Uluitoarea Cambodgie – partea 3

Picnic lângă Angkor Wat

Răspândirea templelor de la Angkor Wat le face vizitabile doar călătorind între ele cu un mijloc de locomoţie. Cel mai obişnuit este tuk-tuk-ul, o motocicleta care trage după ea un fel de şaretă cu 4 locuri. Nu este extrem de comod, dar este excelent pentru distanţe scurte. Localnicii mai folosesc şi elefanţi.
Cambodgia - Angkor Wat

Aşa se face că, odată ajunşi la Siem Reap (un orăşel aflat la circa 8 km distanţă de Angkor Wat), unul dintre primele lucruri pe care le fac turiştii este să-şi asigure serviciile unui şofer de tuk-tuk. Pentru 12 dolari SUA, acest şofer sui-generis este la dispoziţia ta de dimineaţă, de la ora 9:00, până la orele 16:00 după-amiaza.

Bineînţeles la prânz, adică cel târziu la ora 12:00, se face o pauză de masă. Cambodgienii se scoală foarte de dimineaţă (se şi culcă devreme, la scurt timp după asfinţit, căci costul energiei electrice este aproape prohibitiv), iar pe la amiază toată lumea simte nevoia să mănânce. Obiceiul nescris este ca şoferul de tuk-tuk să-şi ducă clienţii la unul dintre restaurantele din regiune. Între restaurante şi şoferi există o înţelegere: dacă aduci clienţi, mănânci gratuit. Preţurile sunt mici: două persoane mănâncă şi beau bine, pe săturate, cu vreo 10 dolari. Acesta este preţul pentru turişti, localnicii mănâncă cu doar un sfert din această sumă.
Am avut norocul să întâlnim un şofer deosebit: o rupea binişor în engleză şi franceză şi avea multe de povestit, inclusiv chestii de pe vremea khmerilor roşii, lucruri care-ţi făceau părul măciucă şi te înfiorau de groază. Ce au pătimit europenii de pe urma comuniştilor a fost parfum faţă de ceea ce s-a întâmplat în Cambodgia, ca şi în alte părţi ale Asiei. Este de ajuns să spun că Pol Pot şi khmerii roşii au desfiinţat oraşele, banii şi familia, au separat părinţii de copii, au interzis orice alte culturi afară de cea a orezului şi au asasinat 3-4 milioane de oameni, adică un sfert din populaţie. Cambodgienii sunt unul dintre popoarele care au suferit imens, şi cu toate acestea au avut puterea s-o ia de la capăt şi să înveţe din nou să râdă.
Cambodgia - gatit in aer liber
Revenind la subiecte mai plăcute, adică la cel culinar, şoferul nostru ne-a oferit, într-una din zile, prilejul de a lua masa pe malul lacului, gătită de doua femei, la o bucătărie improvizată.
Cambodgia - Femei gatind in aer liber
Nu doar am supravegheat totul cu mare curiozitate (mărturisesc că voiam şi să mă asigur că ceea ce se pune în oală este curat şi proaspăt; vă rog să nu mă blamaţi, dar era prima oară când mâncam pe câmp, şi asta se petrecea în cea mai săracă ţară din Asia), dar am şi filmat toată procedura. Femeile au gătit excepţional, exact aşa cum citisem eu în cărţi că trebuie să se gătească în Asia de Sud-Est (tot respectul meu pentru editură şi autori).
Cambodgia - Femei gatind pe malul raului
Toate ingredientele erau proaspete, s-a gătit cu foarte puţină grăsime, totul era aromat şi delicios de gustos. Şi mai arăta şi bine!
Cambodgia - Curry de pui
Am descoperit cât de înclinaţi spre igienă sunt aceşti oameni atât de simpli. În toată Asia de sud-est, apa este poluată iar oamenii sunt săraci şi lipsiţi de educaţia pe care ţi-o dă şcoala, dar, chiar şi atunci când mănânci pe o masă aşezată practic în câmp, totul este FOARTE curat. Incredibil, dar aveam faţă de masă brodată, de un alb sclipitor, pahare, vase de porţelan şi am fost serviţi nu cu profesionalismul unui chelner de la vreun restaurant de fiţe, ci cu căldură şi prietenie, aşa cum doar oamenii buni şi veseli ştiu s-o facă.
Cambodgia - Pui cu taitei si legume

Apropo de curăţenie, cât am stat în Asia, nu am simţit miros de transpiraţie decât la câţiva dintre turiştii occidentali, luaţi prin surprindere, probabil, de căldură. Localnicii sunt săraci, dar au dinţii albi şi zâmbesc cu sinceritate şi încredere, nu au unghii îndoliate şi nu put. Poate că nu au apucat să meargă la şcoală îndeajuns, dar au educaţia de acasă, care este cea mai importantă. Politeţe, curăţenie, bună-voinţă, hărnicie. Îmi imaginam acest, să-i zic picnic, în România, şi nu sunt deloc sigur că mâncarea şi igiena ar fi fost aceleaşi.
Vă las să priviţi fotografiile: aşa se găteşte şi aşa arată mâncarea făcută la butelie, pe malul lacului, la Angkor Wat; aşa am mâncat, vegheaţi de secolele de istorie „agăţate” de zidurile templelor.

Citeste si articolul →   Curry indonezian de creveti

Din aceeaşi serie de articole:
Khmer and proud of it!
Ton Le Sap
Cu coşniţa în Phnom Penh
Şcoala de gătit


2 comentarii pe “Uluitoarea Cambodgie – partea 3

  1. cristi-j spune:

    12-15 dolari americani pentru o masa de doua persoane in cambodgia suna ca un pret pentru turisti dar intr-un oras ca cel care e poarta de intrare pentru templele de la angkor e de inteles .
    in ceeea ce priveste curatenia si educatia nu sunt complet de acord cu tine . nu e chiar asa de bine pe cit lasi sa se inteleaga (dintii albi si curati si unghiile la fel) . dar totusi curatenia e foarte prezenta desi nu te-ai astepta , oamenii aia fac dus (sau se spala) macar o data pe zi daca nu mai des si intr-adevar nu miros a transpiratie . iar in ceea ce priveste politetea si buna-vointa cred ca in thailanda (cel putin din ce stiu eu) sunt oamenii cei mai politicosi , prietenosi si ospitalieri din lume , asa e mentalitatea lor , asa e stilul lor .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.