sau chiar in casa, pe un gratar de fonta.

Sfaturi
In principiu, ca si muschiul de vita, tonul se poate prepara in sange, in sange-mediu, mediu, mediu-facut sau bine facut. Mariti sau micsorati timpul de gatit dupa cum doriti sa obtineti fripturile. Tineti cont ca bucatile de ton continua sa se gateasca si dupa ce sunt luate de pe gratar, datorita caldurii remanente, asa ca luati-l de pe gratar cam cu 1 minut inainte sa ajunga sa cum il doriti.