Am mai vorbit pe acest blog despre untul-gremolata, atat in cadrul articolului referitor la conservarea ierburilor aromate peste iarna, cat si atunci cand v-am prezentat retata de pastrav cu unt-gremolata.
Untul-gremolata este, deci, nu doar o metoda extrem de simpla de asezonare, ci siuna de conservare a verdeturilor proaspete.
Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 300 g
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 0
Ingrediente:
250 g unt moale, la temperatura camerei
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt, inclusiv coditele fragede
2-4 catei de usturoi, dupa gustul fiecaruie, pisati sau tocati foarte marunt
coaja rasa de la 1-2 lamai
sare
piper negru, proaspat macinat
Instructiuni:
Se amesteca bine toate ingredientele, intr-un castron. Se asaza amestecul pe o bucata de hartie pergament sau folie metalica, pe cat posibil in forma unui rulou. Se ruleaza, apoi se strange ruloul rasucind capetele in sensuri opuse, astfel ca sa se obtina o forma cilindrica. Optim este ca cilindrul sa aiba un diametru de circa 4 cm.
Se pastreaza untul-gremolata in frigider, unde rezista 2 saptamani, sau in congelator, unde poate sta 6 luni.
Nota:
Untul-gremolata face parte din categoria de unturi compuse, sau unturi compozite, adica unt amestecat cu diferite arome, folosit la asezonarea diferitelor preparate; este utilizat fie sub forma de pasta, fie congelat sau racit, sub forma de rondele sau cuburi.
Sfaturi:
Folositi cantitatea maxima de usturoi doar daca va place acest ingredient si asociati untul gremolata cu acele preparate pe care le-ati manca si cu mujdei.
Daca vreti sa folositi untul alaturi de peste si fructe de mare, radeti coaja de la 2 lamai.
Moduri de folosire:
Cea mai simpla modalitate este de a taia untul rondele si de a-l aseza peste alimente fierbinti. Merge excelent cu orice fel de carne, alba sau rosie, peste si fructe de mare, cu paste, orez, cartofi, conopida.
Untul-gremolata poate fi folosit chiar si ca grasime pentru gatit, daca gatitul nu implica temperaturi ridicate sau timpi lungi. De pilda, puteti face ochiuri sau omleta in unt-gremolata.
Se poate adauga la sosuri, in ultimele cateva zeci de secunde, pentru gust, aroma, onctuozitate si luciu.
Se poate adauga la piureuri si supe-crema, caci le da gust si aroma minunate.
Untul-gremolata se foloseste ca umplutura la puiul Kiev.
Acest unt aromat se poate adauga la umplutura oualor umplute, sau se poate combina cu pateu de ficat, ca sa obtineti o pasta tartinabila mai putin obisnuita.
Untul-gremolata, in lipsa de alta solutie, se poate chiar unge pe paine; veti obtine niste sanviciuri excelente.
Variante:
Inlocuiti total sau partial patrunjelul cu busuioc, menta, cimbru, oregano, rozmarin, salvie, marar, coriandru etc.
Inlocuiti coaja de lamaie cu coaja de portocala.
Adaugati boia iute, pentru culoare si iuteala; nucsoara proaspat rasa, pentru o aroma deosebita; adaugati chimen, boia dulce si boia iute pentru o nota misterioasa si incitanta.
Legat de untul gremolata, am o amintire placuta cu vreo 30 de ani in urma. Am fost la un specatacol de muzica populara la care am invitat niste vecini, amandoi erau ospatari. Dupa terminarea spectacolului, ne-au invitat la localul la care lucrau la cina. Atunci am vazut pt prima data unt gremolata, era servit langa gratare de porc, era de forma si marimea nucilor. Eram in epoca ceausista si am fost impresionata de aspectul platoului, recunosc ca nu vazusem pana atunci, eram tanara, aveam vreo 26 de ani.
@maria elena: Prin anii 50 aveam o scoala bunicica de bucatari si ospatari. Acum 30 de ani mai gaseai profesionisti buni inca in activitate. Astazi stam mai rau, din pacate.
Dar nu are a face, untul-gremolata este excelent indiferent de situatie, versatil gustos, usor de preparat si usor de depozitat.
Cred ca ai folosit si un unt cu procent mare de grasime, probabil si asta conteaza.
@Corina: Eu folosesc numai din cel cu 82% grasime. Are mai putina apa. Dar sunt convins ca se poate folosi orice fel de unt. Probabil cel cu mai putina grasime va rezista mai putin in frigider, dar in congelator nu este nicio problema.
Da, bine ca ai facut reteta separata, desi urmarisem discutiile despre pastrarea verdeturilor, nu m-am gandit sa fac niste pachetele din astea cu unt pentru iarna, acum ai dat reteta mura in gura, azi fac pachetele.
@Corina: Eu am facut doua pachete si tot folosesc din ele la diferite retete. Am remarcat cu ocazia asta ca un pachet cu unt-gremolata rezista in frigider si o luna, nu doar doua saptamani cu citisem de la altii. Probabil au indicat termenul cu o marja de siguranta.
Reteta asta mi-a facut ziua. 🙂
Dar pun si eu o întrebare de începator, se recomanda un anume tip de unt sau e dupa sufletul si buzunarul omului?
@vlad: Dupa suflet si buzunar. 🙂
Minunat acest preparat! pacat ca nu prea gasesc verdeturi variate in comert … va trebui sa le cresc singur in ghivece … o zi minunata!
@Stefan: Se gasesc seminte si se gasesc si plante “de-a gata” pe la marile hipermarketuri. Si eu tot de acolo le-am luat.
Desi ai mai vorbit despre unt-gremolata de citeva ori si ai si dat reteta atunci cind ai facut puiul Kiev sau pastrav cu unt-gremolata cred ca ai procedat foarte bine postind si reteta separata. Este mai usor sa fie gasita de motoarele de cautare si este si la indemina cind ai nevoie de ea. Nu stiu daca mi-as fi reamintit ca gasesc cum sa fac unt-gremolata la reteta de pui Kiev sau la cea cu pastrav. 🙂
@memphis: Exact de aceea am si postat separat reteta de unt-gremolata, desi de fapt nu aduce nimic nou in cazul in care ai citit articolele despre conservarea ierburilor in grasimi si retetele de pastrav cu unt-gremolata si pui Kiev. Multi insa nu le vor citi, dar vor putea gasi acest unt tocmai fiindca are o postare separata.
Pentru asta, Domnule Radu, va adresez un MULTUMESC cel putin cat mine de mare [si-s mare…..] 😀 Stiam de unt cu verdeturi dar nu cu atatea detalii si sfaturi. Numai bine la toata lumea !
@Iulian: Cu placere. 🙂