Cand am citit prima data aceasta reteta, as fi jurat ca este una apartinand bucatariei chinezesti. Cu toate acestea, desi apartine, intr-adevar, culturii culinare chinezesti, ea provine din Thailanda. Acest lucru arata puternica influenta exercitata de bucataria chinezeasca asupra celei thailandeze, mai ales in nordul tarii.

In Thailanda reteta se gateste cu ciuperci de paie proaspete. La noi, din pacate, ciupercile asiatice nu se gasesc decat conservate, sau uscate. Am fost, deci, nevoit sa adaptez reteta folosind un amestec de ciuperci asiatice (namaki si ciuperci de paie) din borcan. Sper ca acest lucru sa nu o departeze prea mult fata de original.

Bucatarie: thailandeza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
400 g antricot, vrabioara sau muschi de vita, taiat fasiute
3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos de soia dark
2 catei de usturoi, rasi
2 catei de usturoi, tocati
1 lingura de suc de limeta
1 lingurita de ulei brun de susan
1 lingurita de suc de ghimbir
2 cm bucata de ghimbir, tocata
2 linguri de vin de orez (sau vin alb, demi-sec)
250 g amestec de ciuperci asiatice, din cutie sau rehidratate, bine scurse (ciuperci de paie, namaki, enokitake, shiitake, urechi-de-lemn, shimeji etc.)
2 linguri de sos de stridii
1 lingurita de zahar de palmier (sau zahar brun)
4 cepe verzi, taiate bucatele
piper negru, proaspat macinat
2 ardei iuti rosii, taiati fasiute
1 lingura de seminte de susan

Instructiuni:
Se combina intr-un castron sosurile de soia cu suc de limeta, vin de orez, 1 lingura de ulei de arahide, ulei de susan, usturoi ras si suc de ghimbir. Se adauga fasiutele de carne si se amesteca bine. Se acopera vasul si se lasa carnea la marinat minim 1 ora.
Cand marinarea ia sfarsit, se scurge carnea de marinada si se usuca prin tamponare cu prosoape de hartie.

Se prajesc uscat, fara ulei, la foc mic-mediu, semintele de susan, cand incep sa se rumeneasca putin, se iau de pe foc si se pun deoparte.

Se incinge intr-un wok jumatate din uleiul ramas, la foc iute. Se adauga usturoiul si ghimbirul tocat si se gatesc 1 minut, sau pana ce incep sa miroasa. Se adauga carnea si se amesteca, astfel ca fasiutele sa fie separate, timp de 1-2 minute. Se scoate carnea din wok si se pune deoparte.

Se incinge in wok restul de ulei si se adauga ciupercile. Se gatesc la foc iute, pana se rumenesc putin.

Se readuce carnea in wok si se amesteca. Se adauga sosul de stridii, zaharul si ardeiul iute. Se amesteca rapid, apoi se adauga ceapa verde si se pipereaza bine mixtura.
Se serveste preparatul presarat cu semintele de susan prajite.

Nota:
Sos de soia light si dark, sos de stridii, ghimbir si limete se gasesc in super si hipermarketuri, ca si ulei de arahide, acesta insa fiind mult mai rar disponibil.

Vin de orez si zahar de palmier se gasesc sigur in magazinele chinezesti, cum sunt cele din Dragonul Rosu.