Vinuri bune de la Aliman

Vreme frumoasă, vin bun, convivi interesanţi… Condiţii excelente pentru a petrece o zi deosebită, în aer liber. Această zi a fost vineri, 30 septembrie 2011, iar cea care au asigurat aceste condiţii deosebite a fost compania WineRo. În această vineri care abia a trecut WineRo a anunţat, şi a sărbătorit, începerea campaniei de recoltare a viţei-de-vie din 2011.
Viile de la Aliman

Nu ştiu câţi dintre dvs. au auzit de WineRo, aşa că o să vă redau prezentarea pe care şi-o face compania în mapa de presă oferită participanţilor la eveniment:
WineRo este o companie care s-a înfiinţat în 2006, an în care a achiziţionat peste 100 de ha de teren la Aliman, judeţul Constanţa. Aici unt cultivate soiul românesc Fetească Neagră şi soiurile internaţionale Merlot şi Cabernet Sauvignon – investiţia în achiziţii şi plantări a fost de 2,6 milioane Euro. În septembrie 2010 a fost lansat primul vin produs de WineRo, ALIRA, realizat din struguri Merlot din recolta 2009. De asemenea, cu ajutorul unei finanţări din fonduri UE, este în lucru proiectul ”Înfiinţare Cramă, Com. Rasova, jud. Constanţa”.
Pe lângă vinul produs la Aliman, WineRo este unicul importator al vinurilor ENIRA produse la Bessa Valley, în Bulgaria. Compania Bessa Valley are aceiaşi acţionari ca WineRo. Atât vinurile ENIRA, cât şi ALIRA, sunt semnate de oenologul cu renume internaţional Marc Dworkin. Pe piaţa românească, din gama ENIRA se găsesc vinurile ENIRA Rose 2010 (distins cu medalia de argint la International Wine Contest Bucharest 2011), Easy by ENIRA 2008 (cotat cu 84 puncte Parker şi distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011), Cabernet by ENIRA 2009 (distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011), DUO by ENIRA 2010, ENIRA 2007 (distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011) şi ENIRA Reserva 2006 (cotat cu 87 puncte Parker si distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2009). În prezent, vinurile ENIRA sunt exportate în Germania, Austria, Cehia, Luxemburg, Marea Britanie, Elveţia, China, Coreea de Sud, Japonia şi Taiwan.

Prezentarea sună destul de impresionant. Nu mă pricep la vinuri… sau, ca să fiu bine înţeles, ştiu despre vinuri mult mai multe decât „omul de pe stradă”, dar mult mai puţine decât un specialist. Atât cât înţeleg eu vinul cu mintea şi papilele gustative, produsele Alira şi Enira sunt excelente în gama lor. Îmi place enorm şi faptul că ceea ce se întâmplă la Aliman şi Rasova face parte din procesul de revitalizare a industriei vinului din România.
Statisticile internaţionale ne plasează destul de bine în clasamentul producătorilor de vin. Această plasare este însă doar cantitativă. Suntem undeva pe la locul 10-12 în lume şi 7-10 în Europa, ceea ce nu este rău, dar nici foarte bine. În ce priveşte calitatea însă, stăm… sau, mai bine zis, stăteam până acum câţiva ani aproape jalnic, fără exagerare.
În ultimii ani însă, industria vinului a început să lucreze cu specialişti, atât români, dar mai ales străini care, încet-încet, pun pe picioare vinul românesc. Alira este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens. Acţionarii au făcut apel la Marc Dworkin, un oenolog foarte bine cotat, care a lucrat cu unii dintre cei mai buni producători pe plan mondial: Benjamin et Edmond de Rothschild din Bordeaux, Château Larmande, Grand Cru Classé de Saint-Emilion, Château Bellefont Belcier, Grand Cru Classé de Saint Emilion. Chiar şi la puţinele mele cunoştinţe din domeniu, aceste nume sunt de mare rezonanţă. Puteţi, de altfel, să vă convingeţi şi singuri cu o căutare pe google.
Viile de la Aliman
Alimanu 2011
Alimanu 2011
Alimanu 2011
Fotografiile din articol vă pot ajuta să vă faceţi o idee despre eveniment. Circa 200 de persoane mâncând şi bând în aer liber, berbecuţ la grătar, brânză şi ceapă, vinuri bune, 2-3 discursuri, program artistic cu muzică şi dansuri populare, ritualul tradiţional al stoarcerii vinului sub picioarele fetelor etc.
Viile de la Aliman
Viile de la Aliman
Pe mine cel mai mult m-a încântat via. Ca orice orăşean get-beget, natura nu conteneşte să fie pentru mine o continuă suprpriză plăcută. Via m-a încântat cu adevărat. Este imensă, am umblat kilometri întregi prin ea, făcând fotografii, şi, la modul cel mai sincer, m-a încântat că în ţara noastră avem o vie atât de bine organizată şi de îngrijită.
Aliman 2011
Aliman 2011
Daca daţi peste Alira, sau peste Enira, încercaţi-le. Dar încercaţi-le aşa cum trebuie: în pahare mari, ca buchetul şi aroma să se simtă din plin, la temperaturi nu mai mari de 18 °C, alături de preparate culinare potrivite: carne, vânat, brânzeturi maturate. Beţi pe îndelete, savurând fiecare înghiţitură. Merită din plin.


10 comentarii pe “Vinuri bune de la Aliman

 1. gratiela spune:

  …….via este , cu adevarat, un colt de rai !….soarele,vintul,culorile,mirosul,gustul …..am nostalgia culesului de vie de la bunici , din zona Focsani….deasemenea imi aduc aminte cu multa placere despre cele 30 zile petrecute la Ostrov unde am fost dupa admiterea la facultate…1-30 oct ….uitasem de „izvorul de viata buna”, mustul !!!….merci, Chef, pentru retrairea acestui remember…..Sante !!

  • Radu Popovici spune:

   @gratiela: Ma bucur ca ti s-au trezit amintiri placute. In rest, te rog eu sa nu-mi mai spui Chef. Eu sunt un simplu pasionat de gastronomie. Nici macar bucatar nu ma pot numi. Acum mai toti isi spun Chef, desi ca sa meriti acest titlu trebuie sa ai un nivel profesional deosebit.

 2. Zazuza spune:

  vinul romanesc trebuie sa capete viata noua. merita asta din plin. si ma bucura ca sunt oameni care muncesc (dar se si distreaza 🙂 ) la aceasta revitalizare!

  • Radu Popovici spune:

   @Zazuza: Se distreaza mai mult cei ca mine, care nu avem nicio „apasare”. Organizatorii au muncit saracii si au avut emotii. Daca noi am fost obositi dupa atata drum, soare, vand si vin, imi inchipui cum au fost ei.
   Daca suntem destepti, in vreo 10 ani putem avansa binisor in domeniul vinului. Concurenta este mare. Pana si chinezii au inceput sa produca vin si astia cand se apuca de ceva…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.