Exista variante ale acestei retete care folosesc diferite tipuri de taitei si diferite tipuri de carne. Ca regula, orice mancare ce are in denumire cuvantul “mein” arata ca este preparata cu taitei.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 25 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
300 g file de vita (sau vitel), feliat, batut si apoi taiat fasiute mici si subtiri, perpendicular pe fibra
150 g taitei chinezesti (de orez, de grau, de grau cu ou)
2 linguri ulei de alune
1 ceapa, feliata subtire
1 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
1 ardei gras galben, taiat fasiute subtiri
150 g muguri de fasole soia, din borcan sau cutie
1 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat
1 ardei iute rosu, taiat rondele, pentru garnisit
2 cm bucata ghimbir, tocata marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
1 lingurita sare
1 lingurita zahar
1 lingura vin de orez, sau vin alb, sec
3 linguri sos de soia
1 ceapa verde (sau praz), tocata marunt
cateva frunze de coriandru (sau patrunjel) proaspat, pentru ornat
1 lingura sos de soia
1 lingurita ulei de susan
1 lingurita vin de orez Shiaoxing (sau vin alb, sec)
1 lingura suc de limeta (sau de lamaie)
1/4 lingurita piper alb
Instructiuni:
Se combina intr-un castron ultimele 5 ingrediente. Se amesteca bine, se adauga carnea si se marineaza minim 20 de minute in mixtura obtinuta.
Se gatesc taiteii conform instructiunilor de pe ambalaj. Cand sunt facuti, se spala sub jet de apa rece si se scurg, dupa care se pun deoparte.
Intr-un wok fierbinte, se incinge uleiul si se stir-fry carnea 4-5 minute, pana ce se rumenesc uniform, dupa care se adauga ceapa si se gatesc ingredientele inca 1 minut; urmeaza apoi ardei iute tocat, ghimbir si usturoi si se continua gatitul alte 2 minute.
Se adauga ardeii grasi si mugurii de fasole. Se gatesc pana ce se evapora toata apa din wok. Se adauga sare, zahar, vin de orez si sos de soia si se amesteca bine. Se incorporeaza apoi taiteii si se gatesc 1 minut, pana se incing.
La sfarsit, se adauga ceapa verde si se amesteca. Se serveste mancarea fierbinte, ornata cu patrunjel tocat si rondele de ardei iute.
Buna Radu,
Acum ceva timp am mancat la un restaurant chinezesc in Brasov un fel de mancare care mi s-a parut extrem de gustos. Era o carne de vita taiata feliute foarte subtiri, gatita pe un fel de plita de fonta. Nu avea taitei sau legume(parca) 🙂 Mi-e pofta sa pregatesc mancarica asta acasa dar nu stiu cum se face. Ai idee ce reteta poate fi? Multumesc!
@Alexandra: Cred ca este ceea ce ei numesc in meniu vita pe plita incinsa. Nu am gatit reteta, dar voi incerca sa o identific. Din pacare amintirile mele despre ea sunt destul de vagi la momentul acesta.
Radu, am incercat reteta! A fost foarte buna 🙂 Multumim!
@motoimaria: Desi nu este una dintre preferatele mele… ma bucur ca a avut succes.
suna bine , arata bine . de fapt sunt atit de multe retete asemanatoare la care sunt doar mici diferente de mirodenii si sosuri sau doar proportiile dintre ele incit e uneori greu sa faci diferenta daca nu ai “antrenament”/experienta.pacat ca aici nu gasesti ce trebuie sau daca gasesti nu sunt prea grozave , iar daca sunt , sunt f. scumpe(cel putin asa mi se pare mie).iar pe mine ma cam da inapoi vita pe care trebuie sa o fierb inainte pentru ca altfel e tare.
@cristi: Si pe mine ma supara carnea de vita de la noi, dar cea de vitel este relativ ok, mai ales daca iti iei masuri de precautie sa o tai perpandicular pe fibra, sa o bati si sa o marinezi; i se mai rup fibrele si devine mai frageda.