Un pic de orez parboiled

Scriu acest articol mânat de ideea că este o bună ocazie pentru a lămuri câteva confuzii legate de produsul numit orez parboiled. Am spus „produs”, căci parboiled nu denumeşte o varietate de plantă, aşa cum este orezul cu bob lung sau cu bob scurt, şi nici nu este rezultatul unei simple procesări mecanice, ca în cazul orezurile albe, brune sau negre.

Terminologie un pic confuză
Nu vreau să mă leg neapărat de terminologie, scopul articolului este de a explica modul în care se obţine orezul parboiled şi care sunt avantajele şi dezavantajele folosirii sale. Totuşi, haideţi să schimbăm câteva idei despre denumirea acestui produs.
Pot să spun cu mâna pe inimă că am întâlnit deseori persoane care cred că orezul parboiled este acelaşi lucru cu orezul prefiert. Motivul este acela că unii producători sau distribuitori din România au tradus „parboiled rice” cu „orez prefiert”.
Ei bine, ca terminologie aceştia creează o confuzie: „parboiled” ar trebui să fie o denumire fie lăsată ca atare, fie, dacă se doreşte neapărat o traducere a sa, aceasta ar fi „parfiert”. Şi veţi vedea imediat de ce.
Termenul „parboiled” provine din combinarea cuvintelor englezeşti „partially” şi „boiled”. Orezul parboiled este, deci, un orez „parţial fiert”, şi nu „prefiert”. Acest din urmă termen se referă clar la orezul ante-gătit complet, nu parţial.
Nu poţi să ai pe piaţă un orez, să indici pe ambalaj că se fierbe 16 minute şi să-l numeşti prefiert. Cum este prefiert când are chiar nevoie de mai mult timp de gătit decât un orez normal? (În SUA însă, există însă şi tipuri de orez parboiled care sunt fierte… sa zicem „parţial-total”, complet adică, şi au nevoie de doar 2 minute de gătit.)
În limba engleză diferenţierea dintre cele două tipuri de orez se face folosind termenii „parboiled” şi „pre cooked”.
Orezul cu adevărat prefiert, cel etichetat mai peste tot „rapid rice” (puteţi găsi şi la noi această etichetare, de pildă la produsele de la Riso Scotti) şi comercializat ambalat în pungi, are nevoie de doar 2 minute de încălzit la microunde, în cuptor, în aburi sau în tigaie. Acest orez este gătit COMPLET şi destinat celor care nu au timpul şi/sau cunoştinţele necesare pentru a găti orezul.
Recapitulăm repede:
– parboiled: gătit parţial (cu unele excepţii, în SUA), are timpi de gătit mai mari decât orezul normal = în româneşte recomand folosirea termenului „parfiert”
– pre cooked: gătit total, are nevoie doar de 2 minute încălzire = în romîneşte se numeşte „prefiert”
Cum se obţine orezul parboiled (parfiert)
Orezul parboiled este, deci, ceva diferit de cel prefiert. Contrar aşteptărilor, orezul „parboiled”, sau dacă vreţi „parfiert”, este rezultatul unei tehnologii extrem de vechi. Procedura de parfierbere a luat naştere în India, acum câteva mii de ani. Unele surse dau o vechime de 2000 de ani, altele de 4000 de ani. Este astăzi un produs popular în nordul Indiei şi în Orientul Apropiat. Multe dintre orezurile care sunt oferite pe piaţa europeană sunt şi ele parfierte.
Camp cu orez. Sursa foto: dreamstime.com
În Asia de Sud şi de Sud-Est acest tip de orez procesat nu are prea mare succes, căci localnicii îl consideră prea „elastic” la mestecat, prea cauciucos. Ce trebuie spus este că orezul paboiled este, în general, cel cu bob lung sau mediu. Nu am văzut niciodată orez parboiled cu bob scurt şi, din câte ştiu, nici nu există.
Tehnica de parfierbere variază de la ţară la ţară, sau de la firmă la firmă, dar constă în aceleaşi două etape importante. Orezul recoltat, treierat dar încă nedecorticat, este mai întâi înmuiat câteva ore în apă, apoi gătit în aburi circa 10 minute. După aceasta este uscat şi prelucrat în mod normal. Prin măcinare îşi pierde coaja, tărâţa şi germenele, rămânând doar endosperma.
Fermieri. Sursa foto: dreamstime.com
Avantaje şi dezavantaje
Parfierberea are două avantaje. O parte dintre nutrienţii din tărâţă se „lipesc” de endospermă (bobul propriu-zis de orez, cel alb, pe care îl cunoaştem cu toţii) sau sunt chiar „împinşi” în interiorul acesteia, aşa că pierderea de proteine şi vitamine cauzată de procesare este mult mai mică. Se pare însă că o parte din vitaminele din grupul B se pierd oricum, căci se distrug în timpul procedurii. Experţii susţin că orezul parboiled conţine cam 80% din nutrienţii orezului integral, ceea ce mi se pare excelent.
Anatomia bobului de orez decorticat
Parfierberea are ca rezultat şi gelatinizarea amidonului din boabe, ceea ce dă boabe mai tari şi mai puţin casante, ceea ce face ca procesarea să fie mai simplă, mai rapidă şi mai ieftină, iar orezul alb rezultat are coeficient de spărtură mai mic. Unele proceduri de fabricare a orezului parboiled includ adausuri de lapte care are rolul de a acţiona împotriva unei întăriri excesive a boabelor.
Orezul parboiled are, de obicei, o nuanţă mai gălbuie, care dispare însă la gătit, şi are nevoie de timpi de gătit ceva mai mari decât orezul standard; după cum am spus mai sus, parfierberea face ca bobul să fie mai tare, de aici rezultând timpii de gătit mai lungi.
Orez parboiled
Am folosit destul de des orez parfiert din punguliţe, cel comercializat de Riso Scotti, căci este comod atunci când eşti în lipsă de timp; l-am folosit, de pildă, când filmam (Riso Scotti este unul dintre sponsorii emisiunii), ca să simplific procedurile. Deşi are nevoie de mai mult timp de fierbere (cam cu vreo 4 minute în plus), este mai simplu de lucrat cu el căci nu necesită spălare şi nici înmuiere, aşa cum ar cere un orez obişnuit cu bob lung.
Un alt avantaj al orezului parboiled este faptul că, după ce este gătit, boabele sunt ferme şi separate, şi arată foarte bine. Cei care fotografiază sau filmează ceea ce gătesc vor găsi în asta un avantaj important.
Concluzie:
Avantajele orezului parfiert sunt:
– este mai simplu de gătit
– este mai hrănitor
– spălarea vaselor după gătit este mai simplă, căci orezul nu se lipeşte niciodată de vas, mai ales dacă este folosit cel ambalat în punguliţe
– are o textură avantajoasă pentru unele tipuri de reţete
Dezavantajele orezului parfiert sunt:
– gust şi textură, în opinia mea, mai puţin plăcute
– textura sa de tip bob cu bob îl face nepotrivit pentru unele preparate
– este puţin mai scump decât orezul cu bob lung obişnuit
Dacă vreţi sfatul meu, este bine să-l aveţi în casă, la îndemână, dar să nu vă bazaţi doar pe el. Analizaţi ceea ce aveţi de gătit, socotiţi-vă timpul disponibil, cedeţi cum staţi cu cheful de gătit şi folosiţi-l atunci când simţiţi că aveţi nevoie de el.


  • Radu Popovici spune:

   @rahela: Nu. Spaniolii folosesc la paella un orez cu bob rotund, varietatea numita bomba fiind cea mai populara. Se pot folosi si orezurile pentru risotto, Carnaroli, Vialone Nano, Arborio etc. precum si orice orez cu bob rotund sau mediu. Nu folositi orez cu bob lung.
   Parboiled nu este bun nici pentru paella, nici pentru risotto, caci nu poate oferi textura potrivita. Este bun la salate si pilafuri.

 1. cristi-j spune:

  sa inteleg ca ce spui tu este ca sunt destui suficient de ametiti incat sa creada ca un orez care trebuie fiert 16 min (mai mult decat un orez obisnuit) e deja prefiert dar nu e nimeni suficient de ametit sa identifice orezul la pungulite cu orezul parboiled ?
  acum am inteles … hahaha

 2. TeoBucatar spune:

  Interesant de stiut si de retinut, la cate sorturi exista. Chiar daca retetele mele sunt la nivel de gospodina e destul de neplacut sa te trezesti ca ai ales un orez nepotrivit cand ti-ai dorit sa faci o reteta deosebita! Vorbesc din experienta.. hi hi (ca sa-l citez pe Cristi)

  • Radu Popovici spune:

   @Teo: Nici nu-ti vine sa crezi cati bucatari cu diploma, lucrand in restaurante, habar n-au sa gateasca orezul. Stiu doar sa-l fiarba in multa apa, indiferent de tipul de orez, si apoi sa-l scurga, mai stiu sa faca orez cu lapte si, eventual, un pilaf. In rest, din pacate, pentru multi orezul este un mister. Din cate am vazut orezul nici nu prea se mananca in Romania; nu-mi pot inchipui cum unii se pot lipsi de el. 🙂

 3. cristi-j spune:

  poate ma insel dar mi se pare ca in acest articol ai incercat sa rezolvi o confuzie (parboiled/parfiert – prefiert) si ai cauzat alta .
  orezul in pungulite nu e egal cu orezul parfiert ! asa cum vad ca il asociezi tu . si de aceea , expresii de genul „Si eu folosesc orez parboiled cand sunt in criza de timp” sunt daca nu gresite , macar confuze … e vorba de orezul la pungulite , nu neaparat parboiled .
  poate fi orez in pungulite si basmati si thai si cu bobul lung fara sa fie parboiled . si invers , orezul parboiled se gaseste la pungi de 1 kg la fel ca orice alt orez . de curiozitate se poate intra pe site-ul riso scotti , sponsorul tau , pentru o imagine mai completa .

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Cred ca nu ai fost atent. Am spus ca eu, personal, folosesc orez parboiled din pungulite. Nu am spus nicaieri ca se vinde doar in pungulite sau ca este singurul orez care se vinde in pungulite. Cred ca nimeni nu este atat de ametit incat sa nu fi vazut ca exista in toate supermarketurile mici si mari mai multe tipuri de orez ambalate astfel. 🙂

 4. Laura Adamache spune:

  Radu, iti multumesc foarte mult pentru acest articol. Desi, spre rusinea mea, nu las foarte des comentarii, nu imi scapa absolut nici un articol de-al tau. Toate sunt extrem de utile si foarte placut de parcurs.
  Si eu folosesc orez parboiled cand sunt in criza de timp si mai ales pentru salate.
  O zi excelenta iti doresc!

  • Radu Popovici spune:

   @Laura: Te inteleg, nici eu nu comentez prea des pe alte bloguri. Ma bucur ca te simti bine aici. Ai dreptate in ce priveste salatele, parboiled merge de minune, se unge bine cu dressing si arata foarte fain. Un orez ceva mai lipicios nu ar face fata atat de bine.

  • Radu Popovici spune:

   @toni: Si mie imi place, ma ales ca este construita prin acelasi mecanism ca cea din engleza. Totusi, este mai simplu sa adoptam „parboiled” decat sa impunem o noua denumire. Procedeul insa, parfierberea, ar putea fi adoptat ca termen. 🙂

 5. cristi-j spune:

  nu inteleg de ce imi aduci atatea argumente … hahaha … n-am spus deloc ca ar fi rau , am spus ca mie nu prea imi place . si am mai spus ca si eu am pungulite cu orez , deci il folosesc uneori .
  iar tu vorbesti doar de orez in pungulite , orezul parboiled nu e deloc egal numai cu asta.
  iar partea cu consumi minim 35 de minute e formata din 30 de minute in care poti face altceva (adica pregatesti/gatesti mancarea pe care o servesti cu orezul) cat timp se moaie si de cele mai multe ori sunt suficiente cam 20 de minute .
  pentru cine nu gateste de placere , oricum cheful trece pe locul 2 . si raman la parerea mea , chef de gatit iti trebuie pentru altceva , daca e nevoie de el si pentru fiert orez inseamna ca e nevoie sa gateasca altcineva … plus o vacanta … hahaha

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Tu te faci ca nu intelegi. 🙂 Pe blog vin tot felul de oameni, iar unii cauta doar solutii ca sa gateasca mai simplu si mai repede. Pentru ei orezul asta, mai ales cel la pungulite, reprezinta o solutie.

 6. cristi-j spune:

  desi de obicei sunt destul de strict , in acest caz , recunosc ca nu mi-am batut capul sa ma informez mai mult despre acest tip de orez si nici macar despre denumirea clar confuza . stiam desigur ca parboiled inseamna partial fiert dar n-am mers mai departe … hehehe … deci imi prinde bine articolul .
  cateva precizari personale :
  orezul parfiert nu e egal cu orezul in pungulite . se gaseste orez parboiled/”prefiert” si la kg iar acesta e nevoie sa fie spalat pentru ca mai are impuritati (depinde de firma)
  nu imi place textura si gustul , nici in cazul celui varsat nici celui in pungulite (125 g – portie pentru 2 dar in cazul meu portie pentru mine … hahaha) si am incercat mai multe marci. oricum , la 90% din retetele facute de mine folosesc basmati sau jasmine (daca gasesc) . cu toate astea , am acasa orez la pungulite … hehehe
  nu stiu daca chiar se poate spune ca e mai scump , poate doar cu cativa zeci de bani .
  „vedeti cum stati cu cheful de gatit” ? daca si sa fierbi orez e nevoie de chef de gatit inseamna ca e grav ! hahaha

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: De ce sa fie grav? Daca gatesti cu basmati trebuie sa-l speli in cateva ape, sa-l lasi 30 minute la inmuiat si sa-l scurgi. Consumi minim 35 de minute. Uneori esti prea obosit sau prea grabit. Nu toata lumea gateste exclusiv de placere, nu uita. 🙂 Nu ma poti acuza ca nu-mi place sa gatesc, dar si eu folosesc uneori acest orez. Si daca tot vreau sa economisesc timp, macar il folosesc pe cel la pungute, ca sa scap si de spalatul prea amanuntit al vasului. Cum spuneam, pentru anumite categorii de oameni si pentru anumite momente, acest orez este folositor. In plus, pentru unii conteaza destul de mult si cantitatea mai mare de nutrienti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.