Aceasta reteta provine din provincia Sichuan si, ca multe alte preparate ale acestei bucatarii, renumite pentru modul in care este condimentata, a devenit foarte populara pe plan international.
Gustul preparatului este influentat de pasta de fasole Pixian. Pixian este o regiune unde se produc sosuri de fasole fermantata, cu adaus de ardei iute, ingrediente specifice bucatariei din Sichuan.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 5-6 minute
Ingrediente:
300 g vrabioara de vita, taiata fasiute
1 ceapa, taiata fasiute subtiri
25 g ghimbir proaspat, decojit si taiat fasiute subtiri
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 lingurite de pasta de fasole Pixian (Pixian bean paste)
1 lingurita sos de fasole neagra (black bean sauce)
1 lingura de sos de soia light
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 lingura de vin de orez Shiaoxing
1 lingurita de otet de orez
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1/2 ardei gras galben, taiat fasiute
1/2 ardei gras verde, taiat fasiute
1 lingurita de ulei brun de susan
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok deja fierbinte, pana ce incepe sa fumege. Se adauga ceapa si ghimbirul si se gatesc 1 minut la foc iute, amestecand continuu.
Se adauga carnea si se continua 2 minute, pana ce isi schimba culoarea, albindu-se, si incepe sa se rumeneasca.
Se adauga pasta de fasole si ardei iute (Pixian) si sosul de fasole neagra si se amesteca bine, apoi se adauga sosul de soia, zaharul, vinul si otetul de orez. Se amesteca si se gateste mixtura 1 minut. Se adauga ardeii grasi si se continua 1 minut, amestecand continuu. Se stropeste mixtura cu ulei de susan, se amesteca si se serveste imediat.
Sfaturi:
Carnea trebuie sa fie facuta si foarte frageda, iar ardeii grasi fragezi, dar destul de crocanti.
Pasta de fasole Pixian (Pixian bean paste), sos de fasole neagra (black bean sauce) si vin de orez Shiaoxing se gasesc in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu.
Otet de orez, ulei brun de susan, ulei de arahide, ghimbir, sos de soia light, zahar brun si zahar de trestie se gasesc in aproape toate supermarketurile mari.
Ardeii grasi sunt optionali, dar i-am adaugat ca sa fac preparatul mai satuos si pentru un plus de culoare.
Ma uitam si eu la timpul de preparare al carnii de 4-5 minute, nu stiu ce succes as avea cu carne ade vita din Franta care este extrem de tare …de asta si gatesc vita foarte rar dar o sa testez cu vrabioara sau antricot sa vad. La capitolul carne de vita eu personal o prefer pe cea de import din Irlanda, e extrem de frageda dar o gasesc destul de rar in oferte cam tot ce se gaseste este de productie franceza.
@Sylvia: Carnea taiata fasiute subtiri si gatita la foc iute nu are nevoie de mult timp de gatit. Este adevarat, depinde si de bucata folosita. O pulpa de vita este mult mai putin frageda decat vrabioara si antricot. Acestea sunt impanate cu putina grasime, care se topeste si mentine carnea suculenta. Conteaza si cum sunt taiate bucatile; daca sunt taiate perpendicular pe fibra, sunt mult mai fragede decat daca ar fi taiate paralel cu fibra.
Foloseste ce fel de vita te face sa te simti mai sigura pe tine, dar respecta reteta si tine cont de aceste trei chestii:
– fasiute subtiri la foc foarte iute
– carne impanata cu putina grasime, ca vrabioara sau antricot
– taie fasiile perpendicular pe fibra
asta e unul dintre aspectele preferate la bucataria asiatica , nu e stricta , lasa loc de creativitate si inlocuiri , are multe variante si nu poti spune ca una sau alta n-ar fi buna , toate sunt bune (ma rog , cu aproximatie … hahaha) depinde de gustul fiecaruia .
chinezii au multe sosuri/paste de fasole fermentata , asta e deosebita pentru ca foloseste fasolea fava . astept articolul , tocmai am citit cateva chestii interesante dar tu prezinti lucrurile mai rotund … hehehe
vinul ramanea sa fie folosit oricum in wok dar cateva picaturi in marinada ar fi imbogatit-o .
cred ca s-au strecurat cateva mici inexactitati si confuzii …
vita sichuan cea mai faimoasa e diferita mai ales datorita felului si timpului de prajire a carnii care dau o culoare inchisa si o textura specifica . aceasta reteta e o varianta , foloseste aproximativ aceleasi ingrediente dar e diferita .
pixian nu e o localitate , e o regiune , pi xian = regiunea pi din prefectura chengdu din provincia sichuan si are resedinta la pitong
sosul la care faci referire e cunoscut sub denumirea de doubanjiang , o pasta de fasole fermentata (fava , nu doar soia) cu ardei iute si alte mirodenii si e specific pentru provincia sichuan . pixian doubanjiang e o varianta a acestuia .
ar putea fi mentionata o metoda de asezonare , folosita in aceasta reteta , numita yuxiang , originara din sichuan si raspandita in toata china . aceasta foloseste treimea tipica usturoi , ghimbir , partea alba de la ceapa verde , tocate marunt si sotate la care se adauga ardei iute , pasta doubanjiang , sare , zahar , sos de soia adica ce ai folosit si tu . aceasta e baza si de aici se pot adauga diverse , asa cum ai facut tu . diferentele in reteta ta ar fi lipsa usturoiului , fasiute in loc de tocat marunt , ceapa uscata in loc de ceapa verde si adaugarea carnii in mijlocul prajirii in loc de prajirea separata si adaugarea ulterioara . folosirea otetului si a vinului mi se pare un pic redundanta dar otetul , pe langa ca adauga un echilibru la dulceata zaharului si a ardeilor are si calitatea de a potenta gusturile si aromele celorlalte ingrediente .
ai spus de mai multe ori ca in 90% din cazuri marinezi carnea (orice tip de carne) pe care o folosesti in retete . pe asta ai marinat-o sau face parte din cei 10% ? ma gandeam ca ar merge o marinada de sos de soia , usturoi , vin de orez , poate cateva boabe zdrobite de piper sichuan , asta ar ajuta putin vita , mai ales asta de pe la noi .
si daca tot ne indepartam de reteta clasica , o parte dintre ardei ar putea fi inlocuiti cu morcov julienne .
@cristi-j: Aceasta reteta nu este cea numita vita Sichuan (sau vita Gan Bian). Este, pur si simplu o alta reteta cu carne de vita, ceea ce explica si faptul ca am preparat-o cum mi-a venit pe moment: cu ceapa uscata, fara usturoi si fara sa marinez carnea. Bineinteles, se poate marina, asta este clar; la fel, se pot folosi morcovi, daca ai chef, se poate folosi si usturoi etc.
Cu Pixian, ai dreptate: este o regiune. La fel, din cum am scris eu se poate intelege ca pasta folosita de mine ar fi cu fasole soia. Pasta tobanjiang se face si din fasole soia, si din fasole fava; Pixian este renumita pentru varianta din fasole fava. Am corectat.
In ce priveste pasta tobanjiang, am ales sa nu dau mai multe amanunte. Am procedat astfel fiindca am un material pregatit despre pasta (sau sosul cum ii spun unii) toban jiang (sau douban jiang). Urmeaza sa apara in zilele urmatoare. Si am si o reteta speciala pentru asta, un peste preparat cu acest sos.
In ce priveste marinada propusa de tine as avea un singur amendament; nu este o greseala sa marinezi cu vin de orez, dar este mai eficient ca vinul sa fie folosit la asezonarea din timpul gatitului, caci aroma i se dezvolta la temperatura. Am facut niste probe si este o diferenta sesizabila. De aceea am inceput, in ultima vreme, sa marinez cu otet de orez sau cu suc de lamaie si sa pastrez vinul pentru asezonarea din wok.
Apropo, folosirea de vin si otet nu este redundanta in cazul bucatariei chinezesti. Asa cred eu. Vinul de orez Shiaoxing este foarte aromat si, as zice, neacrisor, sau foarte putin acrisor. Parerea mea este ca merge bine alaturi de otet, mi se pare ca se completeaza in loc sa se “acopere”.
mi-a trecut … hahaha … dar ca sa ma razbun ma gandesc sa-l mai scriu o data … hahaha
@katze , radu : deci nu am visat … hahaha… cum am ales eu oare exact acele minute ? eu vedeam inca umbra de pe serverul vechi … ma simt persecutat … hahaha
@cristi-j: Chiar imi pare rau. Uite, ca sa nu te simti doar tu persecutat, si eu am prins astazi 30 de secunde in care nu a functionat blogul si era sa pierd raspunsul pe care tocmai il postam la comentariul pentru Katze. 😐
Comentariul lui Cristi a fost ultimul.
In schimb a lipsit comentariul lui Mihaela Abu El Shaikh pe care il vad azi.
@Katze: De-ale serverelor. 🙂
Hallo,
@cristi-j eu am citit comentariul tau!
O zi frumoasa
Katze
@Katze: Am aflat ca ieri blogul meu a fost mutat pe un alt server. Totul a durat cateva minute, eu, de pilda, daca nu ar fi fost povestea asta cu comentariul lui Cristi, nici nu as fi stiut ca s-a intamplat. Am dat telefon la firma unde este adapostit blogul si mi s-a spus despre mutare. Cei de acolo insista insa sa spuna ca nu s-a pierdut nimic. Am verificat si eu prin blog, cat am putut, dar nu pare sa lipseasca altceva.
foarte interesant … ieri am lasat un comentariu destul de lung cu mai multe completari si mie imi aparea ca fiind postat , era al saselea dupa comentariul grazielei care era postat pe la 12 ziua nu pe la 9 seara cum arata acum . dar apoi , dupa comentariul meu nu mi-a mai aparut nimic.
acum au aparut celelalte si noul articol dar comentariul meu nu-l mai vad , nu mai apare… asta e , o sa raman doar eu cu corecturile si completarile … hahaha
@cristi-j: Ciudat. Eu nu am simtit sa fi existat vreo “sincopa” in functionare… Pacat.
Oau! Da bine mai arata! Mananca si chinezii astia mancare buna sau ai schimbat tu reteta?
@Daniela: Ce intrebare este asta, zau asa? Mancarea chinezeasca este una dintre cele mai apreciate in intreaga lume. Nu ti-a placut chiar nimic din ce ai gustat pana acum? Nu pot sa cred asa ceva… 😐
…Buna seara , Radu !…..Foarte tentanta reteta ta !….Incerc sa gasesc ingredientele la Ki-Life , ca sa evit drumul in acea zona pe care nu o agreez deloc …….Oare 2 minute sint suficiente sa se fragezeasca vita ????….
@gratiela: Buna seara. Daca esti atenta, carnea se gateste in total cam 4-5 minute. Doua minute la foc iute sunt de ajuns ca sa isi schimbe culoarea, asa cum se spune in reteta, nu ca sa fie gatita. Iar la temperatura mare, la foc iute, taiata fasiute subtiri, se va gati in 4-5 minute. Ai incredere. Daca totusi iti este teama ca nu se face, prelungeste cu 1 minut, dar nu mai mult, caci risti sa o supra-gatesti, sa se usuce si sa se faca tare ca o talpa. Atentie sa nu folosesti pulpa, ci vrabioara sau antricot.
Bafta la Ki-Life!
Foarte apetisant!*****
@Mihaela: Aha, deci este o reteta apetisanta de cinci * (stelutze). 🙂
Suna foarte bine, dar necesitam un drum la Dragonul Rosu.. Cred ca va merita, vad ca timpul de gatire e foarte mic, asa ca e o reteta buna pe caldura.
@Corina: Da, drumul pana la Dragonul Rosu este mai dificil. Si eu ajung rar pe acolo, dar imi fac stocuri care sa-mi ajunga cateva luni. 🙂
aromat mod de a ne incepe saptamina!:)
@alison: Si de obicei, cum o incepi asa o si termini. Sau, in fine, asta ar fi zicala. Oricum, voi face tot ce pot ca sa se indeplineasca. 🙂