Intr-un articol trecut v-am povestit cate ceva despre berile trapiste. Sunt socotite a fi printre cele mai bune beri din lume, iar popularitatea lor creste constant, cu atat mai mult cu cat oferta este limitata.
Astazi vreau sa va prezint berea blonda de la Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis, sau mai pe scurt, Achel. A inceput sa se gaseasca in mod regulat pe piata noastra si este una dintre berile care merita, neaparat, incercate.
Denumire: Trappist Achel Blonde
Tip: ale
Stil: Trippel
Producator: Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis
Ambalaj
Sticla din care am degustat aceasta bere a fost una de 330 ml, de culoare bruna, cu forma alungita.
Eticheta este dreptunghiulara si foarte simpla. Are o rama alba si fond rozaliu. Este inscriptionata cu Blond Bier/Biere Blonde, poarta insemnul de calitate “Authentic Trappist Product” si denumirea Trappist Achel sustinuta de elemente grafice foarte simple. Alte informatii continute de eticheta sunt Alc. 8% Vol
Eticheta guler nu are.
Capacul este de tip coroana, de culoare alba, neinscriptionat.
Cineva mi-a spus odata ca berile belgiene arata foarte demodat, ca si cum ar fi ramas ancorate pe la jumatatea secolului trecut. Si are dreptate, caci sunt departe de prtezentarile moderne ale unor beri americane si britanice, sau de etichetele stil „blazon”, clasice si solemne, ale unor beri britanice, germane si cehesti.
Motivul este insa simplu. Multe dintre berile belgiene se produc de cateva secole si si-au atins perfectiunea inca de acum cateva zeci de ani, sau chiar mai de mult. Sunt perfecte asa cum sunt, iar belgienii tin mult la traditie, lucru pentru care ii admir. Cand ai un lucru bun, este intelept sa te tii de el. Schimbarea ambalajului berilor, sau macar al etichetelelor, ca si modificari in gustul, aroma si aspectul berii nu ar imbunatati nicicum un produs deja aproape de perfectiune.
Recunosc, sticla de Achel, in special din cauza etichetei, nu are un aspect apetisant… nu-l are pe vino-ncoace. Pare stearsa si demodata, si asa cum zace in rafturile furnizorilor ai zice ca este uitata acolo de ani de zile. Acest aspect anodin ascunde insa calitati extraordinare.
Alcool: 8%
Temperatura de servire: 14-16 °C.
Pahar: recomandat de producator / snifter / lalea / vin rosu
Observatii diverse: este o bere refermentata in sticla, nepasteurizata si nefiltrata.
Aspect
Trappist Achel Blond are o culoare cupru aurie, cu aspect laptos si opac, asa cum este normal in cazul unei beri refermentata in sticla.
Capul este imbelsugat si format din spuma de culoare alba, cu o retentie destul de buna, care scade in timp lasand dantela pe peretii paharului.
Aroma
Dulce, se simt bine painea, caramelul, mierea si fructele (banane si piersici), ca si note fine de mirodenii (coriandru, lemn dulce, citrice) si amarui. Alcoolul se simte fin, foarte bine integrat, mascat fiind sub „valurile” aromelor de malt si drojdie.
Gust
Replica bine aroma. Este fin si subtil. Alcoolul este extrem de bine integrat; este o bere care din acest punct de vedere te poate lua prin surprindere.
Se simt, ca si in cazul aromei, caramelul si painea, plus note amarui, un pic de mirodenii si de alcool. Este o bere foarte gustoasa, subtila, fina si rafinata, in ciuda cantitatii destul de mari de alcool si a unei corpolente care nu poate fi trecuta cu vederea.
Senzatie gustativa
Trappist Achel Blond are o corpolenta medie si o carbonatare medie spre vivace.
Senzatia pe care o lasa in cavitatea bucala este una calda, usor lipicioasa, catifelata, foarte placuta.
Postgustul este destul de lung, cu o intensitate medie. Debuteaza dulce-amarui-fructat, dar are un finis sec, usor amarui, cu note fine de fructe si mirodenii.
Impresie generala
O bere foarte-foarte buna, aproape perfecta. Nu vreau sa fiu carcotas cu ceva despre care tocmai am declarat ca se apropie de perfectiune, dar parca ii lipseste un pic de adancime a gustului fata de alte beri trapiste, cum ar fi un Chimay Bleue, care a capatat de la mine nota maxima. Este, insa, doar o parere personala, mai ales ca aici avem de-a face cu un tripel, nu cu un dubbel.
Trappist Achel Blond este racoritoare si corpolenta in acelasi timp, foarte usor de baut, desi cantitatea de alcool ar trebui sa indemne la prudenta. Sugerez sa fie bauta la temperatura corecta, caci o temperatura mai scazuta „amorteste” aromele si gustul.
Cu aceasta bere se poate sta de vorba intocmai cum ai face-o cu un vin excelent, sau cu un distilat de mare clasa.
Note
AROMA 10/10 ASPECT 10/10 GUST 9/10 SENZATIE 9/10 GENERAL 9/10
Calificativ: 47/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19 Imperechere cu mancare
Berile trapiste sunt unele dintre berile care se potrivesc cel mai bine cu mancarea. Complexitatea lor le face sa se potriveasca bine cu o serie larga de preparate, foarte diferite unul de celalalt.
Unele dintre aceste asocieri sunt simple si foarte intuitive, altele sunt mai complicate, iar in cazul unora putem avea de-a face cu o adevarata revelatie, unul dintre acele momente in care esti coplesit de felul inedit in care pari a intelege gusturile si aromele.
O Achel Blond este indeajuns de corpolenta ca sa poata tine piept unor preparate mai robuste si destul de eleganta ca sa acompanieze gusturi si arome rafinate.
O cassoulet, cu carnati, sunca, jambon, pulpe de rata si fasole este tinuta in frau binisor de berea noastra, desi te-ai astepta sa fie dominata de gusturile pregnante ale carnurilor.
Un Crocque Monsieur se potriveste bine o Trappist Achel Blond, ca si alte preparate pe baza de oua, la care se pot adauga branzeturi mediu maturate, sau feliute de jambon ori bacon prajite.
Carnea de miel, atat de potrivita cu aromele de ierburi, este un tovaras bun de drum pentru Achel, mai ales daca este aromatizata cu rozmarin.
Carnea de vita brezata este ajutata de carbonatarea berii. Aceasta „ridica” stratul aderent de grasime si vine cu propriile arome fructate, de caranel si paine, care completeaza gustul carnii.
Carnea de porc, chiar si cea gatita in sosuri cu arome de citrice, ghimbir sau lemongrass, merge splendid cu Trappist Achel Blond, gasindu-si „ecou” gustativ in notele fine de caramel si citrice ale berii.
Puiul pare a beneficia cel mai mult de pe urma unei astfel de asocieri. Pielea caramelizata se „leaga” cu aromele de caramel ale berii, iar carnea fina se potriveste bine cu notele de fructe si mirodenii ale berii.
Aroma si gustul de paine ale unei Trappist Achel BLond se potrivesc bine cu cartofii, care pot fi o garnitura de exceptie pentru oricare dintre carnurile enumerate mai sus, dar si cu pastele si orezul, ca sa nu mai vorbim de painea insasi.
Sosurile de fructe albe, ca pere, piersici, banane, mere si gutui, isi gasesc legaturi de gust si aroma in notele fructate ale berii. Aproape orice carne rosie, de pasare, peste sau fructe de mare insotite de astfel de sosuri isi gaseste un bun companion in aceasta bere.
Fiindca am ajuns la peste, Achel Blond merge bine cu pestii albi preparati nu doar cu fructe, ci si cu ierburi aromate, masline sau ciuperci. Pestele, sau orice alta carne, tras prin aluat si apoi prajit in baie de ulei isi gaseste echivalentul in aromele de paine ale berii.
Deserturile, atata timp cat nu sunt prea dulci, nu au motiv sa ocoleasca aceasta bere. Patiseria cu fructe albe (caise, mere, gutui, pere, banane etc.) si/sau creme cu aroma de vanilie, lamaie, portocale etc. face casa buna cu Achel Blond.
Nu ma pricep mai deloc la berile trapiste dar stiu ca sunt printre cele mai bune beri clasice. Am baut citeva dintre ele, bineinteles. Nu si Achel. Am auzit de ea dar cred ca nu am vazut-o niciodata. M-ai facut insa curios si ma determini sa incep o campanie trapista. O sa incep sa le caut si sa le gust pe toate.
Frumos articol, foarte complet, ca de obicei.
@memphis: Eu am gustat toate berile trapiste belgiene. Nu si pe cele olandeze, austriece si americane. Foarte bune toate, nimic de comentat. O sa am cateva si in meniul de bauturi de la GUXT.
Chiar si Westvleteren ? De unde ?
Cadou de la un amic ce locuieste in Belgia, mare amator de beri trapiste. Am impartit amandoi o sticla cand a venit in Bucuresti, in vizita, acum vreo doua luni. Este, intr-adevar, cea mai rara dintre berile trapiste si chiar si in Belgia este aproape imposibil de gasit.
A fost un Westvleteren Extra 8°.
Foarte buna, dar mi-a placut mai putin ca altele. A fost si foarte scumpa, din cate am aflat ulterior.
Se pot comanda aceste beri si online, daca este dispus sa dai 20-30 de dolari pe o sticla. Mie nu prea-mi vine, ca sa fiu sincer.
Toate berile trapiste sunt scumpe, dar Westvleteren sunt cam cele mai scumpe. Eu am in meniu la GUXT Chimay si Westmalle, adica dubbel-uri si tripel-uri si un strong dark ale.