Aceasta reteta are si varianta video.
Tonkatsu inseamna cotlet de porc. Desi aceasta reteta a fost inventata tarziu, abia la sfarsitul sec. XIX, a devenit una dintre preferatele japonezilor. In mod traditional, aceasta reteta se gateste utilizand panko (un tip de pesmet japonez preparat din paine fara coaja, ceea ce da un pesmet de culoare alba, crocant si mai aerat decat cel obisnuit) si mustar iute japonez, karashi (preparat din mustar amestecat cu hrean, sau wasabi).
Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 35 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
4 fripturi de porc, circa 800 g in total, groase de 2-3 cm
1 lingura de sos de soia light + 1 lingurita, pentru sos
1 lingura de mirin (sau vin alb dulce)
1 catel de usturoi, pisat
1 ou, batut
1 1/4 cana de pesmet
ulei pentru prajit
1 lingura de sos Worcestershire
80 ml sos de rosii
2 linguri de sake (sau vin alb demi-dulce)
8 felii de varza alba
1 morcov taiat firisoare subtiri
1 lingurita de mustar iute
1/2 lingurita de pasta de wasabi
1 lingura de seminte de susan
Instructiuni:
Se intinde pesmetul pe un platou mare. Se inmoaie foile de varza in apa rece timp de 20 de minute. Se scurg bine si se taie fideluta.
Se amesteca intr-un castron mare 1 lingura de sos de soia cu mirin si usturoi. Se adauga carnea si se amesteca bine. Se lasa la marinat 30 de minute.
Se inmoaie felia de carne in oul batut, apoi se tavaleste prin pesmet pana ce se acopera uniform. Se scutura excesul.
Se prajesc semintele de susan, intr-o tigaita, fara ulei.
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare si adanca. Se prajesc feliile de carne pana ce se rumenesc pe ambele parti si sunt facute. Se scurg de excesul de ulei pe prosoape de hartie.
Intre timp, se prepara sosul amestecand intr-un castron 1 lingurita de sos de soia, sos de rosii, sos Worcestershire, sake si mustar.
Se taie fasiute bucatile de carne si se servesc presarate cu seminte prajite de susan, alaturi de varza si morcov, taiate fasiute, si sos.
Buna ziua,
V-as solicita (pentru ca va stiu informatin domeniu), o reteta de Tonkatsu ramen. Poate o sa radeti, dar am incercat sa gatesc asa ceva inspirata de desene animate (mancarea preferata a lui Naruto). Mi-a luat o zi intreaga dupa ce am mixat diverse retete de pe net (costita de porc fiarta cu orele/ supa de peste/ paste de orez/ legume- morcov/ ceapa verde, fasole mung/ ou fiert etc) Cred totusi ca pentru a prepara corect este nevoie de mai multa documentare. Multumesc si astept raspunsul dvs.
@oq: Este tonkotsu ramen, de fapt. Imi pare rau, zilele acestea nu am timp de documentat. Poate incercati de una singura. Gasiti tot ce va trebuie pe Internet.
Pai, nici tonkatsu nu e asa de japonez. Pe semne, cineva, mai demult, a facut ca Demiurgul. A pus alaturi tonkatsu si curry, si-a vazut ca e bun, si-asa i-a ramas numele.
Tai tonkatsu în bucati, mai maricele, ca sa nu cada îmbracamintea, apoi îl asezi excentric pe o farfurie, si-l încaleci pe jumatate cu orice fel de curry, preferabil mai dulce la gust, dar nu prea gras. Daca combinatia e mai saratica, o manînci cu orez, cum îti pica mai bine. Ori pui orezul pe aceeasi farfurie, în partea opusa, ori separat, în blidut. Daca combinatia e mai de spital, poti mînca chiar si cu pîine. Ca de-aia-i zic io la curry tocanita indiana.
@Marius Delaepicentru: Multzam. Sa inteleg ca se poate alatura oricarui fel de curry asiatic, fie el indian, thailandez, indonezian, cambodgian etc.? In ce priveste egalul pus (cu ghilimelele de rigoare) intre curry si tocanita, la fel de bine poti sa-l pui intre curry si supa (ciorba) thailandeza, caci unele curry-uri (mai ales cele thailandeze) sunt la fel de lichide ca o supa.
Oricum, in opinia mea, ca varietate, aroma, gust si textura, curry-urile (fie ele doar cele indiene) bat la mare distanta tocanita noastra.
Scuzati, acum vazui ca sosul Worchester e prezent în lista de ingrediente.
@Marius Delaepicentru: Marius, tu cum prepari katsu-curry? Bineinteles, am gasit multe variante pe Internet, dar as vrea opinia unui profesionist. Variantele gasite de pe Internet folosesc tot felul de ingrediente care mie mi se par ne-japoneze. Printre ele: unt, curcuma, pasta de curry Madras, mere, banane, miere, ketchup.
Tonkatsu de-sine-statator*) este însotit întotdeauna de varza. Varza nu trebuie neaparat amestecata cu dresingul/sosul. El poate fi comun, atît pentru tonkatsu, cît si pentru varza, si se adauga dupa gust, chiar pe durata consumului. Sosul are viscozitate medie-mica. Cel industrial este tulbure, de culoare brun închis, deoarece se prepara din sedimentul de pe fundurile cisternelor de fermentatie la fabricatia shoyu. Sosul de tonkatsu poate fi înlocuit cu succes de un amestec de shoyu si sos Worchester.
E important ca semintele de susan sa fie maruntite proaspat. Aroma degajata întregeste tabloul olfactiv. De aceea, în unele restaurante, fiecare client primeste cîte un mic mojar randalinat, cu pistil de lemn. Cu el îsi omoara timpul, pîna cînd farfuria soseste.
Fiind un preparat relativ ieftin, în restaurantele specializate (tonkatsuya) tonkatsu este de multe ori însotit, fie de orez “la liber”, fie de varza “la liber”, fie de ambele “la liber”.
————————-
*) Mai exista si preparate derivate, cum ar fi katsudon si katsu-curry.
interesanta reteta
Foarte interesanta reteta. Credeam ca bucataria japoneza este una foarte complicata, dar acum observ ca “dracul” nu este chiar atat de negru.