Un concediu noroKOS- scurt preview

Da, afirm cu tarie: ai nevoie si de noroc pentru a petrece un concediu deosebit. Poti alege o destinatie despre care ai auzit doar lucruri bune, si tptusi sa ai ghinion de vreme rea, de companie neplacuta, de hotel murdar, de locatie aflata departe de punctele de interes, de mancare proasta samd. Eu am fost norocos, sau, mai bine zis, noroKOS, caci, desi mergeam într-un loc despre care nu stiam mai nimic, aproape totul a fost perfect, ca într-o poveste frumoasa.

Nu suport prea bine caldurile, iar în Grecia, în iulie-august, este infernal de cald. Silit de calduri, dar si de programul de la serviciu, am fost nevoit sa-mi planific concediul la sfarsitul lui septembrie, ceea ce corespunde cu ultima cursa charter pe care agentiile romane de voiaj o pot programa. Ultima cursa este mereu sub semnul întrebarii, caci adesea locurile nu se completeaza, iar cursa se anuleaza. Cum spuneam mai sus, am fost norocos, caci aceasta ultima cursa a fost completa, iar eu am avut ocazia sa petrec un concediu absolut deosebit.

As zice chiar ca a fost de neuitat, caci l-am petrecut într-o insula extrem de interesanta: Kos. Situata foarte aproape de Turcia, în arhipeleagul Dodecanez, Kos este o revelatie, mai ales daca alegi, cum am avut eu norocul s-o fac, un hotel situat în capitala insulei, un orasel minunat, care poarta acelasi nume cu insula. Kos, orasul, este o adevarata bijuterie, curata si îngrijita, extrem de echilibrata ca oferta turistica. Un castel medieval frumos conservat, un port pitoresc, monumente antice grecesti si romane, monumente turcesti, platanul plantat de (se spune) Hipocrate, o pietisoara interesanta, sute de carciumioare, baruri si cafenele, mii de magazinase pentru turisti. Unele dintre acestea vand condimente, uleiuri, vinuri, dulciuri etc., asa ca a fost o placere sa intru în ele.

Citeste si articolul →   Orez cu linte si pui

Nu m-am multumit doar cu colindarea insulei, am dat o raita scurta si în insula Patmos, unde apostolul Ioan a scris Apocalipsa, si în Turcia, la Bodrum, unde am vizitat, printre altele, un castel al Cavalerilor Ospitalieri, absolut senzational, poate chiar mai mare si mai bine conservat decat toate cele pe care le-am vazut în Rhodos (insula care a fost o perioada sediul Ordinului Cavalerilor Ospitalieri).
Patmos: amfore antice, in care se pastrau uleiul de masline si vinul.
Mancare interesanta, cu zeci de preparate, dintre care remarc specialitatea locala a Kos-ului, o branza aromata cu vin, numita “krasotiri”, apoi “mirmizeli”, o salata din Kalymnos (o insula din apropierea Kos-ului), celebrele salate de Kos (sau Cos, cum sunt cunoscute la noi), mult peste si fructe de mare, plus obisnuitele preparate grecesti ca souvlaki, gyros, stifado, saganaki, porc cu sos de mustar si capere, paine cu usturoi, branza haloumi cu menta, ficat de porc cu oregano si multe altele. Nu uit nici de vinurile grecesti de masa, usoare, bune si ieftine.

Am cumparat si cateva condimente, împrospatandu-mi stocurile sau completand lipsurile din camara: seminte de pin, sofran, seminte de chimion, boabe de piper alb si piper verde, boabe de sumac si radacina uscata de curcuma.

Vizitez a cincea oara insulele grecesti, asa ca am avut ocazia sa achizitionez cam toate cartile culinare care ma interesau… sau asa credeam eu, caci am mai gasit cateva, si am si cumparat doua dintre ele: “Olive Oil- The secret of good health” de Nikos si Maria Psilakis (aveam deja o carte despre uleiul de masline grecesc, cea a lui Mirsini Lambraki, dar noua achizitie mi se pare mai bine scrisa si mai bine documentata) si “Healthy Greek Food” de Alexos Valavanis (are descrieri detaliate ale ingredientelor tipice bucatariei mediteraneene, plus descrieri ale efectelor lor nutritionale, îndeajuns de tehnice ca sa-mi trezeasca interesul, dar si îndeajuns de profane ca sa poata fi usor întelese).

Citeste si articolul →   Lisabona la cald - ziua 3

Voi reveni cu articole detaliate în zilele urmatoare si va voi raspunde cu placere la orice întrebare. În final, va recomand cu deosebita caldura Kos ca destinatie de concediu. M-am simtit excelent si am regretat enorm ca am stat doar 7 zile. Înca 7 ar fi facut ca acest concediu sa fie ideal.

In aceeasi serie de articole:
Un concediu noroKOS – la masa cu pisicile
Un concediu noroKOS – Romanii si restul lumii
Un concediu noroKOS – De-ale sofranului
Un concediu noroKOS – Avanpremiera pentru Bodrun


14 comentarii pe “Un concediu noroKOS- scurt preview

  1. RamonaA spune:

    Nu am intrat de mult pe net…
    Din cãte am citit concediu dvs. e super, cel mai important e sã fugim de rutinã 🙂 in legãturã cu cãrtile de bucate, pt. mine e un hobby…

  2. toni spune:

    Am fost in Rodos dar n-am ajuns in Kos. Pare o insula interesanta si abia astept sa vad ce “obiective” culinare ai putut vizita. 🙂 Imi place mancarea greceasca, asa ca sper sa vii si cu niste retete.
    Ai dreptate cu statul in capitala insulei. In Rodos am locuit in Lindos, un oras superturistic si cam aglomerat. Am facut de 3-4 ori naveta in orasul Rodos, caci Lindos este rapid epuizabil.

    • Radu Popovici spune:

      @toni: eu am trecut prin Lindos, cred ca am stat doar vreo 2-3 ore acolo. Frumos, pitoresc, dar foarte aglomerat si turistic. In orasul Rhodos este mult mai interesant de stat, zic eu, dar depinde de ceea ce vrea fiecare de la concediul sau. Mie imi place sa umblu cat mai mult, plajei si cumparaturilor le aloc doar putin timp.

  3. Marius Popa spune:

    M-ai facut curios! O sa îmi fac timp anul care vine pentru insula asta. Daca nu ai fost înca, îti recomand cu caldura insula Hydra din sudul Atenei. Pe mine ma fascineaza acel loc! Gasesti si galerie foto, plus o multime de info. Numai bine!

    • Radu Popovici spune:

      @Marius: Mi-am propus ca pana mor sa vizitez toate insulele grecesti locuite. Cred ca sunt vreo 2000 si sunt sigur ca nu voi avea timpul necesar, dar o sa le “acopar” cat pot de mult. Am auzit de Hydra si este si ea pe lista. Cred ca cea mai buna solutie ar fi o croaziera din insula-in-insula; in 2 saptamani as putea vizita cel putin vreo 10-12. Strang bani pentru asta. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Corina: Normal ca am si povesti detaliate, lucru surprinzator chiar si pentru mine, caci ma asteptam mai degraba la un concediu turistic, nu la unul care sa aiba si valente culinare. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.