Imi plac pastele foarte mult, de orice fel ar fi, si va marturisesc ca mi-era dor de ele. Va ofer din nou, deci, o reteta cu paste, simpla si destul de rapida, in care acestea sunt acompaniate de un sos satios si robust.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de pregatire: 10 minute
Timp de gatit: 30 de minute

Ingrediente:
200 g tortellini cu ciuperci
sare
2 linguri de ulei de masline extra virgin
2 carnati chorizo, circa 100 g in total, feliati
1 ceapa mica, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
150 ml linguri de vin rosu
2 foi de dafin
4 rosii, tocate marunt
1 lingurita de zahar
2 linguri de pasta de rosii
2 lingurite de pasta de ardei iute
2 lingurite de boia dulce
piper negru, proaspat macinat
2 linguri de patrunjel proaspat, tocat
frunze de patrunjel proaspat, pentru ornat

Instructiuni:
Se fierb pastele in multa apa sarata (cam 2 lingurite de sare la fiecare litru de apa), conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine.

Intre timp se incinge uleiul intr-o tigaie, la foc mediu. Se adauga carnatii si se prajesc circa 4 minute, psau ana se rumenesc uniform.

Se adauga ceapa, se sareaza, si se gateste 4 minute. Se adauga usturoiul si se continua 1-2 minute. Se adauga vin si foi de dafin si se mijoteaza 2-3 minute, sau pana ce lichidul se reduce la jumatate.

Se adauga rosii, zahar, boia, pasta de ardei iute, pasta de rosii si piper. Se mijoteaza 15 minute, amestecand frecvent, pana ce sosul este gros iar rosiile sunt foarte fragede. Se gusta si se potriveste de sare, piper si zahar.

Se adauga pastele si patrunjelul tocat si se amesteca. Se servesc pastele ornate cu frunze proaspete de patrunjel.

Sfaturi:
Dat fiind ca sosul contine carnati chorizo, este mai bine ca umplutura pastelor sa nu contina si ea carne. Incercati sa folositi paste umplute cu ciuperci, branza si spanac.

Aveti grija cum va organizati: pastele trebuie sa fie gata odata cu sosul. Daca nu reusiti sa va sincronizati, tineti minte ca este mai bine ca sosul sa fie gata inaintea pastelor, si nu invers. In asteptarea pastelor sosul poate fi tinut pe foc molcom, eventual subtiat cu putina apa daca se ingroasa prea mult; pastele nu pot astepta sosul.

Carnatii chorizo sunt deja afumati, dar, daca vreti sa accentuati aroma de afumatura, folositi boia afumata in locul celei obisnuite.

Sosul nu trebuie sa fie in exces, ci doar atat cat sa „imbrace” pastele; ca regula, dupa ce ati terminat de mancat, sosul ramas nu balteste in farfurie, ci doar a manjit-o. Acesta este modul corect de a gati pastele si cred ca este bine ca el sa fie cunoscut, dar daca dvs. preferati ca sosul sa fie imbelsugat, faceti asa cum va trage inima.

Nota:
Poate vi se pare mare cantitatea de sare din apa in care se fierb pastele. Este atat cat trebuie; apa de fierbere trebuie sa fie sarata la gust, cam ca apa de mare. Trebuie inteles ca pastele fierb in apa si absorb doar o cantitate mica din ea. Gustul pastelor va fi potentat de sarea absorbita, dar ele nu vor fi decat atat de sarate cat este corect sa fie.
Daca aveti probleme de sanatate care va limiteaza cantitatea de sare, este mai bine s-o reduceti macar la jumatate, sau sa renuntati la ea in totalitate. Gustul va suferi, dar sanatatea, fiind cel mai important lucru, merita unele sacrificii.