Pastele sunt unul dintre ingredientele mele preferate, iar retetele robuste si simple ma emotioneaza. Reteta de astazi, care combina ambele calitati descrise anterior, va propune paste gratinate si aromatizate cu trufe si nucsoara. Un deliciu portivit atat pentru pranz, cat si pentru cina. Asociati-l cu un vin rosu, nu foarte corpolent, sau cu un rose.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
150 g tortelloni proaspeti
1 lingura unt
100 ml smantana pentru gatit, cu 32% grasimi
60 g branza Parmesan, proaspat rasa
1 lingurita de nucsoara, proaspat rasa
2 lingurite de unt trufat
sare
piper alb, macinat
Instructiuni:
Se incinge grill-ul cuptorului.
Se fierb pastele in multa apa clocotita, cu sare (2 lingurite sare/1 litru apa) conform instructiunilor de pe ambalaj. Se scurg bine.
Se topeste untul intr-o cratita medie, apoi se adauga smantana. Se da in clocot si se mijoteaza 2-3 minute, amestecand frecvent, pana ce amestecul se ingroasa putin. Se adauga jumatate din parmesan si untul trufat si se incorporeaza, amestecand continuu, la foc mic. Se asezoneaza cu sare, piper si nucsoara.
Se transfera pastele intr-un platou termorezistent si se toarna sosul de smantana peste ele. Se presara cu restul de Parmesan si se gratineaza sub grill, circa 5 minute. Se serveste imediat.
Nota:
Daca nu aveti la indemana unt trufat din comert, inlocuiti-l cu crema de branza cu trufe, sau preparati-va singuri un amestec de trufa tocata si unt.
Daca nu aveti la indemana trufe, omiteti-le pur si simplu, dar presarati pastele, dupa gratinare, cu frunze proaspete de busuioc sau oregano, tocate, pentru un plus de aroma si culoare.
apetisanta si gustoasa arata dar si reusita, merita incercata si sigur are un gust super 😉
@Cami: Untul trufat este un unt compozit, adica un amestec de unt cu trufa tocata, sare si, eventual putin ulei trufat. Practic, trebuie sa ai la indemana, ca sa amesteci cu unt fie o trufa pe care o toci singur, fie o tocatura de trufa conservata intr-un borcan cu putina apa sarata.
Butonul acela este acolo de ceva vreme; vreau sa schimb modul in care arata, dar programatorul meu nu a fost deloc disponibil.
Nu mai facusem paste de multa vreme, asa ca am decis sa recuperez cu reteta asta. Foarte buna, chiar daca am folosit busuiocul si putin ienibahar in lipsa untului trufat. Dar promit ca ma aprovizionez cu prima ocazie cand gasesc acest unt. Nu stiu cum este, asa ca trebuie neaparat sa-l incerc.
Cand am citit aceasta reteta, am observat in partea de sus a paginii un buton mic, intitulat ”Am gatit aceasta reteta”. Probabil ca este afisat de multa vreme, dar acum a fost prima data cand l-am observat. Asa ca am initiat numaratoarea.
si mie imi place nucsoara, da’ o folosesc cu mare parcimonie, ca pe la noi nu am vazut in stare naturala, am ceva provizii aduse de prin grecia.. aia pe care o cumperi macinata n-are nici pe departe aceeasi aroma.
si sa recunosc, inca nu m-am invrednicit sa ies la cules de trufe..
🙁
da’ nu ne-ai zis, tortelloni cu ce sa fie, cu branza, cu carne, cu ciuperci?
@nea’Mielu: Ai mei au fost cu branza si spanac, insa oricum au umplutura microscopica, asa ca nu prea conteaza. 🙂
.
cu siguranta nucsoara i-a dat un gust deosebit.
Pastele nu sunt favoritele mele (nu inseamna ca altii sa nu le manance cu placere) dar, din cand in cand, unele din ele sunt binevenite. Parmesanul si nucsoara (cunoastem si folosim) le dau un gust deosebit. In cazul de fata trufele nu pot fi ignorate, avand in vedere ca apar chiar in titlu; pentru mine sunt deocamdata un vis care sper ca se va transforma in realitate….
Pe deasupra este si o pulbere de boia ?
Fotografia te face sa ti se deschida pofta…
@Mirela Stanescu: Pe deasupra este nucsoara. Imi place foarte mult, de fapt chiar mai mult decat aroma de trufe, asa ca mi-am permis s-o folosesc cu larghete. 🙂
Suna foarte bine si foarte simplu, bine, cu exceptia trufelor 😀
@Iulian: Pai, si folosirea trufelor este simpla. 🙂