Probabil majoritatea bucureştenilor a auzit de Wu xing, prima companie care a desfăşurat în România o activitate de livrare la domiciliu a preparatelor din bucătăria chinezească. Sunt pe piaţă deja de 12 ani, iar cei care doresc să capete alte informaţii despre Wu xing pot accesa site-ul companiei.

În urmă cu ceva mai mult de doi ani am avut neşansa să prind un moment mai puţin favorabil din activitatea acestei companii, moment pe care l-am taxat la vremea respectivă cu un articol pe măsura prestaţiei sale. Articolul, de care nu mă dezic, dar care, trebuie s-o recunosc cu satisfacţie, nu mai corespunde realităţii, poate fi citit aici.

Cei de la Wu xing au înregistrat critica; nu au uitat-o. La mai bine de doi ani de la articolul cu pricina sunt solicitat de Wu xing să particip la campania lor de repoziţionare pe piaţă. Am fost ales şi datorită acelui articol, lucru care mi-a plăcut, căci trebuie să ai curaj şi încredere în tine să propui o colaborare tocmai celui care te-a criticat, adică unei persoane care va fi extrem de atentă la tot ceea ce îi poate afecta credibilitatea şi care va sta, cum se spune, cu ochii pe tine. Am fost asigurat nu numai de faptul că critica mea de atunci a fost asumată de Wu xing, dar şi de faptul că a fost îndreptată. În doi ani s-au schimbat bucătarii, s-a mai schimbat meniul, s-au mai petrecut schimbări la departamentul de marketing.
Un alt motiv pentru care am fost solicitat este pasiunea mea pentru mâncarea asiatică în general şi pentru că sunt unul dintre românii care gătesc des mâncare chinezească şi care ştiu să vorbească despre ea.
Wu xing Bucuresti
Am avut mai multe runde de discuţii cu cei de la Wu xing, am vizitat punctele lor de lucru, m-am uitat cum si cu ce se gateste, am văzut fluxul de producţie, am observat condiţiile de igienă, am discutat cu bucatarii şi mi s-a relatat modul în care managementul vede viitorul companiei. Am înţeles mai bine ce înseamnă să funcţionezi ca o organizaţie economică ce livrează la domiciliul românilor mâncare chinezească şi, astfel, am acceptat să colaborez cu Wu xing la un prim proiect.

Nu vă dezvălui chiar acum, în amănunt, despre ce este vorba… toate la timpul lor. Vă spun deocamdată că vorba despre filmări efectuate în bucătăria de la Wu xing, alături de bucătarul lor principal.
Vreau însă, înainte de orice, să clarific câteva aspecte legate de activitatea unei companii ca Wu xing; nu este vorba, în paragrafele care urmează, neapărat de Wu xing, ci de orice firmă cu profil similar, oriunde ar funcţiona ea în Occident.
Wu xing Bucuresti
Primul aspect este cel al vitezei de reacţie la comenzi. Este nevoie de o organizare foarte bună nu doar la nivelul preluării comenzii, înregistrării şi transmiterii ei, transportului şi încasării banilor, ci şi de una la nivelul bucătăriilor. Există ture de noapte care pregătesc mise-en-place-ul şi pre-gătesc unele ingrediente. Există echipe de bucătari care gătesc fiecare sute de preparate zilnic, există echipe care cântăresc şi ambalează mâncarea. Totul este un mecanism surprinzător de bine pus la punct; cel puţin aşa a funcţionat în zilele şi nopţile în care am fost prezent acolo.
Wu xing Bucuresti
Al doilea aspect este cel legat de mâncarea în sine şi de preţul de vânzare. Am mai vorbit eu despre fuziuni culinare, ultima dată despre bucătăria chino-americană. Ei bine, la noi se petrece un fenomen oarecum similar. Ceea ce oferă Wu xing este o mâncare preparată în stil chinezesc, cu unele ingrediente specifice bucătăriei chinezeşti, dar şi cu ingrediente disponibile pe piaţa noastră. Importul legumelor, fructelor şi a altor condimente nu doar ar ridica mult preţul produsului final (ceea ce l-ar face nevandabil la noi), dar ar fi şi riscant într-o ţară unde, haideţi să recunoaştem, educaţia culinară a fost totalmente neglijată. Wu xing nu este un restaurant chinezesc de stele Michelin, ci o companie care livrează acasă mâncare gătită. Acasă la bucureşteanul mediu. Aşa se face că Wu xing oferă atât preparate tradiţionale, uşor adaptate pentru piaţa noastră, dar şi preparate proprii. Compania, ca oricare alta, ca şi cea în care lucraţi dvs., trebuie să aibă profit ca să poată supravieţui.
Până la urmă, criteriul meu pentru a accepta această colaborare a fost ca mâncarea să fie gustoasă şi gătită corect. Şi, atât cât mă duce pe mine capul, cât timp am fost eu prezent, a fost; şi vă rog să mă credeţi că nu doar am privit cum se găteşte, ci am şi gustat.
Wu xing Bucuresti
Experienţa în sine a fost deosebită şi pot să vă spun cu toată sinceritatea că am cunoscut acolo trei bucătari foarte buni şi eficienţi. Cu şeful lor, Tushin, am şi filmat şi sper ca filmuleţele pe care le voi difuza pe blog, peste câteva zile, să vă placă şi să vă apropie şi mai mult de bucătăria chinezească.