Va place mancarea condimentata? – rezultate finale

Mai înainte de orice, as vrea sa fac o precizare. Poate ar fi trebuit sa fac asta la început, iar acest lucru nu face decat sa arate slabele mele calitati de sociolog. Încep sa cred ca sondajul meu nu este foarte relevant, caci am avut socul sa constat, chiar printre apropiatii mei, ca nu se stie exact ce este un condiment. Ca atare, probabil ca unii cititori nu au înteles ce înseamna “condimentat”…
 
Ca sa încerc o definitie, condimentul ar fi acel ingredient natural, vegetal, care confera unui fel de mancare (oricare ar fi acesta, chiar si desert, sau bautura) gust, aroma, culoare si textura, fara a fi predominant cantitativ si nutritional.

Ca majoritatea definitiilor, si aceasta este discutabila. Caci multe condimente sunt în acelasi timp si legume, fructe, verdeturi, sosuri etc. functie modul si cantitatea în care sunt folosite într-o reteta. Mai mult, despre multe dintre ele romanul nici nu banuieste ca ar fi condimente: nu este vina lui, ci a lipsei acute de informatii si a amatorismului multora dintre cei care se erijeaza, sau au fost prezentati de media, ca specialisti si formatori de opinie. Condimente sunt si scortisoara, vanilia, patrunjelul, macrisul, maslinele, alunele si citricele, ca sa dau doar cateva exemple.

Mai mult, nu este prea clar care sunt diferentele între “condiment”, “mirodenie”, “verdeturi aromate” si “miresme” care se mai folosesc în bucatarie, DEX-ul nu este nici el prea clar. Britanicii folosesc, de exemplu, termenul “spices” pentru fructe, seminte, rizoni si unele tulpini, si termenul “herbs” pentru frunze si tulpini (aici ar intra menta, busuioc, rozmarin, marar etc.). Revenind la limba romana, probabil ca “mirodenie” se potriveste cu “spices”, “verdeturi aromate” cu “herbs” (cred ca am putea spune si noi “ierburi”), “miresme” s-ar folosi doar în legatura cu ceea ce este doar foarte aromat, iar “condiment” ar putea defini, cumulat, “spices” si “herbs”. Dar, cum nu sunt nici lingvist, nu pot sa fiu sigur ca detin adevarul în aceasta problema.
 
Ca atare, termenul “condimentat” nu înseamna doar iute, sau picant. Nu se refera doar la ardei iuti, sau piper, si nici la sare. Condimentat înseamna, în primul rand, aromat si gustos, gustul acoperind orice nuanta de sarat, iute, dulce, acrisor si amarui, ba chiar colorat, sau texturat în mod interesant.
Sunt aproape convins ca unii dintre cititori au votat gandind termenul “condimentat” ca fiind similar cu “picant”. Probabil, de aceea unii au ales variantele “urasc mancarea condimentata” si “nu prea îmi place”.
 Va place mancarea condimentata?
Chiar si asa, optiunea cu cei mai multi votanti a fost cea care declara “iubesc la nebunie mancarea condimentata”. Toti acesti votanti au înteles, probabil, termenul condimentat ca avand valente mai complexe decat “iute”. Procentul obtinut, 37% este surprinzator de mare, din punctul meu de vedere, pentru ca nu ma asteptam, sau, mai bine zis, nu speram la el. Acest vot este rezultatul faptului ca oamenii încep sa se informeze si sa experimenteze ingrediente noi. Probabil, acesti cititori, ca si mine, sunt dependenti de condimente atunci cand gatesc.

Urmatoarea optiune, ca popularitate, a fost “îmi place foarte mult mancarea condimentata”. Acest vot nu face altceva decat sa sprijine si sa certifice optiunea “la nebunie”.
Acelasi lucru îl fac si voturile acordate optiunii “mult”, venita pe locul al patrulea în preferintele cititorilor. Practic, cei care iubesc mult, foarte mult si la nebunie mancarea condimentata sunt 74% dintre cei care au votat. Aproape trei sferturi!

Citeste si articolul →   Pastele între traditie si inovatie

Optiunea “un pic” a venit pe locul al treilea, cu 19% dintre voturile exprimate. Sincer, ma asteptam ca numarul celor ce ezita înca între condimentat si necondimentat sa fie mai mare de atat. În timp, sunt convins ca o parte a acestor cititori se va deplasa catre “mult”. 

Cei care “nu prea” vibreaza la mancarea condimentata, sau care chiar “o urasc”, ating împreuna doar 7%. Sunt convins ca unii au votat astfel fiindca au pus semnul egalitatii între “condimentat” si “iute”. Daca au facut asta, este o confuzie larg raspandita si voi încerca sa îi conving de calitatile mancarurilor condimentate.
Cei care au votat astfel cunoscand pe deplin semnificatia termenului “condimentat”, cred ca au unele probleme încercand retetele postate de mine. Acestora le cer scuze pentru faptul ca, probabil, nu gasesc pe acest blog exact ceea ce si-ar dori. Cea mai mare satisfactie a mea ar fi sa-i conving ca macar sa încerce unele condimente, indiferent ca iau, sau nu, retetele de pe blogul meu.
De fapt, cam acesta mi-ar fi rolul: sa starnesc curiozitatea scepticilor…

10 comentarii pe “Va place mancarea condimentata? – rezultate finale

  1. bobo spune:

    eu cred ca ar trebuii sa adaugi si o rubrica ;din toate bucatariile; eu unul as dori sa invat cat mai mult posibil, cred ca daca ai pasiune pt arta culinara ai dori sa afli informatii din toata lumea

  2. Ada spune:

    Eu nu am apreciat ‘condimentat” in sensul de iute/piperat, mai degraba o combinatie de arome, dar, cu siguranta, daca ar fi sa intrebi lumea pe strada, acest rezultat il vei avea. Diferenta e data de cititorii tai care sunt mult mai umblati prin lume si, presupun, mai pasionati de gatit si mult mai atrasi sa incerce retete cu combinatii noi pentru ei. Cam asa interpretez eu rezultatul sondajului si cred ca marea majoritate a romanilor prefera tot gratarul cu cartofi prajiti, alaturi de eterna salata de rosii cu castraveti. Cred ca sinonimia condimentat/piperat/iute s-a impamantenit in anii in care am fost rupti de lume si condimentele la care aveam acces erau relativ limitate. Daca ne aruncam privirea pe o carte de retete din alt veac, o sa constatam ca se gatea infinit mai aromat iar combinatiile de ingrediente erau de-a dreptul indraznete. Bref…ciuma rosie a pervertit absolut tot, inclusiv culorile si aromele din farfuriile noastre.

  3. maria spune:

    Radu, multumesc pentru raspuns. Traiam cu impresia ca bucurestenii vorbesc romana munteneasca, dar se pare ca m-am inselat.

    Faza cu miresmele e explicabila, nu mai locuiesc in Romania de cativa ani buni, asa ca am ramas in urma.

    Am inteles diferenta dintre verdeata si verdeturi aromate. Pe cand un post despre aceste verdeturi aromate?

    Credeam ca bok choy e acelasi lucru cu pak choy, dar te cred pe tine ca nu-i asa. Care e diferenta dintre ele?

    Despre valeriana, choy sum, kale, salata frisee, Lollo Verde n-am auzit niciodata, nici n-am citit pe undeva. Cred ca Google images o sa-mi satisfaca curiozitatea pana una-alta.

  4. maria spune:

    Salut Radu!

    Foarte interesanta aceasta incurcatura linvistica!

    Mie cuvantul ‘condimentat’ imi inspira piperat si ardeiat. (Tot in ideea asta am si ales raspunsul pentru sondaj – ca sa vezi ca nu te-ai inselat!)

    Mai departe, cuvantul ‘condiment’ imi inspira mai mult decat piper si ardei iute. Cam ciudat, nu?

    In descrierea felurilor de mancare, pentru mine ‘aromat’ sau ‘aromat cu anumite condimente’ nu este acelasi lucru cu ‘condimentat’. Acum ca ma gandesc mi se pare si mai ciudat!

    Eu sunt de fel din zona Argesului, munteanca, dar am trait mare parte din copilarie si in Banat. Tu de unde esti de fel?

    Miodeniile pentru mine sunt condimentele care aromatizeaza produsele de patiserie si cofetarie (gen vanilie, scortisoara, nucsoara, esentele de tot felul etc). Mai nou, de cand am inceput sa studiez bucatariile lumii, am avut surpriza sa descopar ca anumite mirodenii se folosesc, cu rezultate fantastice, si la mancarea gatita (de exemplu scortisoara se imprieteneste bine cu carnea rosie). In consecinta sunt intr-o mare confuzie lingvistica!

    In zona Argesului, ‘mirodenii’-lor le mai spune si ‘miroase’, care trebuie sa fie corespondentul cuvantului ‘miresme’ de care amintesti mai sus si pe care eu nu l-am auzit (sau citit) vreodata folosit in sensul de condiment (!) (cel mult am intalnit expresia ‘ce miresme vin din bucatarie’).

    Cat despre , in zona noastra se spune simplu ‘verdeata’, acolo unde nu se specifica tipul (marar, patrunjel etc).

    Sperind ca n-am depasit lungimea maxima admisa pentru un comentariu si nici bunul simt, iti urez o zi buna,
    Maria

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.