Reteta de fata a fost preparata de Costel Clipescu si de mine cu ocazia evenimentului “Branza in Bucate“, desfasurat “La Mansarda“, in data de 16 mai 2013. Cum evenimentul a fost dedicat branzeturilor distribuite de Delaco, iar meniul a folosit aceste produse in absolut toate preparatele oferite, este de la sine inteles ca acest desert nu face exceptie.

La prepararea sa am folosit branza mascarpone si crema de branza “Ceva Fin – cremos”.
Este o reteta foarte simpla si rapida, dar cu mult gust si aroma deosebita; absolut delicioasa.

Bucatarie: romaneasca
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 15 minute, plus racire
Timp de gatit: 7 minute

Ingrediente:
200 g biscuiti (digestivi sau petit beurre)
100 g unt topit
300 g zahar
1 cutie 120 g branza mascarpone, de la Delaco
300 g crema de branza “Ceva Fin – cremos”, de la Delaco
2 linguri de suc de lamaie
coaja rasa fin de la 1 lamaie
10 g gelatina
200 frisca
1 lingurita de extract natural de vanilie
200 g capsuni, curatate si taiate cubulete
frunze proaspete de menta (optional), pentru ornat

Instructiuni:
Se captuseste o forma de tort, cu margini detasabile, cu hartie pergament. Se piseaza fin biscuitii, cu un blender sau un robot de bucatarie. Se combina apoi cu unt topit si se transfera mixtura in forma de tort pregatita. Se distribuie uniform, ca sa formeze un strat de grosime egala si se preseaza cu spatele unei linguri. Se transfera forma de tort in frigider.

Se bate bine frisca, intr-un castron mare. Se amesteca branza mascarpone cu crema de branza, 150 g zahar, coaja rasa de lamaie si suc de lamaie.

Gelatina se desface in 5 ml lapte, apoi se topeste la foc mic. Se incorporeaza in mixtura de branza. Se adauga mixtura de branza la frisca si se amesteca, folosind o spatula, cu miscari largi, de jos in sus, ca amestecul sa fie aerat.

Se scoate forma de tort din frigider, iar crema de frisca se toarna peste blat si se intinde cu o spatula. Se izbeste de cateva ori forma de suprafata de lucru, cu partea inferioara, astfel ca crema sa se aseze intr-un strat cat mai uniform. Se decoreaza suprafata cremei prin indentare cu o furculita, daca doriti, apoi se transfera in frigider.

Intre timp se prepara sosul de fructe. Intr-o cratita se transfera restul de zahar si capsunile, la foc mic-mediu, astfel ca fructele sa lase suc. Daca este nevoie se adauga putina apa, ca zaharul sa nu se arda. Se gateste mixtura 5-7 minute, pana ce siropul se ingroasa, iar capsunile sunt fragede, dar pastreaza inca un pic de textura. Se ia cratita de pe foc si se lasa sosul sa se raceasca.
Se serveste tortul feliat, stropit cu sos de capsuni si ornat, daca aveti la indemana, cu frunze proaspete de menta.