Probabil majoritatea bucurestenilor a auzit de Wu xing, prima companie care a desfasurat în Romania o activitate de livrare la domiciliu a preparatelor din bucataria chinezeasca. Sunt pe piata deja de 12 ani, iar cei care doresc sa capete alte informatii despre Wu xing pot accesa site-ul companiei.
În urma cu ceva mai mult de doi ani am avut nesansa sa prind un moment mai putin favorabil din activitatea acestei companii, moment pe care l-am taxat la vremea respectiva cu un articol pe masura prestatiei sale. Articolul, de care nu ma dezic, dar care, trebuie s-o recunosc cu satisfactie, nu mai corespunde realitatii, poate fi citit aici.
Cei de la Wu xing au înregistrat critica; nu au uitat-o. La mai bine de doi ani de la articolul cu pricina sunt solicitat de Wu xing sa particip la campania lor de repozitionare pe piata. Am fost ales si datorita acelui articol, lucru care mi-a placut, caci trebuie sa ai curaj si încredere în tine sa propui o colaborare tocmai celui care te-a criticat, adica unei persoane care va fi extrem de atenta la tot ceea ce îi poate afecta credibilitatea si care va sta, cum se spune, cu ochii pe tine. Am fost asigurat nu numai de faptul ca critica mea de atunci a fost asumata de Wu xing, dar si de faptul ca a fost îndreptata. În doi ani s-au schimbat bucatarii, s-a mai schimbat meniul, s-au mai petrecut schimbari la departamentul de marketing.
Un alt motiv pentru care am fost solicitat este pasiunea mea pentru mancarea asiatica în general si pentru ca sunt unul dintre romanii care gatesc des mancare chinezeasca si care stiu sa vorbeasca despre ea.
Am avut mai multe runde de discutii cu cei de la Wu xing, am vizitat punctele lor de lucru, m-am uitat cum si cu ce se gateste, am vazut fluxul de productie, am observat conditiile de igiena, am discutat cu bucatarii si mi s-a relatat modul în care managementul vede viitorul companiei. Am înteles mai bine ce înseamna sa functionezi ca o organizatie economica ce livreaza la domiciliul romanilor mancare chinezeasca si, astfel, am acceptat sa colaborez cu Wu xing la un prim proiect.
Nu va dezvalui chiar acum, în amanunt, despre ce este vorba… toate la timpul lor. Va spun deocamdata ca vorba despre filmari efectuate în bucataria de la Wu xing, alaturi de bucatarul lor principal.
Vreau însa, înainte de orice, sa clarific cateva aspecte legate de activitatea unei companii ca Wu xing; nu este vorba, în paragrafele care urmeaza, neaparat de Wu xing, ci de orice firma cu profil similar, oriunde ar functiona ea în Occident.
Primul aspect este cel al vitezei de reactie la comenzi. Este nevoie de o organizare foarte buna nu doar la nivelul preluarii comenzii, înregistrarii si transmiterii ei, transportului si încasarii banilor, ci si de una la nivelul bucatariilor. Exista ture de noapte care pregatesc mise-en-place-ul si pre-gatesc unele ingrediente. Exista echipe de bucatari care gatesc fiecare sute de preparate zilnic, exista echipe care cantaresc si ambaleaza mancarea. Totul este un mecanism surprinzator de bine pus la punct; cel putin asa a functionat în zilele si noptile în care am fost prezent acolo.
Al doilea aspect este cel legat de mancarea în sine si de pretul de vanzare. Am mai vorbit eu despre fuziuni culinare, ultima data despre bucataria chino-americana. Ei bine, la noi se petrece un fenomen oarecum similar. Ceea ce ofera Wu xing este o mancare preparata în stil chinezesc, cu unele ingrediente specifice bucatariei chinezesti, dar si cu ingrediente disponibile pe piata noastra. Importul legumelor, fructelor si a altor condimente nu doar ar ridica mult pretul produsului final (ceea ce l-ar face nevandabil la noi), dar ar fi si riscant într-o tara unde, haideti sa recunoastem, educatia culinara a fost totalmente neglijata. Wu xing nu este un restaurant chinezesc de stele Michelin, ci o companie care livreaza acasa mancare gatita. Acasa la bucuresteanul mediu. Asa se face ca Wu xing ofera atat preparate traditionale, usor adaptate pentru piata noastra, dar si preparate proprii. Compania, ca oricare alta, ca si cea în care lucrati dvs., trebuie sa aiba profit ca sa poata supravietui.
Pana la urma, criteriul meu pentru a accepta aceasta colaborare a fost ca mancarea sa fie gustoasa si gatita corect. Şi, atat cat ma duce pe mine capul, cat timp am fost eu prezent, a fost; si va rog sa ma credeti ca nu doar am privit cum se gateste, ci am si gustat.
Experienta în sine a fost deosebita si pot sa va spun cu toata sinceritatea ca am cunoscut acolo trei bucatari foarte buni si eficienti. Cu seful lor, Tushin, am si filmat si sper ca filmuletele pe care le voi difuza pe blog, peste cateva zile, sa va placa si sa va apropie si mai mult de bucataria chinezeasca.
Va multumim pentru urari domnul Radu.
Este de apreciat ca cei de la Wu Xing au apelat tocmai la omul care i-a criticat cel mai mult. Cu siguranta au avut de castigat de pe urma acestei colaborari.
Echipa Wok Away va ureaza mult succes in viitor!
@Wok Away: Nu cred ca eu i-am criticat cel mai mult. A fost doar un singur articol, intr-un blog destul de obscur la acea vreme. 🙂 Multumesc pentru urari. Mult succes si dvs.
Radu, ma bucur mult ca s-a concretizat si de-abia astept sa vad filmuletele! Toate bune.
@cristi: Multumesc mult. Te tin la curent.
Felicitari Radu pentru colaborarea cu Wu Xing! Voiam sa intreb daca Tushin are vreo legatura cu specialitatea chinezeasca Vita Tushin? Eu sunt o persoana care merge prin chinezariile din Bucuresti si sunt mort dupa mancarea asta. Daca se poate comanda de la Wu Xing Vita Tushin, atunci voi deveni si eu clientul lor.
Bafta in continuare Radu si abia astept si eu filmuletele!!
@Gina: Multumesc. Da, Tushin este creatorul specialitatii vita Tushin si, din cate am inteles eu, Wu xing este singurul loc unde se ofera acest preparat. Ca o surpriza pentru tine, vita Tushin este unul dintre cele care au fost filmate in cadrul acestui proiect.
Radu, felicitari. Daca imi plac filmuletele pe care le-ai promis promit si eu sa fac cateva comenzi la Wu xing. Nu de alta dar eu tot trebuie sa mananc ceva la birou, si tot acest proiect trebuie sa aiba ca finalitate cresterea comenzilor. Sunt decisa sa pun umarul la asta. 🙂 Ce retete ati gatit?
@andra: Si daca iti spun ce retete s-au gatit unde mai este surpriza? Pot sa-ti spun ca sunt in numar de 5, cel putin deocamdata. 🙂
Iti tin pumnii Radu! Mult succes!
Am comandat si noi de la wuxing de cateva ori. A fost ok, dar nu memorabil. A cam trecut ceva timp de atunci. poate n-ar fi rau sa mai facem o incercare.
@Yoyo: Multumesc. Cei de la Wu xing nu pot decat sa se bucure ca revii printre clienti. 🙂
Felicitari! Sper ca totul sa iasa asa cum iti doresti! 🙂
@Laura: Si eu sper. Multumesc. 🙂
noutatile sunt binevenite !
ma gandesc ca daca te-au cautat abia dupa 2 ani nici ei nu erau multumiti de cum se descurcau si nu au avut curajul sa te cheme mai repede . dar niciodata nu e tarziu si colaborarea cred ca e benefica pentru ambele parti , ba chiar as indrazni sa spun ca la inceput e mai buna pentru tine .
@cristi-j: Posibil. Sa vedem ce curs vor avea evenimentele.
Felicitari si mult succes,Radu!
@Teo: Multumesc. 🙂
Bafta Radu! Pacat ca Wu Xing exista doar in Bucuresti. Mi-ar fi placut sa pot comanda ei eu de la ei. Oricum, eu gatesc chinezeste de pe blogul tau. Sunt unele retete pentru care nu gasesc ingrediente, dar in general ma descurc. 😀
@mircea: Asa este, Bucurestiul are si parti bune. Spor la gatitul de pe blog. 🙂
Iti tin pumnii, Radu. Mult succes!
@toni: Multumesc.
M-ai facut curioasa. Abia astept sa vad despre ce este vorba. Pana atunci ma voi delecta cu filmuletele facute cu Tushin. Vad ca nu ati gatit in bucataria ta. Este bucataria de la Wuxing?
@simina: Da, am filmat intr-una din bucatariile de la Wu xing. Acasa nu am arzatoare ca cele cu care este obisnuit Tushin. Am unul destul de puternic, face o flacara de vreo 20 cm, dar nu se compara totusi cu ce am vazut acolo.
De fapt este normal sa gateasca el. Oamenii primesc acasa mancare gatita de el, nu de tine. Desi eu mi-as dori sa mananc si ce gatesti tu. 🙂
@simina: Tushin este extrem de rapid si de rutinat. Are miscari precise, ca un mecanism de ceasornic. Pe domeniul lui este imbatabil. 🙂 In ce priveste mancarea gatita de mine, s-ar putea sa vin destul de curand cu o surpriza placuta.
Ma bucur pentru tine, Radu. Ma bucur si pentru Wu xing caci nu puteau gasi pe cineva mai potrivit pentru acest proiect. Nu stiu daca mai exista cineva atat de pasionat si de bine informat ca tine. Iti tin pumnii si abia astept sa vad ce ati gatit. O sa comand si eu preparatele acelea. 🙂
@simina: Multumesc mult. In ce priveste gatitul, a gatit Tushin, eu am fost cu sprijinul moral si cu vorbitul. 🙂
Mult succes, Radu! Este bine ca firmele incep sa isi dea seama ca internetul este mult mai eficient decat televiziunea.
@memphis: Oh, cel putin in vazul Wu xing-ului publicul de internet este cu mult mai eficient. Nu uita, comenzile catre Wu xing se fac in buna masura accesand site-ul. In plus, cei care comanda mancare lucreaza in birouri de firme, adica sunt oameni conectati permanent la internet.
Este de apreciat ca au venit la tine, nu multi ar face asa ceva in Ro…
Mult succes in colaborarea cu ei! 🙂
@Edith: Multumesc pentru vizita si comentariu… si pentru urarea de succes. 🙂
Foarte tare chestie. Am auzit si eu de wuxing dar nu am comanadat niciodata ceva de la ei desi eram curios. Acum daca vei colabora tu cu ei o sa incerc cu siguranta. Sper sa-mi si recomanzi ce sa comand fiindca nu cred ca m-as descurca singur.
@doru: Colaborez deja cu ei, din moment ce filmarile s-au si incheiat. 🙂 Daca nu stii ce sa comanzi ti-as recomanda chiar preparatele care se gatesc in materialele filmate, plus recomandarile facute acolo. Asta pentru inceput. 🙂
Este de admirat reactia lor la critica. Egoul fiecaruia dintre noi este destul de mare si, ca orice critica, este ca o lovitura in plex. Dar, dupa aceea, tragi aer in piept si incerci sa analizezi cat poti la rece situatia. Daca reusesti sa iei niste masuri care sa multumeasca clientii si sa nu continui sa joci rolul de ”geniu” neinteles si ofuscat ca a indraznit cineva sa ii faca observatii, atunci esti pe drumul cel bun. Asta in cazul in care ai o activitate comerciala; daca nu, inchizi obloanele si-ti manifesti talentele numai pentru cercul restrans de ”prieteni ”, care sunt intotdeauna de parerea ta indiferent de greselile pe care le comiti.
Este o lectie de invatat pentru majoritatea dintre noi.
@Mirela: Ai mare dreptate. Chestia asta necesita caracter si dorinta reala de a progresa.
Aa, ce grozav, deci se deschid alte usi. Cred ca a fost o experienta foarte interesanta, atat culinar cat si, cum spui, in ceea ce priveste functionarea colosului. Abia astept filmuletele, clar vor fi interesante.
@Corina: Si eu astept filmuletele. Sunt la montaj. Oricum, pot sa-ti spun ca Tushin se misca incredibil de repede. Abia puteam sa-l urmaresc cu privirea. 🙂