Pastele sunt unul dintre ingredientele mele preferate, iar retetele robuste si simple ma emotioneaza. Reteta de astazi, care combina ambele calitati descrise anterior, va propune paste gratinate si aromatizate cu trufe si nucsoara. Un deliciu portivit atat pentru pranz, cat si pentru cina. Asociati-l cu un vin rosu, nu foarte corpolent, sau cu un rose.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
150 g tortelloni proaspeti
1 lingura unt
100 ml smantana pentru gatit, cu 32% grasimi
60 g branza Parmesan, proaspat rasa
1 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
2 lingurite de unt trufat
sare
piper alb, macinat

Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului.
Se fierb pastele in multa apa clocotita, cu sare (2 lingurite sare/1 litru apa) conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine.

Se topeste untul intr-o cratita medie, apoi se adauga smantana. Se da in clocot si se mijoteaza 2-3 minute, amestecand frecvent, pana ce amestecul se ingroasa putin. Se adauga jumatate din parmesan si untul trufat si se incorporeaza, amestecand continuu, la foc mic. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara.

Se transfera pastele intr-un platou termorezistent si se toarna sosul de smantana peste ele. Se presara cu restul de Parmesan si se gratineaza sub grill, circa 5 minute. Se serveste imediat.

Nota:
Daca nu aveti la indemana unt trufat din comert, inlocuiti-l cu crema de branza cu trufe, sau preparati-va singuri un amestec de trufa tocata si unt.

Daca nu aveti la indemana trufe, omiteti-le pur si simplu, dar presarati pastele, dupa gratinare, cu frunze proaspete de busuioc sau oregano, tocate, pentru un plus de aroma si culoare.