Un alt curs absolvit, un nou pas înainte

Am urmat şi am absolvit (examenul final a fost ieri) un curs de formatori. Am primit o diplomă, recunoscută nu doar de Ministerul Educaţiei şi de cel al Muncii, ci şi de întreaga comunitate europeană. Această diplomă îmi dă dreptul de a preda cursuri adulţilor cu orice fel de studii (medii şi superioare) în domeniile în care am diplomă. Acestea ar fi chimie, management şi bucătărie. Bineînţeles, vă daţi seama că acest din urmă domeniu este cel care mă interesează de fapt şi către el îmi voi îndrepta pasiunea şi eforturile.

Această diplomă este primul pas pe care îl fac pentru a căpăta acreditarea necesară de a instrui bucătari şi de a le oferi diplome oficiale, recunoscute de cele două ministere citate mai sus şi de CNFPA (Consiliul Naţional pentru Formarea Profesională a Adulţilor).
Procesul nu este deloc simplu şi necesită mari eforturi şi cheltuieli, dar sunt convins că voi reuşi. Am parcurs, de fapt, şi cel de-al doilea pas, adică găsirea unor sedii adecvate (sală de curs cu dotarea obligatorie) şi o bucătărie-şcoală avizată HACCP. Ultimii doi paşi sunt elaborarea cursului conform programei impuse de CNFPA şi obţinerea acreditării.
De ce m-am apucat de toate astea? Pentru că sunt convins că România merită bucătari mai buni, mai pasionaţi, mai competenţi şi mai bine educaţi, iar eu ştiu că pot oferi cursanţilor o pregătire superioară celei care se capătă în majoritatea şcolilor deja existente. Mai am eu multe de spus despre acest lucru, dar le păstrez pentru momentul în care voi parcurge şi paşii finali.
Până atunci, ţineţi-mi pumnii!


 1. ophelia1983 spune:

  Sincere felicitari! Sunt sigura ca nu va mai dura mult pana lucrurile se vor aseza asa cum trebuie! Cat despre cursanti…deja este unul pe lista ! 🙂

 2. gratiela spune:

  Buna ziua, Radu ! Azi am descoperit blogul tau si abia astept sa ma delectez cu reteta””somon cu masline si alte legume ” ! O sa ma straduiesc sa gasesc si hirtia de orez dar…..Am vazut multe tentatii culinare la prima vedere si abia astept sa experimentez o parte din ele , mai ales ca nu prea am calatorit gustativ pe acest tarim asiatic !!!……Felicitari pentru ideea cursului si perseverenta materializarii unei initiative demne de toata lauda !!!….Pe masura ce voi scotoci printre bucatele tale alese si le voi degusta vom mai vorbi !….

  • Radu Popovici spune:

   @Iulian: Multumesc, domnule Istratuca. Problema este ca, desi exista unii care incearca sa faca ceva bun (cum socotesc ca incerc eu), pentru ca proiectele lor sa reuseasca trebuie sa existe o reactie pozitiva a celorlalti, carora li se adreseaza proiectele. Publicul este, deocamdata, invatat sa dea 1000 de lei si sa ia o diploma, aproape fara sa munceasca. Sunt curios cum va reactiona cand va trebui sa plateasca 4000-5000 de lei si sa munceasca zdravan pentru a obtine diploma.

 3. Mirela Stanescu spune:

  Felicitari si succes mai departe ! Am fost plecata in weekend si nu am mai folosit calculatorul.
  Cat despre educatie, toti avem nevoie intr-o masura mai mare sau mai mica, in anumite domenii, pe diverse planuri. Daca cineva crede ca si-a atins maximul de educatie pe toate planurile si isi permite sa fie dispretuitor fata de restul ”plebei” , acea persoana are ea insasi o problema serioasa.
  Educatia bucatarilor este necesara; si nu numai a lor. Eu una am multe of-uri cu cei ce fac drumul de la bucatarie la masa clientului !!! Of, of si iar of ! Este f. adevarat ca si consumatorii au o mare parte de vina.

  • Radu Popovici spune:

   @Mirela: Ai dreptate. In ce priveste consumatorii, un blog isi poate aduce aportul sau, chiar daca este mic si chiar daca atinge doar un numar redus de cititori. In ce priveste bucatarii, o scoala buna este esentiala. Structurarea materiei, dotarea bucatariei scoala, calitatea suportului de curs si a profesorilor sunt esentiale.

 4. maria elena spune:

  Ma bucur foarte tare pt realizare. Iti urez mult succes in proiectul tau, care suna foarte bine, sunt sigura ca il vei duce la indeplinire, te felicit pt toata stradania si munca ta!

  • Radu Popovici spune:

   @Claudia, Lola, Lia, maria, Alexandrina: Multumesc pentru incurajari. Insa greul va urma abia dupa ce pot obtine acreditarea: trebuie sa atrag cursantii, lucru al naibii de dificil. Sunt insa optimist. 🙂

 5. jollyca spune:

  Felicitari pentru acest pas inainte.

  Acest tineri bucatari ar trebui sa fie instruiti si cum sa educe consumatorul roman, domeniu unde cred ca suferim cel mai grav. Romania are bucatari talentati, dar majoritatea deservesc un public format din consumator de minuturi sau bucate „ca la mama acasa” – adica mult si ieftin :).

  • Radu Popovici spune:

   @jollyca: Nu stiu daca educatia publicului trebuie facuta de bucatari, pictori, muzicieni, balerini etc. Mai curand as zice ca este rostul scolii si familiei. Ce sa faca bucatarii publicului? Sa tina seminarii inainte de a servi masa? 🙂
   In rest, ai dreptate. Exista bucatari buni care se adreseaza unui public needucat: adica se strica orzul pe gaste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.