Vinete umplute
Daca nu aveti la indemana vinete mici, ci doar mari, o jumatate de vanata va fi de ajuns pentru o persoana.
Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 40 minute
 
Ingrediente:
8 vinete mici si subtiri
2 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
2 cepe, tocate marunt
4 catei de usturoi, pisati
2 ardei iuti rosii, curatati de seminte si tocati
1 dovlecel, tocat
120 g smantana de nuca de cocos
cateva frunze de busuioc, tocate
cateva fire de coriandru, tocate
4 linguri de sos de soia
orez fiert, presarat cu ceapa verde tocata, pentru servit
sos dulce de ardei iuti (sweet chili sauce), pentru servit

Instructiuni:
Se incalzeste cuptorul la 200 °C (gradatia mediu – ridicat). Se pun vinetele pe o tava de copt si se coc 8-10 minute, pana se inmoaie. Se taie in jumatate si se scobeste miezul, pastrand carcasele.

Se incinge uleiul intr-un wok, sau tigaie mare, si se prajesc cepele, usturoiul si ardeii iuti timp de 2-3 minute, dupa care se adauga dovleceii si miezul de la vinete. Se adauga apoi smantana de cocos, busuiocul, coriandrul si sosul de soia si se fierb ingredientele 3-4 minute.

Se imparte mixtura intre carcasele de vinete. Se readuc in cuptor timp de 5-10 minute si se servesc imediat, alaturi de orez fiert si sos dulce de ardei iute.

Sfaturi:
Smantana de cocos se aduna la suprafata cutiilor de lapte de cocos, mai ales daca sunt depozitate in locuri racoroase, asa ca nu agitati cutia inainte de a o deschide. Colectati smantana cu o lingura si folositi-o in reteta.