Ulei aromat cu busuioc si usturoi
Uneori lucrurile incep intr-un fel si merg catre deznodaminte neasteptate. Am preparat acest ulei aromat ca produs secundar al unui cunoscut sos mediteranean. Practic, l-am preparat din cauza enervarii mele pe… sosul pesto. Ceea ce gasesc in comert mi se pare fie prea scump, fie nearomat si de o culoare indoielnica. De multe ori, in locul verdelui stralucitor si apetisant, gasesc in borcane o mixtura de culoare oliv, destul de neatragatoare. M-am hotarat deci ca, de acum incolo, sa mi-l prepar singur.

Asa se face ca am cumparat busuioc si m-am pus pe treaba. Am smuls frunzele, le-am tocat grosier si apoi le-am treut prin blender impreuna cu putin usturoi si seminte de pin. Am combinat apoi acest amestec cu ulei de masline extra virgin si Parmesan. Nicio filozofie, pana la urma. A iesit minunat: cu o textura ceva mai grosiera decat varianta comerciala, dar infinit mai aromat si mai gustos. Nu mai vorbesc de culoare…

Am ramas insa cu tulpinile ramurelelor de busuioc. Miroseau minunat, asa ca am decis sa le gasesc un rost pe lumea asta. Am preparat rapid un ulei de masline aromat, foarte bun in salate, ca sos pentru paste, sau pentru stropit, pur si simplu, bucati de paine proaspata, cu coaja crocanta.

Ingrediente:
8-10 tulpini de busuioc
2 catei de usturoi
500 ml ulei de masline extra virgin

Instructiuni:
Se zdrobesc putin tulpinile prin apasare cu lama unui cutit.
Se curata cateii de usturoi si se taie in jumatate.
Se alege o sticla care se poate inchide ermetic. Se indeasa in sticla usturoiul si tulpinile de busuioc.
Se umple sticla cu ulei si se inchide.
Se lasa sa stea, la infuzat, circa 2 saptamani, apoi se foloseste.

Sfaturi:
Am folosit un ulei de masline extra virgin (obtinut la prima presare la rece) grecesc, din Creta, de cea mai buna calitate. Aciditate sub 1%, culoare usor verzuie, aroma delicata, gust usor fructat. Se pot folosi insa si uleiuri din Italia sau Spania; culoarea acestora este mai galbena, dar calitatea lor este foarte buna.

Atentie, frunzele de busuioc trebuie sa fie curate si uscate, sterse bine cu prosoape de hartie. Umezeala favorizeaza aparitia mucegaiurilor si va tulbura uleiul.

Se pot prepara, la fel de usor, si numeroase alte variante de ulei aromat: cu ardei iute, rozmarin, oregano, coriandru, cepsoara (chives), seminte de anason sau fenicul, boabe de piper negru sau combinatii intre aceste ingrediente. Ca sfat, nu amestecati mai mult de 2-3 ingrediente cu arome puternice, altfel vor concura intre ele.