„Tre formaggi” inseamna in limba italiana „trei branze”; este lesne de dedus ca pastele din aceasta reteta sunt preparate cu trei feluri de branza, si anume cu ricotta, mozzarella si Parmesan, toate numarandu-se, alaturi de tortelloni, printre alimentele tipice culturii culinare italiene.


Branzeturile si pastele se numara printre alimentele mele favorite si, daca ma gandesc bine, sunt unul dintre motivele pentru care imi place asa de mult bucataria italiana. Cum ea pune accent preponderent pe simplitatea retetelor si pe calitatea si prospetimea ingredientelor, si mult mai putin pe tehnici culinare elaborate, asigurati-va ca folositi aici branzeturi de cea mai buna calitate, ca sa va puteti bucura pe de-a-ntregul de savoarea acestui preparat.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente:
250 g tortelloni proaspeti
1 ou
120 g branza ricotta
10 g unt
1 lingurita de boia dulce
1/2 lingurita de boia iute
20-30 de frunze proaspete de busuioc
100 g branza mozzarella, feliata
4 linguri de branza Parnesan, proaspat rasa
sare
piper negru, proaspat macinat
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat
fulgi de ardei iute (optional), pentru servit

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 190 °C.
Se fierb pastele in multa apa clocotita, cu sare (cam 2 lingurite sare/1 litru apa) pana ce sunt aproape al dente. Se tine cont, pentru aceasta, de instructiunile de pe ambalaj. Se scurg bine de tot.

Se bate oul cu ricotta, boia iute si boia dulce, apoi se asezoneaza mixtura cu sare si piper.

Se unge cu unt un platou ceramic, termorezistent. Se transfera in platou jumatate din paste, se toarna peste ele jumatate din mixtura de ricotta. Peste aceste doua straturi se asaza jumatate din frunzele de busuioc.

Se asterne apoi un strat de felii de mozzarella, apoi frunzele de busuioc ramase; peste ele se presara jumatate din Parmesan si se asaza restul de tortelloni, iar peste acestea se toarna restul de mixtura de ricotta. Se presara deasupra restul de branza Parmesan.

Se coace compozitia 15-20 de minute, sau pana ce este fierbinte si rumenita la suprafata. Se serveste calda, sau la temperatura camerei, presarata cu fulgi de ardei iute, daca folositi, si ornata cu frunze proaspete de busuioc.

Sfaturi:
Puteti folosi in aceasta reteta si tortellini si ravioli. Umplutura pastelor poate fi oricare. Cea mai potrivita varianta ar fi totusi un amestec de ciuperci si carne, care sa completeze branzeturile.