Aceasta reteta provine din provincia Sichuan si, ca multe alte preparate ale acestei bucatarii, renumite pentru modul in care este condimentata, a devenit foarte populara pe plan international.


Gustul preparatului este influentat de pasta de fasole Pixian. Pixian este o regiune unde se produc sosuri de fasole fermantata, cu adaus de ardei iute, ingrediente specifice bucatariei din Sichuan.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: uşor
Cantitate: 4 porţii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gătit: 5-6 minute

Ingrediente:
300 g vrabioara de vita, taiata fasiute
1 ceapa, taiata fasiute subtiri
25 g ghimbir proaspat, decojit si taiat fasiute subtiri
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 lingurite de pasta de fasole Pixian (Pixian bean paste)
1 lingurita sos de fasole neagra (black bean sauce)
1 lingura de sos de soia light
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
1 lingura de vin de orez Shiaoxing
1 lingurita de otet de orez
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1/2 ardei gras galben, taiat fasiute
1/2 ardei gras verde, taiat fasiute
1 lingurita de ulei brun de susan
orez fiert, pentru servit

Instrucţiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok deja fierbinte, pana ce incepe sa fumege. Se adauga ceapa si ghimbirul si se gatesc 1 minut la foc iute, amestecand continuu.

Se adauga carnea si se continua 2 minute, pana ce isi schimba culoarea, albindu-se, si incepe sa se rumeneasca.

Se adauga pasta de fasole si ardei iute (Pixian) si sosul de fasole neagra si se amesteca bine, apoi se adauga sosul de soia, zaharul, vinul si otetul de orez. Se amesteca si se gateste mixtura 1 minut. Se adauga ardeii grasi si se continua 1 minut, amestecand continuu. Se stropeste mixtura cu ulei de susan, se amesteca si se serveste imediat.

Sfaturi:
Carnea trebuie sa fie facuta si foarte frageda, iar ardeii grasi fragezi, dar destul de crocanti.

Pasta de fasole Pixian (Pixian bean paste), sos de fasole neagra (black bean sauce) si vin de orez Shiaoxing se gasesc in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu.

Otet de orez, ulei brun de susan, ulei de arahide, ghimbir, sos de soia light, zahar brun si zahar de trestie se gasesc in aproape toate supermarketurile mari.

Ardeii grasi sunt optionali, dar i-am adaugat ca sa fac preparatul mai satuos si pentru un plus de culoare.