Tortelloni cu sos de rosii

Aceasta reteta are si varianta video.
Iata o reteta simpla, de inspiratie mediteraneana, in care pastele umplute sunt servite impreuna cu un sos de rosii, picant si aromat. Reteta este robusta si satioasa, plina de gust si aroma, putand fi servita ca pranz usor, sau la cina.


Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
200 g tortelloni umpluti cu branza ricotta si spanac
sare
2 linguri de ulei de masline
60 g branza Parmesan, rasa
1/2 ceapa, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
200 g rosii tocate, din cutie
8-10 masline negre
6 rosii-uscate-la-soare, tocate marunt
2 foi de dafin
60 ml vin rosu
1/2 ardei iute rosu, tocat marunt
1 lingura de pasta de rosii
1 lingurita de oregano proaspat
piper negru, proaspat macinat
patrunjel proaspat, tocat
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie medie. Se adauga ceapa si se caleste 4 minute la foc mic, amestecand ocazional. Se adauga usturoiul si ardeiul iute si se continua 1 minut. Se adauga pasta de rosii si se amesteca circa 1 minut.
Se adauga vinul si se reduce 1 minut, apoi se adauga rosiile, maslinele, foile de dafin si rosiile-uscate-la-soare. Se sareaza, se pipereaza si se adauga oregano. Se amesteca si se mijoteaza mixtura 5-6 minute, amestecand frecvent. Se adauga putina apa daca sosul devine prea uscat.
Intre timp se fierb pastele in multa apa sarata, clocotita. Se adauga pastele scurse in tigaie si se amesteca usor. Se adauga o parte din Parmesan si se amesteca din nou, pana ce mixtura se uniformizeaza. Se transfera pastele in farfurii individuale, se presara cu restul de Parmesan si cu frunze proaspete de patrunjel, eventual cu cateva rondele de ardei iute, ca un plus de culoare.


15 comentarii pe “Tortelloni cu sos de rosii

  1. cristi-j spune:

    bine te-am regasit , sper ca totul merge bine . dupa o perioada de pauza vad blogul “la pachet” si parca ar fi mai evidente doua consideratii generale : ma bucur ca partea asiatica e atat de prezenta si ca retetele sunt inca doar jumatate dintre postari ; prea multe comentarii jenante si penibile dar n-are rost sa intru in detalii despre ce inseamna asta , oricum , unele comentarii laudative sunt de tot rasul , multumesc ca esti cu capul pe umeri si picioarele pe pamant (sper … hahaha)

    la instructiuni spui ca se adauga pasta de rosii de 2 ori , odata se amesteca 4 min odata 1 min .
    daca e prea uscat sosul , nu mai bine se adauga niste apa din oala in care se fierb pastele ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Bine ai revenit. Ca de obicei, tu esti „corectorul” de serviciu. Pasta de rosii se adauga o singura data si se gateste 1 minut. A fost o greseala de transcriere.
      In ce priveste comentariile, le tratez pe toate cu acelasi respect. Mi-ar placea ca sa am parte de comentarii care sa se preteze la o discutie si din care sa invat mai multe, dar blogul meu este unul de nisa si sunt bucuros ca am vizitatori care vin aici ca sa invete cum sa gateasca si care sa isi satisfaca unele curiozitati legate de bucatarii si ingrediente exotice. Atunci cand iei multe lucruri de la zero, cand auzi prima data de ele, este destul de greu sa intretii o discutie. Eu inteleg perfect lucrurile astea.

  2. Claudia spune:

    Sigur o sa o incerc, si sotul si-a aratat interesul 😀
    PS. Pt sosul de paste folosesc passata cu busuioc de la Mutti, este atat de consistent si gustos ca adaug doar usturoi, sare, piper si ulei de masline. Este rapid si nu da gres niciodata.

  3. Claudia spune:

    Si eu gatesc acelasi fel de paste proaspete (din Mega Image) cu sos de rosii si busuioc. Sunt foarte gustoase si rapid de preparat. O sa incerc si aceasta varianta de sos, eu nu pun ceapa si nici masline de obicei.

  4. Virgiliu spune:

    O reteta cu manopera redusa, bineventa atunci cand esti in criza de timp. Nu am avut decat un cabernet syrah, pe care l-am folosit atat pentru sos, cat shi pentru a domoli capsaicinul (putin cam mult) din sucul de Naga Jolokia pe care l-am folosit in lipsa de ardei iute rosu. Il recomand insa tuturor celor care cred ca mananca picant.

    Si pentru a ramane in atmosfera a la Etith Piaf indusa de Gratiela, urez tuturor ca atunci cand pe seara va faceti bilantul zilei, sa puteti spune cu mana pe inima:

    Non Je Ne Regrette Rien !!!

    • Radu Popovici spune:

      @Virgiliu: Mergea si ardei iute verde; nu s-ar fi stricat culoarea sosului doar de la jumatate de ardei. Naga Jolokia este cam mult pentru oricine. 🙂

  5. gratiela spune:

    ….asa e…..sint fan busuioc…..si asociez , gustativ si vizual, la pasta ,sucul sau supa de rosii mult busuioc sau mult cimbru…..si gindul la Toscana……

    …..iti recomand un vin preferat roze demisec – La Roulerie-Rose d’Anjou….

    ……a votre sante, Chef !

    • Radu Popovici spune:

      @gratiela: Vad ca ai o mare prietenie pentru busuioc. 🙂 Am facut reteta cu oregano fiindca am vrut un gust mai „barbatesc”. As fi putut pune si cimbru, dar am vrut sa popularizez si oregano… caci cimbrul este mult mai folosit.
      Si eu cred ca un roze este cel mai potrivit vin aici. Unul sec sau, poate, demi-sec.

  6. Laura Pricop spune:

    Minunat acest sos de rosii. Am mancat unul asemanator in Italia, dar cu spaghete. Totusi nu cred ca avea ardei iute desi mi-as fi dorit sa fie un pic mai picant. Nu prea am avut curaj sa gatesc paste umplute pana acum dar pare foarte simplu. Multumesc pentru reteta, ma incurajeaza sa gatesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.