Un concediu noroKOS – partea 5

Avanpremieră pentru Bodrum
Revin – amintirile, bată-le vina! – la concediul din anul trecut. Chiar nu ştiu ce mi-a venit: poate fiindcă se apropie concediile, poate fiindcă am dat peste o serie de poze pe care le-am găsit potrivite pentru blog. Vă spuneam in septembrie trecut că am petrecut o săptămână excelentă în insula Kos. Dacă nu aţi apucat să citiţi despre asta, aveţi aici primul dintre cele patru articole scrise despre această insulă absolut deosebită.

În cea de-a patra zi a concediului kosian, am luat vaporaşul şi am trecut „gârla” la vecinii turci, la Bodrum. Dacă nu ar fi fluturat peste tot steagurile cu semiluna, aş fi zis că nici nu ne-am mişcat din loc. Marea era identică, străzile erau la fel cu cele din Kos, soarele strălucea la fel de tare, turiştii se mişcau la fel de leneş, magazinele semănau şi ele al naibii de bine… Singura diferenţă notabilă: localnicii se mişcau cu o viteză în plus… şi parcă şi preţurile erau ceva-ceva mai mici. Nimic de spus despre prietenii mei greci (atenţie, eu am fost doar în insule, nu şi pe continent, deci vorbesc doar despre experienţele mele), îmi place modul în care fac turism, dar turcii mi s-au părut mai iuţi, mai muncitori, într-un cuvânt mai „customer oriented”.
Bodrum, restaurantul Trança
Una peste alta am stat la Bodrum doar câteva ore, dar impresia a fost foarte bună. Şi mă refer în special la aspectele legate de pasiunea mea, „bucătăreala”, deşi nici celelalte nu au fost mai prejos. Despre cumpărături de ingrediente culinare am mai vorbit aici, aşa că nu voi reveni asupra lor. Vă voi povesti despre singura masă luată acolo, la vremea amiezei.
Am mâncat în Bodrum la un restaurant foarte primitor, numit „Trança”. Încă de la intrare te făcea să-ţi plouă în gură. Nu mă refer la meniurile (cel al zilei, şi cel general) expuse la vedere – apropo, aveau mai mult peşte proaspăt decât vecinii din Kos – ci şi la vitrinele cu gheaţă, pe care erau etalate tot felul de peşti şi creveţi, cu nelipsitele frigărui pe care le-am văzut la loc de cinste în fiecare restaurant turcesc în care am intrat.
Bodrum, restaurantul Trança
Bodrum, restaurantul Trança
Am stat pe terasă, lângă tufe de busuioc, minunat parfumate, având alături silueta castelului Sf. Petru. Un chelner trecea cam la fiecare 15-20 de minute şi „ciufulea” puţin tufele de busuioc, iar toată terasa se umplea de aromă.
Bodrum, restaurantul Trança
Bodrum, restaurantul Trança
Toată lumea foarte amabilă, serviciul fără fiţe dar eficient, respectuos, rapid şi ireproşabil, iar mâncarea de nota 10+. Este adevărat, am comandat chestii simple – peşte la grătar şi creveţi la grătar serviţi cu sos picant – dar tocmai la chestiile simple greşelile se văd mult mai uşor. Bere Efes şi un Sauvignon Blanc italienesc au întregit masa.
Bodrum, restaurantul Trança
Bodrum, restaurantul Trança
Recomandarea mea sinceră şi din toată inima: mergeţi la Bodrum, sau combinaţi Kos cu Bodrum, dacă aveţi posibilitatea. Locurile acestea sunt destinaţii excelente pentru concediu, mai ales dacă vă place să mâncaţi simplu, delicios şi sănătos, la preţuri rezonabile.
In aceeasi serie de articole:
Un concediu noroKOS- scurt preview
Un concediu noroKOS – la masa cu pisicile
Un concediu noroKOS – Romanii si restul lumii
Un concediu noroKOS – De-ale sofranului


14 comentarii pe “Un concediu noroKOS – partea 5

 1. pino spune:

  Radu, si noi (eu, sotia si fetele – 5 si 7ani) plecam pe 29 in kos. Am retinut din relatarile anterioare cam ce delicii ne asteapta, tocmai de aceea am optat pt demipensiune si nu AI, desi inclinam mai degraba doar pentru ceva cu mic dejun inclus, asta pentru a ne bucura cat mai mult atat de gastronomia locala, cat si de locurile care sunt de vizitat. Multumim frumos pentru informatii si poate ca vom reveni cu impresii, eventual si poze.

 2. Yoyo spune:

  Am fost si eu la Bodrum anul trecut, si tot in septembrie! Si, culmea, am si mancat la Tranca de vreo 2-3 ori. Chestia cu ciufulitul tufelor de busuioc cred ca se face permanent fiindca s-a intamplat si la noi. Mi-a placut foarte mult acolo. 😀

  • Radu Popovici spune:

   @Yoyo: Ce coincidenta! Oricum, inseamna ca restaurantul are prestante bune de obicei, nu doar in ziua in care am fost eu. Ti-a placut acolo, adica la Bodrum, sau la restaurant? 🙂

 3. Sylvia spune:

  Radu super daca mergi in Grecia, am ramas indragostita de tara aceea de acum 5 ani de cand am fost prima data. Italia mi-a placut mult ca aranjare a plajelor si bucatarie dar nu am regasit nici acolo nici in Spania farmecul plajelor pustii si pline de vegetatie si nisipul alb si marea turcoaz din Grecia.

 4. alison spune:

  as, cum ne stirnesti tu dorul de duca si unii din noi nici chip sa se miste din loc! deja parca adulmec „briza”de busuioc! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.