Tortilla, cea mai faimoasa dintre tapas, gustarile Spaniei, este preparata din ingrediente simple – oua, ceapa si cartofi – gatite ca o omleta si servita fie calda, fie rece, taiata felii. Se pot folosi si alte legume in loc de dovlecei: broccoli, conopida, cartofi (toate fierte in prealabil), morcovi, ardei grasi etc.
Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 8 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 25 minute
Ingrediente:
600 g cartofi sapunari, curatati si taiati cubulete de 1 cm
2 linguri de ulei de masline extra virgin
1 ceapa rosie, tocata marunt
1 dovlecel, circa 150 g, taiat cubulete
2 felii de bacon mai slab, fara sorici, tocate
6 oua
2 linguri de patrunjel, tocat
piper negru, macinat
sare
Instructiuni:
Se pun cubuletele de cartofi intr-o oala cu apa clocotita. Se da din nou in clocot, se micsoreaza flacara si se fierb 3 minute. Se scurg cu grija.
Se incinge uleiul intr-o tigaie grea, neaderenta, de circa 25 cm diametru. Se adauga cartofii, ceapa, dovlecelul si baconul si se gatesc 10 minute la foc moderat, intorcand si amestecand din cand in cand, pana ce cartofii se fac fragezi si aurii.
Se incalzeste grill-ul cuptorului la maxim. Se bat ouale cu 1 lingura de apa rece, intr-un castron. Se adauga patrunjelul, plus sare si piper, dupa gust. Se toarna mixtura de oua peste legumele din tigaie si se gateste 3-4 minute, pana ce ouale s-au intarit la baza, ridicandu-le marginile pentru a permite oului, negatit inca, sa circule in tigaie.
Cand doar la suprafata a mai ramas putin ou negatit, se pune tigaia sub grill-ul fierbinte si se gateste 2 minute, pentru a fixa si partea superioara a omletei. Se lasa tortilla sa alunece pe un platou si se raceste 2-3 minute. Se taie felii mici, sectoare de cerc sau orice alta forma, si se serveste calda, sau se lasa sa se raceasca complet inainte de a o taia si de a o servi.