Uneori lucrurile incep intr-un fel si merg catre deznodaminte neasteptate. Am preparat acest ulei aromat ca produs secundar al unui cunoscut sos mediteranean. Practic, l-am preparat din cauza enervarii mele pe… sosul pesto. Ceea ce gasesc in comert mi se pare fie prea scump, fie nearomat si de o culoare indoielnica. De multe ori, in locul verdelui stralucitor si apetisant, gasesc in borcane o mixtura de culoare oliv, destul de neatragatoare. M-am hotarat deci ca, de acum incolo, sa mi-l prepar singur.
Asa se face ca am cumparat busuioc si m-am pus pe treaba. Am smuls frunzele, le-am tocat grosier si apoi le-am treut prin blender impreuna cu putin usturoi si seminte de pin. Am combinat apoi acest amestec cu ulei de masline extra virgin si Parmesan. Nicio filozofie, pana la urma. A iesit minunat: cu o textura ceva mai grosiera decat varianta comerciala, dar infinit mai aromat si mai gustos. Nu mai vorbesc de culoare…
Am ramas insa cu tulpinile ramurelelor de busuioc. Miroseau minunat, asa ca am decis sa le gasesc un rost pe lumea asta. Am preparat rapid un ulei de masline aromat, foarte bun in salate, ca sos pentru paste, sau pentru stropit, pur si simplu, bucati de paine proaspata, cu coaja crocanta.
Ingrediente:
8-10 tulpini de busuioc
2 catei de usturoi
500 ml ulei de masline extra virgin
Instructiuni:
Se zdrobesc putin tulpinile prin apasare cu lama unui cutit.
Se curata cateii de usturoi si se taie in jumatate.
Se alege o sticla care se poate inchide ermetic. Se indeasa in sticla usturoiul si tulpinile de busuioc.
Se umple sticla cu ulei si se inchide.
Se lasa sa stea, la infuzat, circa 2 saptamani, apoi se foloseste.
Sfaturi:
Am folosit un ulei de masline extra virgin (obtinut la prima presare la rece) grecesc, din Creta, de cea mai buna calitate. Aciditate sub 1%, culoare usor verzuie, aroma delicata, gust usor fructat. Se pot folosi insa si uleiuri din Italia sau Spania; culoarea acestora este mai galbena, dar calitatea lor este foarte buna.
Atentie, frunzele de busuioc trebuie sa fie curate si uscate, sterse bine cu prosoape de hartie. Umezeala favorizeaza aparitia mucegaiurilor si va tulbura uleiul.
Se pot prepara, la fel de usor, si numeroase alte variante de ulei aromat: cu ardei iute, rozmarin, oregano, coriandru, cepsoara (chives), seminte de anason sau fenicul, boabe de piper negru sau combinatii intre aceste ingrediente. Ca sfat, nu amestecati mai mult de 2-3 ingrediente cu arome puternice, altfel vor concura intre ele.
Busuiocul trebuie da fie uscat? Sau putem face si cu busuioc verde?
Foarte bune la gust uleiurile astea, mai ales la salate.Dar asa cum spui si tu, 2 ingrediente ajung….
@Sidy: Da, nu trebuie exagerat. Dar poti face destule combinatii interesante. 🙂
Am fãcut astãzi uleiul aromat 🙂 in loc de busuioc am pus cateva fire de Poejo (Mentha pulegium),se foloseste mult aici…il las 2 sãpt. sã vãd ce o fi de capul lui, deja transpir :)a fost scump uleiul de mãsline…
Multumesc, Radu mi-ai dat o veste tare buna (ma gandeam si eu ca singura problema e rancezirea dar imi foloseste confirmarea unei persoane avizate!) Deci, ulei aromat scrie pe el, maine dimineata sunt in piata dupa busuioc!
O sa folosesc ideea ta pentru ca mi se pare potrivita la unele preparate. Eu am o sticla cu ulei aromat cu dafin, piper si ardei iuuuuuuti si voiam sa mai incerc ceva variante. Un weekend placut!
@Elena Toma: Trebuie sa dam mai multe sanse si tulpinilor de la verdeturile aromate. Au destul de multe de oferit. 🙂 Un weekend placut si tie!
:)) corect
Foarte interesant. Ma bucur ca te-ai enervat pe sosul pesto. 🙂
@Doina: De obicei sunt calm, dar pana la mancare! 🙂
Buna! mie cel mai bun pesto mi se pare cel facut acasa,sincer..dar mananc si cumparat ,chiar zilele astea am dat gata vreo 3 borcanele iar azi am luat din piata o frumusete de busuioc ..deja ma stiu si vanzatorii… M-au tot intrebat retete dar nu cred ca au facut vreodata, is doar curiosi ce fac cu atata.
@elena: Romanii nu mananca busuiocul. Il pun doar sub perna si la candela.
Radu, o intrebare legata de uleiul de masline.
Am o sticla de ulei de masline de foarte buna calitate care din pacate este in pragul expirarii. Adica mai are 3 zile mai precis si expira. Exista vreo contraindicatie majora daca il mai folosesc si de exemplu fac un ulei aromat cu el? Ma gandesc ce contraindicatii are un ulei de masline extravergine expirat? E legat de faptul ca isi pierde calitatile sau chiar poate face rau celor care il consuma?
@Denisa: Uleiul poate rancezi, atata. Poste fi folosit bine mersi si dupa termenul de expirare. Aceste termene se pun mereu “cu bataie”.
Daiana, si eu am patit prima data la fel ca tine, insa apoi am avut grija sa completez mereu cu ulei.
Radu, tu ai alte sfaturi in aceasta privinta?!
Multumim.
Sabina
Foarte interesanta sticlutza ta! Ai luat-o din Ro? Am facut si eu un ulei aromat cu ardei f picanti uscati (din cei mici-mici mexicani). Nu am pus usturoi, desi cred ca ar fi fost mai aromat asa, pt ca nu il prea suporta fierea mea;-)
@mihaela; Cred ca am luat sticluta din Ikea.
Felicitãri pt. articol.
Nu de mult am cumpãrat o sticlã special pt. a face un ulei aromat, acasã…am uitat de el 🙂
Am vãzut si de cumpãrat in piatã, dar sunt foarte mici sticlutele si scumpe.Cele fãcute in casã, cu un ulei de calitate cu sigurantã tre sã iasã bun, mai ales este si mandria cã este produsul nostru:) deci pe treabã!
Eu am preparat nu de mult un ulei aromat cu rozmarin, insa a am avut o mica problema: dupa ce am folosit o parte din cantitatea de ulei, cam pana la jumatatea sticlei, firele de rozmarin din partea superioara a sticlei care nu mai erau acoperite in toatalitate cu ulei au inceput sa prinda mucegai. Nu stiu ce nu am facut bine…
@daiana: Este normal ce ti s-a intamplat. Dupa ce inbcepi sa folosesti uleiul, pe cat posibil arunca firele de verdeata din interior, sau completeaza cu ulei nou..