Un altfel de Wu xing

Probabil majoritatea bucureştenilor a auzit de Wu xing, prima companie care a desfăşurat în România o activitate de livrare la domiciliu a preparatelor din bucătăria chinezească. Sunt pe piaţă deja de 12 ani, iar cei care doresc să capete alte informaţii despre Wu xing pot accesa site-ul companiei.

În urmă cu ceva mai mult de doi ani am avut neşansa să prind un moment mai puţin favorabil din activitatea acestei companii, moment pe care l-am taxat la vremea respectivă cu un articol pe măsura prestaţiei sale. Articolul, de care nu mă dezic, dar care, trebuie s-o recunosc cu satisfacţie, nu mai corespunde realităţii, poate fi citit aici.
Cei de la Wu xing au înregistrat critica; nu au uitat-o. La mai bine de doi ani de la articolul cu pricina sunt solicitat de Wu xing să particip la campania lor de repoziţionare pe piaţă. Am fost ales şi datorită acelui articol, lucru care mi-a plăcut, căci trebuie să ai curaj şi încredere în tine să propui o colaborare tocmai celui care te-a criticat, adică unei persoane care va fi extrem de atentă la tot ceea ce îi poate afecta credibilitatea şi care va sta, cum se spune, cu ochii pe tine. Am fost asigurat nu numai de faptul că critica mea de atunci a fost asumată de Wu xing, dar şi de faptul că a fost îndreptată. În doi ani s-au schimbat bucătarii, s-a mai schimbat meniul, s-au mai petrecut schimbări la departamentul de marketing.
Un alt motiv pentru care am fost solicitat este pasiunea mea pentru mâncarea asiatică în general şi pentru că sunt unul dintre românii care gătesc des mâncare chinezească şi care ştiu să vorbească despre ea.
Wu xing Bucuresti
Am avut mai multe runde de discuţii cu cei de la Wu xing, am vizitat punctele lor de lucru, m-am uitat cum si cu ce se gateste, am văzut fluxul de producţie, am observat condiţiile de igienă, am discutat cu bucatarii şi mi s-a relatat modul în care managementul vede viitorul companiei. Am înţeles mai bine ce înseamnă să funcţionezi ca o organizaţie economică ce livrează la domiciliul românilor mâncare chinezească şi, astfel, am acceptat să colaborez cu Wu xing la un prim proiect.
Nu vă dezvălui chiar acum, în amănunt, despre ce este vorba… toate la timpul lor. Vă spun deocamdată că vorba despre filmări efectuate în bucătăria de la Wu xing, alături de bucătarul lor principal.
Vreau însă, înainte de orice, să clarific câteva aspecte legate de activitatea unei companii ca Wu xing; nu este vorba, în paragrafele care urmează, neapărat de Wu xing, ci de orice firmă cu profil similar, oriunde ar funcţiona ea în Occident.
Wu xing Bucuresti
Primul aspect este cel al vitezei de reacţie la comenzi. Este nevoie de o organizare foarte bună nu doar la nivelul preluării comenzii, înregistrării şi transmiterii ei, transportului şi încasării banilor, ci şi de una la nivelul bucătăriilor. Există ture de noapte care pregătesc mise-en-place-ul şi pre-gătesc unele ingrediente. Există echipe de bucătari care gătesc fiecare sute de preparate zilnic, există echipe care cântăresc şi ambalează mâncarea. Totul este un mecanism surprinzător de bine pus la punct; cel puţin aşa a funcţionat în zilele şi nopţile în care am fost prezent acolo.
Wu xing Bucuresti
Al doilea aspect este cel legat de mâncarea în sine şi de preţul de vânzare. Am mai vorbit eu despre fuziuni culinare, ultima dată despre bucătăria chino-americană. Ei bine, la noi se petrece un fenomen oarecum similar. Ceea ce oferă Wu xing este o mâncare preparată în stil chinezesc, cu unele ingrediente specifice bucătăriei chinezeşti, dar şi cu ingrediente disponibile pe piaţa noastră. Importul legumelor, fructelor şi a altor condimente nu doar ar ridica mult preţul produsului final (ceea ce l-ar face nevandabil la noi), dar ar fi şi riscant într-o ţară unde, haideţi să recunoaştem, educaţia culinară a fost totalmente neglijată. Wu xing nu este un restaurant chinezesc de stele Michelin, ci o companie care livrează acasă mâncare gătită. Acasă la bucureşteanul mediu. Aşa se face că Wu xing oferă atât preparate tradiţionale, uşor adaptate pentru piaţa noastră, dar şi preparate proprii. Compania, ca oricare alta, ca şi cea în care lucraţi dvs., trebuie să aibă profit ca să poată supravieţui.
Până la urmă, criteriul meu pentru a accepta această colaborare a fost ca mâncarea să fie gustoasă şi gătită corect. Şi, atât cât mă duce pe mine capul, cât timp am fost eu prezent, a fost; şi vă rog să mă credeţi că nu doar am privit cum se găteşte, ci am şi gustat.
Wu xing Bucuresti
Experienţa în sine a fost deosebită şi pot să vă spun cu toată sinceritatea că am cunoscut acolo trei bucătari foarte buni şi eficienţi. Cu şeful lor, Tushin, am şi filmat şi sper ca filmuleţele pe care le voi difuza pe blog, peste câteva zile, să vă placă şi să vă apropie şi mai mult de bucătăria chinezească.


  1. Wok Away spune:

    Este de apreciat ca cei de la Wu Xing au apelat tocmai la omul care i-a criticat cel mai mult. Cu siguranta au avut de castigat de pe urma acestei colaborari.

    Echipa Wok Away va ureaza mult succes in viitor!

    • Radu Popovici spune:

      @Wok Away: Nu cred ca eu i-am criticat cel mai mult. A fost doar un singur articol, intr-un blog destul de obscur la acea vreme. 🙂 Multumesc pentru urari. Mult succes si dvs.

  2. Gina spune:

    Felicitari Radu pentru colaborarea cu Wu Xing! Voiam sa intreb daca Tushin are vreo legatura cu specialitatea chinezeasca Vita Tushin? Eu sunt o persoana care merge prin chinezariile din Bucuresti si sunt mort dupa mancarea asta. Daca se poate comanda de la Wu Xing Vita Tushin, atunci voi deveni si eu clientul lor.
    Bafta in continuare Radu si abia astept si eu filmuletele!!

    • Radu Popovici spune:

      @Gina: Multumesc. Da, Tushin este creatorul specialitatii vita Tushin si, din cate am inteles eu, Wu xing este singurul loc unde se ofera acest preparat. Ca o surpriza pentru tine, vita Tushin este unul dintre cele care au fost filmate in cadrul acestui proiect.

  3. andra spune:

    Radu, felicitari. Daca imi plac filmuletele pe care le-ai promis promit si eu sa fac cateva comenzi la Wu xing. Nu de alta dar eu tot trebuie sa mananc ceva la birou, si tot acest proiect trebuie sa aiba ca finalitate cresterea comenzilor. Sunt decisa sa pun umarul la asta. 🙂 Ce retete ati gatit?

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Si daca iti spun ce retete s-au gatit unde mai este surpriza? Pot sa-ti spun ca sunt in numar de 5, cel putin deocamdata. 🙂

  4. Yoyo spune:

    Iti tin pumnii Radu! Mult succes!
    Am comandat si noi de la wuxing de cateva ori. A fost ok, dar nu memorabil. A cam trecut ceva timp de atunci. poate n-ar fi rau sa mai facem o incercare.

  5. cristi-j spune:

    noutatile sunt binevenite !
    ma gandesc ca daca te-au cautat abia dupa 2 ani nici ei nu erau multumiti de cum se descurcau si nu au avut curajul sa te cheme mai repede . dar niciodata nu e tarziu si colaborarea cred ca e benefica pentru ambele parti , ba chiar as indrazni sa spun ca la inceput e mai buna pentru tine .

  6. mircea spune:

    Bafta Radu! Pacat ca Wu Xing exista doar in Bucuresti. Mi-ar fi placut sa pot comanda ei eu de la ei. Oricum, eu gatesc chinezeste de pe blogul tau. Sunt unele retete pentru care nu gasesc ingrediente, dar in general ma descurc. 😀

  7. simina spune:

    M-ai facut curioasa. Abia astept sa vad despre ce este vorba. Pana atunci ma voi delecta cu filmuletele facute cu Tushin. Vad ca nu ati gatit in bucataria ta. Este bucataria de la Wuxing?

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Da, am filmat intr-una din bucatariile de la Wu xing. Acasa nu am arzatoare ca cele cu care este obisnuit Tushin. Am unul destul de puternic, face o flacara de vreo 20 cm, dar nu se compara totusi cu ce am vazut acolo.

  8. simina spune:

    De fapt este normal sa gateasca el. Oamenii primesc acasa mancare gatita de el, nu de tine. Desi eu mi-as dori sa mananc si ce gatesti tu. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Tushin este extrem de rapid si de rutinat. Are miscari precise, ca un mecanism de ceasornic. Pe domeniul lui este imbatabil. 🙂 In ce priveste mancarea gatita de mine, s-ar putea sa vin destul de curand cu o surpriza placuta.

  9. simina spune:

    Ma bucur pentru tine, Radu. Ma bucur si pentru Wu xing caci nu puteau gasi pe cineva mai potrivit pentru acest proiect. Nu stiu daca mai exista cineva atat de pasionat si de bine informat ca tine. Iti tin pumnii si abia astept sa vad ce ati gatit. O sa comand si eu preparatele acelea. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Oh, cel putin in vazul Wu xing-ului publicul de internet este cu mult mai eficient. Nu uita, comenzile catre Wu xing se fac in buna masura accesand site-ul. In plus, cei care comanda mancare lucreaza in birouri de firme, adica sunt oameni conectati permanent la internet.

  10. doru spune:

    Foarte tare chestie. Am auzit si eu de wuxing dar nu am comanadat niciodata ceva de la ei desi eram curios. Acum daca vei colabora tu cu ei o sa incerc cu siguranta. Sper sa-mi si recomanzi ce sa comand fiindca nu cred ca m-as descurca singur.

    • Radu Popovici spune:

      @doru: Colaborez deja cu ei, din moment ce filmarile s-au si incheiat. 🙂 Daca nu stii ce sa comanzi ti-as recomanda chiar preparatele care se gatesc in materialele filmate, plus recomandarile facute acolo. Asta pentru inceput. 🙂

  11. Mirela Stanescu spune:

    Este de admirat reactia lor la critica. Egoul fiecaruia dintre noi este destul de mare si, ca orice critica, este ca o lovitura in plex. Dar, dupa aceea, tragi aer in piept si incerci sa analizezi cat poti la rece situatia. Daca reusesti sa iei niste masuri care sa multumeasca clientii si sa nu continui sa joci rolul de ”geniu” neinteles si ofuscat ca a indraznit cineva sa ii faca observatii, atunci esti pe drumul cel bun. Asta in cazul in care ai o activitate comerciala; daca nu, inchizi obloanele si-ti manifesti talentele numai pentru cercul restrans de ”prieteni ”, care sunt intotdeauna de parerea ta indiferent de greselile pe care le comiti.
    Este o lectie de invatat pentru majoritatea dintre noi.

  12. Corina spune:

    Aa, ce grozav, deci se deschid alte usi. Cred ca a fost o experienta foarte interesanta, atat culinar cat si, cum spui, in ceea ce priveste functionarea colosului. Abia astept filmuletele, clar vor fi interesante.

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Si eu astept filmuletele. Sunt la montaj. Oricum, pot sa-ti spun ca Tushin se misca incredibil de repede. Abia puteam sa-l urmaresc cu privirea. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.