Unii prieteni mi s-au plans ca nu gasesc deserturi in blogul meu. Imi ziceau ca am fler la retetele simple si gustoase si ca ar trebui sa ma extind si in zona dulciurilor. Asa ca m-am ambitionat si va prezint astazi primul meu desert, un tort interesant, o reteta simpla, rapida si cu un rezultat remarcabil de gustos si aromat. Daca mi s-a parut mie simpla, la prima mea incercare, va dati seama…
O postez astazi ca sa aveti timp sa o pregatiti pentru revelion. Este indeajuns de simpla ca sa nu va puna probleme, iar mesenii, v-o garantez, vor fi incantati.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 2 minute plus racire

Ingrediente:
120 g unt, topit
225 g biscuiti digestivi, pisati
1/4 lingurita de scortisoara
20 g gelatina praf
3 linguri de apa rece
2 oua, separate
80 g zahar brun
120 g ciocolata neagra, tocata
175 ml cafea espresso, fierbinte
400 ml frisca de patiserie
scortisoara macinata, pentru ornat

Instructiuni:
Se captuseste cu hartie pergament fundul unei forme cu margine laterala detasabila. Se amesteca untul cu biscuitii si scortisoara. Se rastoarna mixtura in forma rotunda, cu fund detasabil, de 20 cm diametru si se preseaza bine, ca sa formeze un blat ferm si de grosime uniforma, de circa 1 cm. Se pune forma in frigider 20 de minute, ca blatul sa se raceasca.

Se pune apa intr-un castron termorezistent si se presara gelatina deasupra. Se lasa sa se inmoaie 5 minute, apoi se pune castronul intr-o cratita cu apa fierbinte si se amesteca pana ce se mixtura de gelatina se face lichida.

Se bat galbenusurile de ou cu zaharul, pana se obtine o mixtura groasa. Se pune ciocolata intr-un castron, impreuna cu cafeaua fierbinte, si se amesteca pana se topeste, la foc mic. Se adauga amestecul cald (atentie, nu trebuie sa fie clocotit, caci oul se va branzi) la mixtura de ou si se amesteca, pana se ingroasa. Se adauga gelatina si se lasa pana ce incepe sa se fixeze, amestecand ocazional.

Se bat 150 ml de frisca pana ce se ingroasa. Se bat albusurile pana ce se intaresc. Se incorporeaza frisca in mixtura de cafea, urmata apoi de albusuri. Se toarna mixtura peste baza de biscuiti, se netezeste ca sa formeze un strat uniform si se raceste minim 2 ore, la frigider.

Inainte de a se servi, se scoate tortul din frigider si se transfera pe un platou. Se taie felii. Se bate frisca ramasa si se adauga pe fiecare felie cate 1 lingura de frisca. Se orneaza cu scortisoara macinata.

Sfaturi:
Daca nu aveti cafea espresso, puteti folosi o cafea filtru foarte tare (preparati-o cu minim dublul cantitatii de cafea obisnuite).
Ca ornament puteti folosi, daca scortisoara nu va place prea mult, si ciocolata rasa fin, praf de cacao sau carlionti de ciocolata.