Aceasta reteta are si varianta video.

Tonkatsu inseamna cotlet de porc. Desi aceasta reteta a fost inventata tarziu, abia la sfarsitul sec. XIX, a devenit una dintre preferatele japonezilor. In mod traditional, aceasta reteta se gateste utilizand panko (un tip de pesmet japonez preparat din paine fara coaja, ceea ce da un pesmet de culoare alba, crocant si mai aerat decat cel obisnuit) si mustar iute japonez, karashi (preparat din mustar amestecat cu hrean, sau wasabi).


Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 35 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
4 fripturi de porc, circa 800 g in total, groase de 2-3 cm
1 lingura de sos de soia light + 1 lingurita, pentru sos
1 lingura de mirin (sau vin alb dulce)
1 catel de usturoi, pisat
1 ou, batut
1 1/4 cana de pesmet
ulei pentru prajit
1 lingura de sos Worcestershire
80 ml sos de rosii
2 linguri de sake (sau vin alb demi-dulce)
8 felii de varza alba
1 morcov taiat firisoare subtiri
1 lingurita de mustar iute
1/2 lingurita de pasta de wasabi
1 lingura de seminte de susan

Instructiuni:
Se intinde pesmetul pe un platou mare. Se inmoaie foile de varza in apa rece timp de 20 de minute. Se scurg bine si se taie fideluta.
Se amesteca intr-un castron mare 1 lingura de sos de soia cu mirin si usturoi. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se lasa la marinat 30 de minute.

Se inmoaie felia de carne in oul batut, apoi se tavaleste prin pesmet pana ce se acopera uniform. Se scutura excesul.
Se prajesc semintele de susan, intr-o tigaita, fara ulei.

Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Se prajesc feliile de carne pana ce se rumenesc pe ambele parti si sunt facute. Se scurg de excesul de ulei pe prosoape de hartie.
Intre timp, se prepara sosul amestecand intr-un castron 1 lingurita de sos de soia, sos de rosii, sos Worcestershire, sake si mustar.
Se taie fasiute bucatile de carne si se servesc presarate cu seminte prajite de susan, alaturi de varza si morcov, taiate fasiute, si sos.