Udang bumbu kacang – Creveti cu sos de arahide

V-am prezentat de curand reteta de bumbu kacang, un fabulos sos de arahide, delicios si plin de aroma, picant cu nuante citrice, dulcegi si sarate.
Odata ce aveti sosul bumbu preparat, reteta devine de o simplitate dezarmanta, iar rezultatul final este delicios: creveti fragezi-crocanti, inveliti intr-un sos exceptional de gustos.
Radu Popovici - Udang bumbu kacang - Creveti cu sos de arahide

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
250 g creveti, curatati (se pastreaza doar codita, daca doriti)
250 ml ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
3 linguri de amidon, cernut
3 linguri de sos bumbu kacang
4 catei de usturoi, feliati sau tocati (optional)
2 ardei iuti mici si rosii, tocati (optional)
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala, pentru ornat (optional)
1 ardei iute rosu, taiat fasiute, pentru ornat (optional)
frunze de ceapa verde, taiate fasiute subtiri, pentru ornat (optional)

Instructiuni:
Se usuca crevetii prin tamponare pe prosoape de hartie. Se despica pe spinare, atat cat sa se desfaca intocmai ca o carte. Atentie, sa nu-i despicati complet.

Se tavalesc crevetii prin amidon, insistand si in zona despicata. Se scutura de excesul de amidon.

Se incinge uleiul intr-un wok, la foc iute. Se prajesc crevetii 2-3 minute, sau pana ce se fac rozalii si crocanti. Se scot pe prosoape de hartie, ca sa se scurga de ulei.

Se indeparteaza uleiul din wok; se pastreaza doar circa 1-2 linguri. Se asaza wok-ul pe foc mic-mediu. Se adauga usturoiul si ardeiul iute tocat si se gatesc 20-30 de secunde, pana ce usturoiul incepe sa se faca auriu si sa miroasa.

Se adauga sosul bumbu kacang si se amesteca 10 secunde. Se adauga crevetii si se amesteca bine, nu mai mult de 1 minut. Se scot cu o spumiera si se servesc imediat, presarati cu ceapa verde si firisoare de ardei iute, alaturi de orez fiert si de un mic supliment de sos bumbu kacang.

Citeste si articolul →   Pulpe de iepure cu masline si lamaie

Note:
Indonezienii si malaezienii folosesc creveti mari, necuratati, cu cap cu tot. Eu am folosit ce am avut la indemana rapid, si anume creveti mai micuti, pe care am preferat sa-i curat, ca sa-i pot manca mai usor si mai rapid.

Imi plac aromele puternice si vreau sa experimentez modul in care mananca localnicii, asa ca am ales sa dau un plus de gust prin acel adaus de usturoi si ardei iuti cu care am aromatizat uleiul. Nu este necesar sa faceti acest lucru; sosul de arahide poate fi pentru multi indeajuns de condimentat, picant si aromat, mai ales daca nu sunteti obisnuiti cu mancarea asiatica si daca sunteti intimidat de o condimentare indrazneata.

Nici amidonul nu este neaparat necesar, dar face crevetii un pic mai crocanti si, sper eu, ii protejeaza putin la gatit. Sunt indeajuns de experimentat ca sa nu-i gatesc prea mult, dar incepatorii pot gresi usor atunci cand crevetii se gatesc de doua ori. Tineti minte ca timpul de gatit cumulat sa nu depaseasca 4 minute.

8 comentarii pe “Udang bumbu kacang – Creveti cu sos de arahide

    • Radu Popovici spune:

      @doru: Presupui bine. Poti experimenta cu sos pesto, cu sos de unt, cu vermut/sampanie/vin alb/vin rose, cu un sos de rosii gatit dinainte, cu sos Tabasco etc. Ideea este ca crevetii, gatiti aproape complet intr-un ulei aromatizat sau nu cu usturoi si ardei iute, se desavarsesc intr-un sos preparat separat, anterior sau in paralel.

  1. cristi-j spune:

    Pe langa crevetii intregi, nedecorticati, lipsa amidonului, precizarea in titlu “tumis” sau “sate”, cred ca ajuta la “sa experimentez modul in care manaca localnicii” si folosirea unei componente acrisoare data de niste felii de limeta stoarse pe creveti inainte de prajire si/sau la servire plus eventual una dulce-sarata data de putin kecap manis. Nu e necesar dar …

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Asa s-o manca in Indonezia, cu suc de limeta si surplus de kecap manis, dar, sincer, nu cred ca este nevoie… cel putin dupa gustul meu. Sosul are deja aceste ingrediente si totul este bine atat de bine echilibrat in el. Nu as mai adauga nimic, decat niste orez.

      • cristi-j spune:

        Dupa cum stii, bucatariile asiatice sunt mult mai libere si fiecare isi pregateste propria farfurie/bol si isi personalizeaza fiecare imbucatura in cantitatile dorite, proportiile si ordinea dorite (orez, taitei cu restul de preparate plus condimentari de tot felul) in functie de gusturile proprii. Oricat de echilibrat ar fi. E o caracteristica importanta a felului cum se mananca. Nu e necesar dar nu strica sa ne reamintim.
        In acest caz, pentru mine nu ar strica o scoatere in evidenta si putina prospetime date de cateva picaturi de suc de limeta.

        • Radu Popovici spune:

          @cristi-j: Deci, totul este foarte subiectiv. De dragul discutiei, gatind preparatul in felul meu, cu usturoi si ardei iuti in ulei, am actionat ca un localnic. Adica am experimentat chiar modul in care il gatesc si servesc localnicii. Minus crevetii intregi.

          Sau, dupa aceeasi logica, daca nu as fi adaugat nici usturoi si nici ardei iute, crevetii ar fi fost gatiti si serviti tot dupa gustul si pofta celui care mananca, adica tot in spirit localnic.

          • cristi-j spune:

            Cam asa ceva. Doar ca e bine sa ne reamintim intotdeauna, e bine de stiut de existenta unor reguli generale si obiceiuri. Adica pornit de la cunoasterea felului cum se fac lucrurile la ele acasa. Cu alte cuvinte e o improvizatie educata si o diversitate cuprinsa totusi intre niste limite.
            Atat la modul cum se gateste cat si la modul cum se serveste si mananca.
            Nu e neaparat necesar, se poate si altfel, dar mie mi se pare ca e mai bine asa, ne aduce mai aproape de partea culturala si educationala a gastronomiei, pe langa reteta in sine. Cel putin asta e partea care imi place mie cel mai mult … hahaha

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.