Am mai vorbit pe acest blog despre untul-gremolata, atat in cadrul articolului referitor la conservarea ierburilor aromate peste iarna, cat si atunci cand v-am prezentat retata de pastrav cu unt-gremolata.
Untul-gremolata este, deci, nu doar o metoda extrem de simpla de asezonare, ci siuna de conservare a verdeturilor proaspete.


Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 300 g
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 0

Ingrediente:
250 g unt moale, la temperatura camerei
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt, inclusiv coditele fragede
2-4 catei de usturoi, dupa gustul fiecaruie, pisati sau tocati foarte marunt
coaja rasa de la 1-2 lamai
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se amesteca bine toate ingredientele, intr-un castron. Se asaza amestecul pe o bucata de hartie pergament sau folie metalica, pe cat posibil in forma unui rulou. Se ruleaza, apoi se strange ruloul rasucind capetele in sensuri opuse, astfel ca sa se obtina o forma cilindrica. Optim este ca cilindrul sa aiba un diametru de circa 4 cm.

Se pastreaza untul-gremolata in frigider, unde rezista 2 saptamani, sau in congelator, unde poate sta 6 luni.

Nota:
Untul-gremolata face parte din categoria de unturi compuse, sau unturi compozite, adica unt amestecat cu diferite arome, folosit la asezonarea diferitelor preparate; este utilizat fie sub forma de pasta, fie congelat sau racit, sub forma de rondele sau cuburi.

Sfaturi:
Folositi cantitatea maxima de usturoi doar daca va place acest ingredient si asociati untul gremolata cu acele preparate pe care le-ati manca si cu mujdei.

Daca vreti sa folositi untul alaturi de peste si fructe de mare, radeti coaja de la 2 lamai.

Moduri de folosire:
Cea mai simpla modalitate este de a taia untul rondele si de a-l aseza peste alimente fierbinti. Merge excelent cu orice fel de carne, alba sau rosie, peste si fructe de mare, cu paste, orez, cartofi, conopida.

Untul-gremolata poate fi folosit chiar si ca grasime pentru gatit, daca gatitul nu implica temperaturi ridicate sau timpi lungi. De pilda, puteti face ochiuri sau omleta in unt-gremolata.

Se poate adauga la sosuri, in ultimele cateva zeci de secunde, pentru gust, aroma, onctuozitate si luciu.

Se poate adauga la piureuri si supe-crema, caci le da gust si aroma minunate.

Untul-gremolata se foloseste ca umplutura la puiul Kiev.

Acest unt aromat se poate adauga la umplutura oualor umplute, sau se poate combina cu pateu de ficat, ca sa obtineti o pasta tartinabila mai putin obisnuita.

Untul-gremolata, in lipsa de alta solutie, se poate chiar unge pe paine; veti obtine niste sanviciuri excelente.

Variante:
Inlocuiti total sau partial patrunjelul cu busuioc, menta, cimbru, oregano, rozmarin, salvie, marar, coriandru etc.

Inlocuiti coaja de lamaie cu coaja de portocala.

Adaugati boia iute, pentru culoare si iuteala; nucsoara proaspat rasa, pentru o aroma deosebita; adaugati chimen, boia dulce si boia iute pentru o nota misterioasa si incitanta.