Am urmat si am absolvit (examenul final a fost ieri) un curs de formatori. Am primit o diploma, recunoscuta nu doar de Ministerul Educatiei si de cel al Muncii, ci si de întreaga comunitate europeana. Aceasta diploma îmi da dreptul de a preda cursuri adultilor cu orice fel de studii (medii si superioare) în domeniile în care am diploma. Acestea ar fi chimie, management si bucatarie. Bineînteles, va dati seama ca acest din urma domeniu este cel care ma intereseaza de fapt si catre el îmi voi îndrepta pasiunea si eforturile.
Aceasta diploma este primul pas pe care îl fac pentru a capata acreditarea necesara de a instrui bucatari si de a le oferi diplome oficiale, recunoscute de cele doua ministere citate mai sus si de CNFPA (Consiliul National pentru Formarea Profesionala a Adultilor).
Procesul nu este deloc simplu si necesita mari eforturi si cheltuieli, dar sunt convins ca voi reusi. Am parcurs, de fapt, si cel de-al doilea pas, adica gasirea unor sedii adecvate (sala de curs cu dotarea obligatorie) si o bucatarie-scoala avizata HACCP. Ultimii doi pasi sunt elaborarea cursului conform programei impuse de CNFPA si obtinerea acreditarii.
De ce m-am apucat de toate astea? Pentru ca sunt convins ca Romania merita bucatari mai buni, mai pasionati, mai competenti si mai bine educati, iar eu stiu ca pot oferi cursantilor o pregatire superioara celei care se capata în majoritatea scolilor deja existente. Mai am eu multe de spus despre acest lucru, dar le pastrez pentru momentul în care voi parcurge si pasii finali.
Pana atunci, tineti-mi pumnii!
Sincere felicitari! Sunt sigura ca nu va mai dura mult pana lucrurile se vor aseza asa cum trebuie! Cat despre cursanti…deja este unul pe lista ! 🙂
@ophelia: Mai am destui pasi de facut… cel de fata a fost cel mai simplu. Va tin la curent cu evolutia situatiei.
Buna ziua, Radu ! Azi am descoperit blogul tau si abia astept sa ma delectez cu reteta””somon cu masline si alte legume ” ! O sa ma straduiesc sa gasesc si hirtia de orez dar…..Am vazut multe tentatii culinare la prima vedere si abia astept sa experimentez o parte din ele , mai ales ca nu prea am calatorit gustativ pe acest tarim asiatic !!!……Felicitari pentru ideea cursului si perseverenta materializarii unei initiative demne de toata lauda !!!….Pe masura ce voi scotoci printre bucatele tale alese si le voi degusta vom mai vorbi !….
@Gratiela: Bine ai venit, ma bucur ca gasesti blogul interesant si sper sa te numeri printre comentatorii activi. 🙂
Bravo domnule Radu si…la mai multi ca dumneata in tara noastra si chiar si in alte domenii
@Iulian: Multumesc, domnule Istratuca. Problema este ca, desi exista unii care incearca sa faca ceva bun (cum socotesc ca incerc eu), pentru ca proiectele lor sa reuseasca trebuie sa existe o reactie pozitiva a celorlalti, carora li se adreseaza proiectele. Publicul este, deocamdata, invatat sa dea 1000 de lei si sa ia o diploma, aproape fara sa munceasca. Sunt curios cum va reactiona cand va trebui sa plateasca 4000-5000 de lei si sa munceasca zdravan pentru a obtine diploma.
Felicitari si succes mai departe ! Am fost plecata in weekend si nu am mai folosit calculatorul.
Cat despre educatie, toti avem nevoie intr-o masura mai mare sau mai mica, in anumite domenii, pe diverse planuri. Daca cineva crede ca si-a atins maximul de educatie pe toate planurile si isi permite sa fie dispretuitor fata de restul ”plebei” , acea persoana are ea insasi o problema serioasa.
Educatia bucatarilor este necesara; si nu numai a lor. Eu una am multe of-uri cu cei ce fac drumul de la bucatarie la masa clientului !!! Of, of si iar of ! Este f. adevarat ca si consumatorii au o mare parte de vina.
@Mirela: Ai dreptate. In ce priveste consumatorii, un blog isi poate aduce aportul sau, chiar daca este mic si chiar daca atinge doar un numar redus de cititori. In ce priveste bucatarii, o scoala buna este esentiala. Structurarea materiei, dotarea bucatariei scoala, calitatea suportului de curs si a profesorilor sunt esentiale.
Felicitari pentru absolvire! Mult succes in continuare! Si rabdare 🙂
Ma bucur foarte tare pt realizare. Iti urez mult succes in proiectul tau, care suna foarte bine, sunt sigura ca il vei duce la indeplinire, te felicit pt toata stradania si munca ta!
@Claudia, Lola, Lia, maria, Alexandrina: Multumesc pentru incurajari. Insa greul va urma abia dupa ce pot obtine acreditarea: trebuie sa atrag cursantii, lucru al naibii de dificil. Sunt insa optimist. 🙂
Felicitari si Succes din toata inima !
Felicitari, Radu. Mult-mult succes iti doresc. Este un lucru foarte bun ceea ce vrei sa faci.
Felicitari si mult spor in toate!
Felicitari pentru acest pas inainte.
Acest tineri bucatari ar trebui sa fie instruiti si cum sa educe consumatorul roman, domeniu unde cred ca suferim cel mai grav. Romania are bucatari talentati, dar majoritatea deservesc un public format din consumator de minuturi sau bucate “ca la mama acasa” – adica mult si ieftin :).
@jollyca: Nu stiu daca educatia publicului trebuie facuta de bucatari, pictori, muzicieni, balerini etc. Mai curand as zice ca este rostul scolii si familiei. Ce sa faca bucatarii publicului? Sa tina seminarii inainte de a servi masa? 🙂
In rest, ai dreptate. Exista bucatari buni care se adreseaza unui public needucat: adica se strica orzul pe gaste.
Felicitari, Radu si mult succes si stii bine ca de orice ai nevoie poti apela (si) la mine.
@cristi: Multumesc, stiu asta. 🙂
Tin pumnii! Succes si numai bine!
@Clara: Multumesc. Este destul de complicat totul si chiar am nevoie de sprijin. 🙂