Vinete umplute

Vinete umplute
Daca nu aveti la indemana vinete mici, ci doar mari, o jumatate de vanata va fi de ajuns pentru o persoana.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute
 
Ingrediente:
8 vinete mici si subtiri
2 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
2 cepe, tocate marunt
4 catei de usturoi, pisati
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati
1 dovlecel, tocat
120 g smantana de nuca de cocos
cateva frunze de busuioc, tocate
cateva fire de coriandru, tocate
4 linguri de sos de soia
orez fiert, presarat cu ceapa verde tocata, pentru servit
sos dulce de ardei iuti (sweet chili sauce), pentru servit

Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 200 °C (gradatia mediu – ridicat). Se pun vinetele pe o tava de copt si se coc 8-10 minute, pana se inmoaie. Se taie in jumatate si se scobeste miezul, pastrand carcasele.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se prajesc cepele, usturoiul si ardeii iuti timp de 2-3 minute, dupa care se adauga dovleceii si miezul de la vinete. Se adauga apoi smantana de cocos, busuiocul, coriandrul si sosul de soia si se fierb ingredientele 3-4 minute.

Se imparte mixtura intre carcasele de vinete. Se readuc in cuptor timp de 5-10 minute si se servesc imediat, alaturi de orez fiert si sos dulce de ardei iute.

Sfaturi:
Smantana de cocos se aduna la suprafata cutiilor de lapte de cocos, mai ales daca sunt depozitate in locuri racoroase, asa ca nu agitati cutia inainte de a o deschide. Colectati smantana cu o lingura si folositi-o in reteta.


Un comentariu pe “Vinete umplute

  1. Marius Delaepicentru spune:

    O vorbă despre vinete. Aşa cum a arătat şi Radu, talia şi forma lor poate fi compensată prin modul de tăiere, mergînd pînă la secţiunea transversală, în cazul celor mai bondoace. Însă, dacă vreţi un „randament” mai bun la valorificare, căutaţi vinete cu coaja cît mai subţire şi mai moale. Ele se pot mînca cu totul (mai puţin codiţa) În general, vinetele crescute în condiţii de secetă se protejează prin întărirea cojii. În extremul orient sunt mai rare rateurile datorate lipsei de apă, şi, de aceea, foarte rar veţi întîlni reţete ce prevăd decojirea lor. Uneori, vinetele se pot întări şi în urma mutaţiilor spontane. Vinetele mutante se pot uşor deosebi de cele cu coaja moale prin culoarea mai spre violet-cafeniu. Evitaţi-le, sau băgaţi-le în flacără pentru salata de vinete, dar nu în preparate asiatice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.