Un concediu noroKOS – partea 5

Avanpremiera pentru Bodrum
Revin – amintirile, bata-le vina! – la concediul din anul trecut. Chiar nu stiu ce mi-a venit: poate fiindca se apropie concediile, poate fiindca am dat peste o serie de poze pe care le-am gasit potrivite pentru blog. Va spuneam in septembrie trecut ca am petrecut o saptamana excelenta în insula Kos. Daca nu ati apucat sa cititi despre asta, aveti aici primul dintre cele patru articole scrise despre aceasta insula absolut deosebita.

În cea de-a patra zi a concediului kosian, am luat vaporasul si am trecut „garla” la vecinii turci, la Bodrum. Daca nu ar fi fluturat peste tot steagurile cu semiluna, as fi zis ca nici nu ne-am miscat din loc. Marea era identica, strazile erau la fel cu cele din Kos, soarele stralucea la fel de tare, turistii se miscau la fel de lenes, magazinele semanau si ele al naibii de bine… Singura diferenta notabila: localnicii se miscau cu o viteza în plus… si parca si preturile erau ceva-ceva mai mici. Nimic de spus despre prietenii mei greci (atentie, eu am fost doar în insule, nu si pe continent, deci vorbesc doar despre experientele mele), îmi place modul în care fac turism, dar turcii mi s-au parut mai iuti, mai muncitori, într-un cuvant mai „customer oriented”.
Bodrum, restaurantul Trança
Una peste alta am stat la Bodrum doar cateva ore, dar impresia a fost foarte buna. Şi ma refer în special la aspectele legate de pasiunea mea, „bucatareala”, desi nici celelalte nu au fost mai prejos. Despre cumparaturi de ingrediente culinare am mai vorbit aici, asa ca nu voi reveni asupra lor. Va voi povesti despre singura masa luata acolo, la vremea amiezei.
Am mancat în Bodrum la un restaurant foarte primitor, numit „Trança”. Înca de la intrare te facea sa-ti ploua în gura. Nu ma refer la meniurile (cel al zilei, si cel general) expuse la vedere – apropo, aveau mai mult peste proaspat decat vecinii din Kos – ci si la vitrinele cu gheata, pe care erau etalate tot felul de pesti si creveti, cu nelipsitele frigarui pe care le-am vazut la loc de cinste în fiecare restaurant turcesc în care am intrat.
Bodrum, restaurantul Trança
Bodrum, restaurantul Trança
Am stat pe terasa, langa tufe de busuioc, minunat parfumate, avand alaturi silueta castelului Sf. Petru. Un chelner trecea cam la fiecare 15-20 de minute si „ciufulea” putin tufele de busuioc, iar toata terasa se umplea de aroma.
Bodrum, restaurantul Trança
Bodrum, restaurantul Trança
Toata lumea foarte amabila, serviciul fara fite dar eficient, respectuos, rapid si ireprosabil, iar mancarea de nota 10+. Este adevarat, am comandat chestii simple – peste la gratar si creveti la gratar serviti cu sos picant – dar tocmai la chestiile simple greselile se vad mult mai usor. Bere Efes si un Sauvignon Blanc italienesc au întregit masa.
Bodrum, restaurantul Trança
Bodrum, restaurantul Trança
Recomandarea mea sincera si din toata inima: mergeti la Bodrum, sau combinati Kos cu Bodrum, daca aveti posibilitatea. Locurile acestea sunt destinatii excelente pentru concediu, mai ales daca va place sa mancati simplu, delicios si sanatos, la preturi rezonabile.
In aceeasi serie de articole:
Un concediu noroKOS- scurt preview
Un concediu noroKOS – la masa cu pisicile
Un concediu noroKOS – Romanii si restul lumii
Un concediu noroKOS – De-ale sofranului

14 comentarii pe “Un concediu noroKOS – partea 5

  1. pino spune:

    Radu, si noi (eu, sotia si fetele – 5 si 7ani) plecam pe 29 in kos. Am retinut din relatarile anterioare cam ce delicii ne asteapta, tocmai de aceea am optat pt demipensiune si nu AI, desi inclinam mai degraba doar pentru ceva cu mic dejun inclus, asta pentru a ne bucura cat mai mult atat de gastronomia locala, cat si de locurile care sunt de vizitat. Multumim frumos pentru informatii si poate ca vom reveni cu impresii, eventual si poze.

  2. Yoyo spune:

    Am fost si eu la Bodrum anul trecut, si tot in septembrie! Si, culmea, am si mancat la Tranca de vreo 2-3 ori. Chestia cu ciufulitul tufelor de busuioc cred ca se face permanent fiindca s-a intamplat si la noi. Mi-a placut foarte mult acolo. 😀

    • Radu Popovici spune:

      @Yoyo: Ce coincidenta! Oricum, inseamna ca restaurantul are prestante bune de obicei, nu doar in ziua in care am fost eu. Ti-a placut acolo, adica la Bodrum, sau la restaurant? 🙂

  3. Sylvia spune:

    Radu super daca mergi in Grecia, am ramas indragostita de tara aceea de acum 5 ani de cand am fost prima data. Italia mi-a placut mult ca aranjare a plajelor si bucatarie dar nu am regasit nici acolo nici in Spania farmecul plajelor pustii si pline de vegetatie si nisipul alb si marea turcoaz din Grecia.

  4. alison spune:

    as, cum ne stirnesti tu dorul de duca si unii din noi nici chip sa se miste din loc! deja parca adulmec „briza”de busuioc! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.