Tort cappuccino

Unii prieteni mi s-au plans ca nu gasesc deserturi in blogul meu. Imi ziceau ca am fler la retetele simple si gustoase si ca ar trebui sa ma extind si in zona dulciurilor. Asa ca m-am ambitionat si va prezint astazi primul meu desert, un tort interesant, o reteta simpla, rapida si cu un rezultat remarcabil de gustos si aromat. Daca mi s-a parut mie simpla, la prima mea incercare, va dati seama…
O postez astazi ca sa aveti timp sa o pregatiti pentru revelion. Este indeajuns de simpla ca sa nu va puna probleme, iar mesenii, v-o garantez, vor fi incantati.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 2 minute plus racire

Ingrediente:
120 g unt, topit
225 g biscuiti digestivi, pisati
1/4 lingurita de scortisoara
20 g gelatina praf
3 linguri de apa rece
2 oua, separate
80 g zahar brun
120 g ciocolata neagra, tocata
175 ml cafea espresso, fierbinte
400 ml frisca de patiserie
scortisoara macinata, pentru ornat

Instructiuni:
Se captuseste cu hartie pergament fundul unei forme cu margine laterala detasabila. Se amesteca untul cu biscuitii si scortisoara. Se rastoarna mixtura in forma rotunda, cu fund detasabil, de 20 cm diametru si se preseaza bine, ca sa formeze un blat ferm si de grosime uniforma, de circa 1 cm. Se pune forma in frigider 20 de minute, ca blatul sa se raceasca.

Se pune apa intr-un castron termorezistent si se presara gelatina deasupra. Se lasa sa se inmoaie 5 minute, apoi se pune castronul intr-o cratita cu apa fierbinte si se amesteca pana ce se mixtura de gelatina se face lichida.

Citeste si articolul →   Rata cu arome exotice, gatita pe placa de cedru

Se bat galbenusurile de ou cu zaharul, pana se obtine o mixtura groasa. Se pune ciocolata intr-un castron, impreuna cu cafeaua fierbinte, si se amesteca pana se topeste, la foc mic. Se adauga amestecul cald (atentie, nu trebuie sa fie clocotit, caci oul se va branzi) la mixtura de ou si se amesteca, pana se ingroasa. Se adauga gelatina si se lasa pana ce incepe sa se fixeze, amestecand ocazional.

Se bat 150 ml de frisca pana ce se ingroasa. Se bat albusurile pana ce se intaresc. Se incorporeaza frisca in mixtura de cafea, urmata apoi de albusuri. Se toarna mixtura peste baza de biscuiti, se netezeste ca sa formeze un strat uniform si se raceste minim 2 ore, la frigider.

Inainte de a se servi, se scoate tortul din frigider si se transfera pe un platou. Se taie felii. Se bate frisca ramasa si se adauga pe fiecare felie cate 1 lingura de frisca. Se orneaza cu scortisoara macinata.

Sfaturi:
Daca nu aveti cafea espresso, puteti folosi o cafea filtru foarte tare (preparati-o cu minim dublul cantitatii de cafea obisnuite).
Ca ornament puteti folosi, daca scortisoara nu va place prea mult, si ciocolata rasa fin, praf de cacao sau carlionti de ciocolata.


13 comentarii pe “Tort cappuccino

  1. Lavinia spune:

    Vazut….facut …placut – cu cateva schimbari. Stiu ca nu e frumos sa schimb reteta atat de drastic…dar am motive intemeiate 😉 Sotul nu bea cafea…am o pitica de 1 an care trebuia sa guste din tort, iar eu am diabet.
    Am facut in felul urmator: in loc de cafea am pus lapte (in aceasi cantitate) si 2 linguri de fructoza(se pune mai putina fructoza pentru ca este mai dulce) in loc de zahar…nu a iesit asa de inchis la culoare ca in poza ta….dar a iesit foooooarte bun!!!
    Am sa fac acelasi tort si la sf Ion la ziua fiicei mele si a tatalui…o surpriza mult mai ieftina si mai placuta :)…multumesc de idee!!!

    • Radu Popovici spune:

      @Lavinia: Cu placere. Oricum reteta este doar un ghid. Ma bucur ca ai incercat-o, chiar daca ai schimbat unele lucruri. Ai avut motive intemeiate. 🙂

  2. Corina spune:

    Minunat a fost. S-a mancat instant. Am avut doar probleme la alegerea vasului, deoarece eram multi. Norocul ca am avut o ladita de fructe din aceea de carton.
    Splendid. Usor, aerisit, usor de pregatit. Si arata si perfect.
    L-am adaugat in lista de dulciuri uzuale. Multumesc

    • Radu Popovici spune:

      @marinela: Urmareste cu mai multa atentie, caci smantana se foloseste in doua etape distincte: „Se bat 150 ml de smantana pana ce se ingroasa.” apoi, cateva randuri mai jos: ” Inainte de a se servi, se scoate tortul din frigider si se transfera pe un platou. Se taie felii. Se bate smantana ramasa…”.

  3. Ada spune:

    Un amendament, de fapt doua 🙂 ciocolata ar trebui sa fie cu continut ridicat de cacao, min 70% si de marca buna, de evitat cea de menaj si ceva cognac adaugat ar fi mers, deh, poate-s cam cusurgioaica 🙂 Asa rezultatul va fi un tort premium pt ca intotdeauna cel mai mult conteaza calitatea ingredientelor. De fapt este un delicios tort cu mousse de ciocolata, tine-o tot asa, Radule 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Asa este, ciocolata pe care am folosit-o era fara lapte. In ce priveste coniacul, m-am gandit si eu la asta, dar nu stiu daca scortisoara s-ar fi maritat bine cu coniacul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.