Tortul de fata nu este cu adevarat complicat, dar este relativ laborios; din pacate, nimic din ceea ce este bun nu se obtine fara un pic de efort. Puteti fi siguri ca veti avea succes cu acest tort, ori de cate ori il veti prepara. Este delicios, fin si rafinat.
Acest tort a fost preparat la GUXT, cu ocazia cursului de gatit cu tema „Dulci torturi”.
Bucatarie: GUXT
Dificultate: usor
Cantitate: 12 portii
Timp de preparare: 35 minute
Timp de gatit: 20 minute + racire
Ingrediente:
– pentru stratul inferior
200 g de unt, plus pentru gresarea formei
200 g ciocolata amaruie, tocata
3/4 lingurita de cafea instant
1 1/2 lingurita de extract de vanilie
4 oua mari, separate
un praf de sare
75 g zahar brun
– pentru stratul mijlociu
2 linguri de cacao
5 linguri de apa fierbinte
200 g ciocolata amaruie, tocata
350 ml frisca
1 lingura de zahar tos
un praf de sare
– pentru stratul superior
200 g ciocolata alba, tocata
350 ml frisca
carlionti de ciocolata, sau pudra de cacao, pentru ornat
Instructiuni:
– pentru stratul inferior
Se incinge cuptorul la 160 °C. Se unge cu unt forma de tort (24 cm), inclusiv pe laterale. Se topesc untul, ciocolata si praful de ness intr-un castron termorezistent, asezat deasupra unei oale ce contine un strat de 3 cm de apa ce clocoteste molcom; se amesteca ocazional pana ce mixtura este omogena. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca 5 minute.
Se adauga vanilie si galbenusuri de ou; se incorporeaza bine galbenusurile si sese pune compozitia deoparte.
Se bat albusurile de ou cu putina sare circa 30 de secunde. Se adauga jumatate din zaharul brun si se continua alte 15 secunde. Se adauga restul de zahar si se continua circa 1 minut, pana ce mixtura se face spuma tare.
Se incorporeaza, folosind o spatula, o treime din albusurile batute in mixtura de ciocolata. Se incorporeaza si restul albusurilor si se amesteca bine, cu miscari de jos in sus. Se transfera aluatul astfel obtinut in forma de tort; trebuie sa se aseze intr-un strat de grosime uniforma.
Se coace blatul circa 15-20 de minute, sau pana ce creste, este ferm la margini, iar centrul este inchegat, dar inca moale. Nu se scoate blatul din forma si se lasa sa se raceasca in cuptor.
– pentru stratul mijlociu
Se combina pudra de cacao si apa calda intr-un castronel; se pune amestecul deoparte.
Se topeste ciocolata intr-un vas termorezistent, asezat deasupra unei oale ce contine un strat de 3 cm de apa ce clocoteste molcom; se amesteca ocazional pana ce mixtura este omogena. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca 3-5 minute.
Se bat frisca, zaharul si sarea la viteza medie, circa 30 de secunde, pana ce mixtura incepe sa se ingroase. Se mareste viteza mixerului si se proceseaza alte 30-60 de secunde, sau pana ce se formeaza spuma tare.
Se amesteca praful de cacao cu ciocolata topita. Se incorporeaza, folosind o spatula, o treime din frisca batuta in mixtura de ciocolata. Se incorporeaza apoi si restul de frisca.
Se toarna mixtura in forma, peste blat, si se bate usor forma pentru a se elimina bulele mari de aer; se netezeste cu grija suprafata, folosind o spatula. Se sterg cu o carpa umeda, cu atentie, marginile laterale ale formei.
Se refrigereaza compozitia cel putin 15 minute, cat timp se prepara stratul superior.
– pentru stratul superior
Se transfera ciocolata alba intr-un castron mediu, la bain marie. Intre timp se bate frisca. Se incorporeaza frisca in ciocolata alba, mai intai o treime, apoi restul, ca mai sus.
Se incorporeaza, folosind o spatula, o treime din frisca batuta in mixtura de ciocolata alba. Se incorporeaza si restul de frisca si se amesteca bine. Se transfera spuma de ciocolata alba in forma de tort, peste stratul mijlociu. Se netezeste suprafata cu o spatula. Se duce din nou tortul in frigider, circa 2-3 ore.
La servire se garniseste tortul cu carlionti de ciocolata, sau se pudreaza cu cacao.
Radu, multumim pentru reteta! A fost foarte, foarte apreciat!
Radu, ca de obicei, iti transmitem multumiri pentru reteta! Exceptional tortul!
@Maria: Ma bucur ca ti-a placut. Acest tort a fost servit de multe ori la GUXT.
Fiul meu este fan ciocolata si adora orice prajitura care contine putina cacao, iar daca i se ofera una care contine trei tipuri de ciocolata este cucerit pe loc. Sunt sigura ca se va bucura peste masura cand ii voi prepara acest tort 🙂
@Iulia: Imi amintesc si eu de copilarie… Eram innebunit dupa dulciuri, mai ales ciocolata. 🙂
Sper sa-l bucure acest tort.
Bun tortul si aspectuos!
Sunt bune si deserturile, asa ca mai stai pe la aceasta categorie, pe mine m-ai convins cu tortul acela cu lamaie pe care l-ai preparat la Slanic.
Am preluat si eu ideea de la tine si a iesit un deliciu! 🙂
Cu ciocolata m-ai nimerit in plin; nu pot sa-i rezist chiar daca o consum in cantitati mici.
Tortul tau arata frumos ( este de efect si „negativul” linguritei ) si, dupa ingrediente, stiu ca este si bun. Nu este nici o tragedie ca nu te topesti dupa dulciuri…dar, astfel de rare „accidente” sunt binevenite.
@Mirela: NNu pot decat sa-ti dau dreptate. 🙂
Banuiesc ca la un moment dat trebuia sa se intample si asta … hahaha … adica sa treci la torturi.
@cristi-j: Sa nu crezi ca o sa stau mult pe aici. Torturile sunt accidente.