Vita cu ciupercute si fasole

O alta reteta simpla si destul de rapida, excelenta alaturi de sosul de vin rosu si legume, care vine cu o savoare deosebita. Este un fel de mancare satios si gustos, tocmai bun pentru vremea rece de care ne “bucuram” zilele acestea. Serviti carnea cu paine cu seminte, proaspata si cu coaja crocanta.

Cei care tin post o pot pastra pentru a-si oferi un mic “intermezzo” de vita intre Craciun si Anul Nou.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
4 antricoate de vita, circa 800 g in total, groase de 1 cm
100 g fasole rosie, din cutie, bine spalata si scursa
100 g ciuperci din cutie, scurse si taiate in jumatate
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat bucatele (optional)
1/2 ardei gras galben, curatat si taiat bucatele (optional)
1 lingurita de mustar iute
1 lingurita de cimbru, uscat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa medie, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati
120 ml vin rosu
100 g smantana de bucatarie (32% grasime)
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de sos Tabasco (optional)
2 lingurite de suc de lamaie (optional)
marar proaspat, tocat
paine crocanta, cu seminte, pentru servit

Instructiuni:
Se spala bucatile de carne si se sterg bine de tot prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se amesteca mustarul cu cimbru, sare si piper. Se ung antricoatele cu aceasta mixtura si se lasa la marinat 24 de ore in frigider, asezate pe o farfurie mare. La jumatatea acestui interval se intorc pe partea cealalta. Se scot apoi din frigider si se tempereaza (se lasa sa ajunga la temperatura camerei) timp de 1-2 ore.

Se incinge o tigaie la foc mediu. Cand aceasta este bine incinsa se adauga uleiul si se inclina tigaia ca uleiul sa acopere uniform fundul acesteia. Imediat ce uleiul incepe sa fumege usor, se adauga carnea si se prajeste 3-4 minute, la foc mediu-iute, pana ce bucatile incep sa se albeasca la margini. Se intoarce carnea si se prajeste si pe cealalta parte alte 3-4 minute.

Citeste si articolul →   Conchiglione cu crema de branza

Se scoate apoi din tigaie si se pune 5-10 minute la odihna, pe un gratar sub care este asezata o farfurie care sa prinda sucurile ce se scurg. Se acopera lejer cu o folie metalica si se inteapa folia in cateva locuri. Odihna este necesara ca fibrele de muschi sa se relaxeze, iar caldura reziduala sa continue gatitul uniform al carnii.

Intre timp, in uleiul ramas in tigaie, se adauga ceapa si usturoiul. Se amesteca 1-2 minut pana ce usturoiul incepe sa miroasa, iar ceapa se inmoaie. Se adauga vinul, fasolea, ardeii grasi si ciupercutele. Se fierbe incetisor (lichidul nu trebuie sa clocoteasca, ci sa aiba o bolboroseala molcoma) 3 minute, sau pana cand cantitatea de lichid scade la jumatate.

Se adauga smantana si se amesteca bine. Se fierb ingredientele la foc mic, ca mai sus, timp de 1-2 minute. Se adauga sucurile scurse in farfuria de sub carne, sosul Tabasco si sucul de lamaie si se amesteca. Se continua pana ce sosul are consistenta dorita. Se amesteca si se stinge flacara.

Peste antricoate se toarna sosul din tigaie. Se presara totul cu piper negru, proaspat rasnit, sare si patrunjel tocat si se serveste alaturi de paine cu seminte.

Sfaturi:
Daca nu folositi ardeii grasi, nu folositi nici sosul Tabasco si nici sucul de lamaie decat chiar la sfarsit, cand verificati asezonarea, si doar daca vi se pare ca sosul este prea dulce.


6 comentarii pe “Vita cu ciupercute si fasole

  1. Ileana spune:

    Am experimentat reteta in urma cu doua saptamani. A iesit absolut perfect. Noi suntem mari mancatori de vita, dar nu intotdeauna imi iese. De data asta toata lumea a mai vrut o portie, iar sotul vrea sa pregatim din nou reteta de revelion :D, desi de data asta as folosi in loc de sosul din reteta sos roquefort cu legume gratinate. Multumim.

    • Radu Popovici spune:

      @Ileana: Ma bucur ca v-a placut. Vita merge bine si cu sosul de branza, desi nu atat de minunat cum merge cea de porc. Poti incerca, alaturi de carnea de vita, un sos de bere.

  2. andra spune:

    Este bine ca ai dat toate detaliile de preparare. Nu prea gatesc carne de vita, caci nu mi-a iesit; tot ce obtineam era o fie o chestie aproape cruda, fie ceva tare si atos. Sper ca urmand pasii din reteta, sa-mi iasa si mie in sfarsit. Cum a fost antricotul crud, cand l-ai cumparat? In poza este prea rumenit ca sa-mi dau seama.

    • Radu Popovici spune:

      @andra: Antricotul a fost… un antricot, adica nu prea slab, marmorat cu grasime. Aceasta se topeste la gatit, dand suculenta si gust carnii.

  3. Ada spune:

    E interesanta combinatia de fasole cu ciuperci, mai ca as incerca-o si eu, chiar daca eu gatesc numai cu ciuperci de padure si pt ca sunt destul de scumpe si mai greu de procurat nu-mi prea vine sa le folosesc in combinatii pe care nu le-am gustat.

    • Radu Popovici spune:

      @Ada: Eu folosesc orice fel de ciuperci, proaspete, uscate, conservate, murate etc. Aici am folosit niste ciuperci de padure, dar din borcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.