Am avut de curand ocazia sa gust vinul ecologic Rose Euxine 2012, produs in podgoria Halewood de la Murfatlar. Provine din soiul Shiraz, vinificat in alb, ceea ce a dus la obtinerea unui vin de culoare placuta, rose somon. Este un vin usor si delicat, cu arome fine si proaspete i care se simt accente de fructe ca zmeura, grapefruit si capsuni. Gustul este pe masura “nasului”, fiind complex si echilibrat, cu o buna aciditate.
Este un vin tanar care se serveste racit la o temperatura de 8-10 °C si care merge excelent in debutul unei mese, ca aperitiv. Se potriveste foarte bine cu salatele de cruditati, cu branzeturile fine, cu preparatele pe baza de peste (inclusiv somon soi pastrav somonat), fructe de mare si carne alba.
De retinut este faptul ca Halewood se numara printre putinii cultivatori de vita de vie ecologica si producatori de vin ecologic din tara. La nivelul Romaniei, in anul 2011, suprafetele de vita de vie cultivate in sistem ecologic reprezintau doar 0,67% din suprafata totala (certificate ecologic sunt doar 362,67 ha). Vinul de fata este produs intr-un numar de 6700 butelii si exprima foarte bine terroir-ul (ansamblul conditiilor de sol si clima ale locului unde este cultivata via) respectiv.
Rose Euxine 2012 se poate achizitiona de la magazinele Winery Outlet ale companiei Halewood si din magazinele specializate in comercializarea vinurilor de calitate. Se gaseste, de asemenea, in sectorul Horeca (restaurante si hoteluri).
ei, nu asta a fost intentia, scuze.. asa mi s-a parut mie, gatul sticlei se termina brusc cu camasa aia alba, care aduce a dop de pet. chiar m-am mirat!
my 2c: poza asta cu sticla de vin e taiata asa rau ca initial am crezut ca e un pet la 2l! 🙁
@nea’Mielu: Esti carcotas. 🙂
Multumesc pentru informatie. Este binevenit cate un pahar cu vin bun la o reteta gustoasa si aspectuasa (de-a lui Radu, de exemplu…). Sunt bucuroasa ca in ultimul timp au aparut si la noi producatori de vinuri (oenologi) preocupati de calitatea terenului, a modului de productie si a produsului finit – vinul. Sper sa reziste crizelor de tot felul si schimbarilor meteorologice.
@Mirela Stanescu: Trebuie sa reziste, in primul rand, crizei de educatie si de identitate culinara a publicului. 🙂
@Bucataras: Si ce mai astepti? Directia Winery Outlet. 🙂
vreau si euuu