Vinuri bune de la Aliman

Vreme frumoasa, vin bun, convivi interesanti… Conditii excelente pentru a petrece o zi deosebita, în aer liber. Aceasta zi a fost vineri, 30 septembrie 2011, iar cea care au asigurat aceste conditii deosebite a fost compania WineRo. În aceasta vineri care abia a trecut WineRo a anuntat, si a sarbatorit, începerea campaniei de recoltare a vitei-de-vie din 2011.
Viile de la Aliman

Nu stiu cati dintre dvs. au auzit de WineRo, asa ca o sa va redau prezentarea pe care si-o face compania în mapa de presa oferita participantilor la eveniment:
WineRo este o companie care s-a înfiintat în 2006, an în care a achizitionat peste 100 de ha de teren la Aliman, judetul Constanta. Aici unt cultivate soiul romanesc Feteasca Neagra si soiurile internationale Merlot si Cabernet Sauvignon – investitia în achizitii si plantari a fost de 2,6 milioane Euro. În septembrie 2010 a fost lansat primul vin produs de WineRo, ALIRA, realizat din struguri Merlot din recolta 2009. De asemenea, cu ajutorul unei finantari din fonduri UE, este în lucru proiectul ”Înfiintare Crama, Com. Rasova, jud. Constanta”.
Pe langa vinul produs la Aliman, WineRo este unicul importator al vinurilor ENIRA produse la Bessa Valley, în Bulgaria. Compania Bessa Valley are aceiasi actionari ca WineRo. Atat vinurile ENIRA, cat si ALIRA, sunt semnate de oenologul cu renume international Marc Dworkin. Pe piata romaneasca, din gama ENIRA se gasesc vinurile ENIRA Rose 2010 (distins cu medalia de argint la International Wine Contest Bucharest 2011), Easy by ENIRA 2008 (cotat cu 84 puncte Parker si distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011), Cabernet by ENIRA 2009 (distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011), DUO by ENIRA 2010, ENIRA 2007 (distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2011) si ENIRA Reserva 2006 (cotat cu 87 puncte Parker si distins cu medalia de aur la International Wine Contest Bucharest 2009). În prezent, vinurile ENIRA sunt exportate în Germania, Austria, Cehia, Luxemburg, Marea Britanie, Elvetia, China, Coreea de Sud, Japonia si Taiwan.

Prezentarea suna destul de impresionant. Nu ma pricep la vinuri… sau, ca sa fiu bine înteles, stiu despre vinuri mult mai multe decat „omul de pe strada”, dar mult mai putine decat un specialist. Atat cat înteleg eu vinul cu mintea si papilele gustative, produsele Alira si Enira sunt excelente în gama lor. Îmi place enorm si faptul ca ceea ce se întampla la Aliman si Rasova face parte din procesul de revitalizare a industriei vinului din Romania.
Statisticile internationale ne plaseaza destul de bine în clasamentul producatorilor de vin. Aceasta plasare este însa doar cantitativa. Suntem undeva pe la locul 10-12 în lume si 7-10 în Europa, ceea ce nu este rau, dar nici foarte bine. În ce priveste calitatea însa, stam… sau, mai bine zis, stateam pana acum cativa ani aproape jalnic, fara exagerare.
În ultimii ani însa, industria vinului a început sa lucreze cu specialisti, atat romani, dar mai ales straini care, încet-încet, pun pe picioare vinul romanesc. Alira este unul dintre cele mai bune exemple în acest sens. Actionarii au facut apel la Marc Dworkin, un oenolog foarte bine cotat, care a lucrat cu unii dintre cei mai buni producatori pe plan mondial: Benjamin et Edmond de Rothschild din Bordeaux, Chateau Larmande, Grand Cru Classé de Saint-Emilion, Chateau Bellefont Belcier, Grand Cru Classé de Saint Emilion. Chiar si la putinele mele cunostinte din domeniu, aceste nume sunt de mare rezonanta. Puteti, de altfel, sa va convingeti si singuri cu o cautare pe google.
Viile de la Aliman
Alimanu 2011
Alimanu 2011
Alimanu 2011
Fotografiile din articol va pot ajuta sa va faceti o idee despre eveniment. Circa 200 de persoane mancand si band în aer liber, berbecut la gratar, branza si ceapa, vinuri bune, 2-3 discursuri, program artistic cu muzica si dansuri populare, ritualul traditional al stoarcerii vinului sub picioarele fetelor etc.
Viile de la Aliman
Viile de la Aliman
Pe mine cel mai mult m-a încantat via. Ca orice orasean get-beget, natura nu conteneste sa fie pentru mine o continua suprpriza placuta. Via m-a încantat cu adevarat. Este imensa, am umblat kilometri întregi prin ea, facand fotografii, si, la modul cel mai sincer, m-a încantat ca în tara noastra avem o vie atat de bine organizata si de îngrijita.
Aliman 2011
Aliman 2011
Daca dati peste Alira, sau peste Enira, încercati-le. Dar încercati-le asa cum trebuie: în pahare mari, ca buchetul si aroma sa se simta din plin, la temperaturi nu mai mari de 18 °C, alaturi de preparate culinare potrivite: carne, vanat, branzeturi maturate. Beti pe îndelete, savurand fiecare înghititura. Merita din plin.

10 comentarii pe “Vinuri bune de la Aliman

  1. gratiela spune:

    …….via este , cu adevarat, un colt de rai !….soarele,vintul,culorile,mirosul,gustul …..am nostalgia culesului de vie de la bunici , din zona Focsani….deasemenea imi aduc aminte cu multa placere despre cele 30 zile petrecute la Ostrov unde am fost dupa admiterea la facultate…1-30 oct ….uitasem de “izvorul de viata buna”, mustul !!!….merci, Chef, pentru retrairea acestui remember…..Sante !!

    • Radu Popovici spune:

      @gratiela: Ma bucur ca ti s-au trezit amintiri placute. In rest, te rog eu sa nu-mi mai spui Chef. Eu sunt un simplu pasionat de gastronomie. Nici macar bucatar nu ma pot numi. Acum mai toti isi spun Chef, desi ca sa meriti acest titlu trebuie sa ai un nivel profesional deosebit.

  2. Zazuza spune:

    vinul romanesc trebuie sa capete viata noua. merita asta din plin. si ma bucura ca sunt oameni care muncesc (dar se si distreaza 🙂 ) la aceasta revitalizare!

    • Radu Popovici spune:

      @Zazuza: Se distreaza mai mult cei ca mine, care nu avem nicio “apasare”. Organizatorii au muncit saracii si au avut emotii. Daca noi am fost obositi dupa atata drum, soare, vand si vin, imi inchipui cum au fost ei.
      Daca suntem destepti, in vreo 10 ani putem avansa binisor in domeniul vinului. Concurenta este mare. Pana si chinezii au inceput sa produca vin si astia cand se apuca de ceva…..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.