Am avut ieri musafiri (am gătit pentru ei câteva ore în căldura aceea îngrozitoare) dar am fost răsplătit cu un cadou neaşteptat, dar care mi-a făcut multă plăcere. Este un cadou în acelaşi timp interesant, uimitor, nostim şi destul de util în bucătărie… sau, mai curând, în sufragerie, sau cum vreţi să numiţi încăperea unde întindeţi masa şi mâncaţi. În fine, este el util în mai multe ipostaze, dar aici le discutăm doar pe acelea care au legătură cu domeniul culinar, cel care mă interesează pe mine. Am fost încântat ca un copil, lucru care explică şi articolul de faţă.
more
Când eram mic, ţin minte foarte clar, mama avea o maşină de cusut Singer. Era deja veche şi acum 45-50 de ani, dar arăta impresionant, iar mama era pe atunci foarte mulţumită de ea, deşi trebuia să învârtă o manivelă cu mâna dreaptă în timp ce cu stânga potrivea materialul sub talpa acului de cusut. Singer era, pe atunci, o marcă ce sintetiza practic tot ce poate fi o maşină de cusut, cam cum urma să fie, ceva mai târziu, Xerox pentru copiatoare.

Cadoul despre care că vorbesc este un obiect Singer, dar nu este o maşină de cusut. Mărturisesc că habar n-aveam că Singer mai face şi altceva decât maşini de cusut; ei bine, face, şi face chiar bine. De curiozitate am dat o raită pe Internet şi am rămas uimit, căci Singer are o ofertă foarte interesantă pentru cei care gătesc.

Vreau să vă mai fierb puţin în legătură cu cadoul, aşa că vă rog să nu vă supăraţi că o mai lungesc olecuţă. Ieri am avut musafiri, iar cadoul n-a trecut neobservat; ba dimpotrivă. Cei care l-au văzut au exclamat: „Hei, ce veioză nostimă!”, „Ce naiba este chestia aia?”, „Este un dezumidificator?” sau „Ce face roboţelul ăla?” etc.
Vă puteţi da seama după diversitatea comentariilor că lumea habar n-avea la ce se uită. Obiectul are cam 40 cm înălţime şi este simpatic foc. Luminează când este ţinut în priză: are lumini albăstrui la bază şi în zona „gulerului”, pentru ca ţuţuroiul din vârf să-şi schimbe culoarea la câteva secunde trecând prin toate nuanţele de la argintiu la purpuriu, verde, albastru, auriu etc. Oricum, este o senzaţie plăcută să-l vezi luminând în întuneric, ca un mic pom de Crăciun în miniatură. Are un uşor aer incert de robot, după cum vedeţi în pozele de mai jos.
Aspirator Singer VCR625
De mult nu mai văzusem ceva atât de nostim, de prietenos şi de misterios, căci bineînţeles nici eu n-am ştiut ce este până nu mi s-a explicat. Ca să n-o mai lungesc, obiectul fabricat de Singer este un… aspirator portabil, foarte bun pentru canapele, interiorul maşinilor sau, ceea ce mă interesează pe mine, faţa de masă sau blatul de lucru. Ţuţuroiul luminos este mânerul micului aspirator, iar motorul său este surprinzător de puternic. Chiar şi după ce am dezvăluit celor prezenţi că este vorba de un aspirator, întrebările au continuat: „Este din ăla care merge singur?”, „Văd că nu are furtun; aspiră prin fund?”, „Are telecomandă?” „Cum îl plimbi după tine?”etc.
Aspirator Singer VCR625
Nu are telecomandă şi nici furtun sau alte apendice ciudate. Este chiar extrem de simplu de folosit. Exact cum îmi plac mie lucrurile: misterioase la început, simple după aceea. Eu am şi adoptat Singer-ul şi am început să-l folosesc în bucătărie, ca să curăţ blatul de lucru de ingredientele uscate dar, mai ales, faţa de masă. Aspiră firimiturile de pâine cât ai clipi din ochi şi, în plus, te poţi bucura de uimirea tuturor atunci când îl foloseşti, căci toţi se aşteaptă la ceva mult mai complicat; practic nimeni nu s-a gândit că ţuţuroiul este un mâner şi că, pentru a aspira, aparatul se desface în două jumătătăţi.

Bun, până la urmă, ce atâta tevatură? Este doar un aspirator, toată lumea are aşa ceva. Este adevărat, dar pentru mine a fost un cadou neaşteptat, care mi-a făcut multă plăcere şi, în final, chiar s-a dovedit a fi un obiect extrem de interesant, nostim şi simpatic foc. Încă vreo câteva săptămâni mă voi distra privind uimirea musafirilor şi încercările lor de a ghici destinaţia lui VCR625, căci acesta este numele micului Singer.