Stiu ca internetul este plin de retete de tzatziki, dar trebuia sa aiba si blogul meu una, mai ales ca iaurtul este unul dintre alimentele mele preferate.
Reteta de fata figureaza in meniul restaurantului „Casa cu Tei” din Craiova, conceput de Costel Clipescu si de mine lunile trecute.
Bucatarie: greceasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
600 g iaurt grecesc
sare
piper alb, macinat
1-2 catei de usturoi, pisati
1 legatura de marar proaspat, tocat
10 cm bucata de castravete
masline, pentru ornat
ulei de masline extra virgin, pentru servit
frunze de marar, pentru ornat
paine, pentru servit
Instructiuni:
Se taie in jumatate, pe lungime, bucata de castravete. Se scobesc cu o lingurita semintele si se atunca. Se toaca foarte marunt castravetele.
Se amesteca intr-un castron mare iaustul cu castravete, usturoi si marar. Se gusta si se asezoneaza cu sare si piper.
Se serveste tzatziki stropit cu ulei de masline extra virgin de cea mai buna calitate, ornat cu masline si frunze de marar, alaturi de paine, gyros sau alta gustare usor picanta.
Am mancat tzatziki in multe restaurante din grecia, turcia, chiar si spania sau romania (langa mine este un restaurant grecesc) dar mi-am dat seama ca reteta si gustul poate diferi foarte mult de la un restaurant la altul, la unele a fost delicios, la altele am gustat si am lasat in farfurie
@mamicamea: Normal. Un bucatar slab pregatit poate rata cu mult succes chiar si cea mai simpla reteta. 🙂
In Grecia nu a exista masa fara tzatiki, iar pe acea insula aveau un cuptor de paine care producea o paine cu coaja groasa.
Acasa, din pacate, cel mai aproape de adevar este tzatziki facut cu iaurtul adus din Grecia – 10% grasime.
…iar la noi prin restaurante, cand mai vezi tzatziki pe undeva, dai de ceva nespus de zemos 🙂
@jollyca: Asa este, din pacate, fiindca nu folosesc nici macar iaurt cu 10% gasime.