V-am prezentat de curand reteta de bumbu kacang, un fabulos sos de arahide, delicios si plin de aroma, picant cu nuante citrice, dulcegi si sarate.
Odata ce aveti sosul bumbu preparat, reteta devine de o simplitate dezarmanta, iar rezultatul final este delicios: creveti fragezi-crocanti, inveliti intr-un sos exceptional de gustos.
Radu Popovici - Udang bumbu kacang - Creveti cu sos de arahide

Bucatarie: indoneziana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
250 g creveti, curatati (se pastreaza doar codita, daca doriti)
250 ml ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
3 linguri de amidon, cernut
3 linguri de sos bumbu kacang
4 catei de usturoi, feliati sau tocati (optional)
2 ardei iuti mici si rosii, tocati (optional)
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala, pentru ornat (optional)
1 ardei iute rosu, taiat fasiute, pentru ornat (optional)
frunze de ceapa verde, taiate fasiute subtiri, pentru ornat (optional)

Instructiuni:
Se usuca crevetii prin tamponare pe prosoape de hartie. Se despica pe spinare, atat cat sa se desfaca intocmai ca o carte. Atentie, sa nu-i despicati complet.

Se tavalesc crevetii prin amidon, insistand si in zona despicata. Se scutura de excesul de amidon.

Se incinge uleiul intr-un wok, la foc iute. Se prajesc crevetii 2-3 minute, sau pana ce se fac rozalii si crocanti. Se scot pe prosoape de hartie, ca sa se scurga de ulei.

Se indeparteaza uleiul din wok; se pastreaza doar circa 1-2 linguri. Se asaza wok-ul pe foc mic-mediu. Se adauga usturoiul si ardeiul iute tocat si se gatesc 20-30 de secunde, pana ce usturoiul incepe sa se faca auriu si sa miroasa.

Se adauga sosul bumbu kacang si se amesteca 10 secunde. Se adauga crevetii si se amesteca bine, nu mai mult de 1 minut. Se scot cu o spumiera si se servesc imediat, presarati cu ceapa verde si firisoare de ardei iute, alaturi de orez fiert si de un mic supliment de sos bumbu kacang.

Note:
Indonezienii si malaezienii folosesc creveti mari, necuratati, cu cap cu tot. Eu am folosit ce am avut la indemana rapid, si anume creveti mai micuti, pe care am preferat sa-i curat, ca sa-i pot manca mai usor si mai rapid.

Imi plac aromele puternice si vreau sa experimentez modul in care mananca localnicii, asa ca am ales sa dau un plus de gust prin acel adaus de usturoi si ardei iuti cu care am aromatizat uleiul. Nu este necesar sa faceti acest lucru; sosul de arahide poate fi pentru multi indeajuns de condimentat, picant si aromat, mai ales daca nu sunteti obisnuiti cu mancarea asiatica si daca sunteti intimidat de o condimentare indrazneata.

Nici amidonul nu este neaparat necesar, dar face crevetii un pic mai crocanti si, sper eu, ii protejeaza putin la gatit. Sunt indeajuns de experimentat ca sa nu-i gatesc prea mult, dar incepatorii pot gresi usor atunci cand crevetii se gatesc de doua ori. Tineti minte ca timpul de gatit cumulat sa nu depaseasca 4 minute.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Udang bumbu kacang - Creveti cu sos de arahide
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare: