O alta reteta simpla si destul de rapida, excelenta alaturi de sosul de vin rosu si legume, care vine cu o savoare deosebita. Este un fel de mancare satios si gustos, tocmai bun pentru vremea rece de care ne “bucuram” zilele acestea. Serviti carnea cu paine cu seminte, proaspata si cu coaja crocanta.

Cei care tin post o pot pastra pentru a-si oferi un mic “intermezzo” de vita intre Craciun si Anul Nou.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Cantitate: 4 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 25 minute

Ingrediente:
4 antricoate de vita, circa 800 g in total, groase de 1 cm
100 g fasole rosie, din cutie, bine spalata si scursa
100 g ciuperci din cutie, scurse si taiate in jumatate
1/2 ardei gras rosu, curatat si taiat bucatele (optional)
1/2 ardei gras galben, curatat si taiat bucatele (optional)
1 lingurita de mustar iute
1 lingurita de cimbru, uscat
2 linguri de ulei de floarea-soarelui
1 ceapa medie, tocata marunt
4 catei de usturoi, tocati
120 ml vin rosu
100 g smantana de bucatarie (32% grasime)
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de sos Tabasco (optional)
2 lingurite de suc de lamaie (optional)
marar proaspat, tocat
paine crocanta, cu seminte, pentru servit

Instructiuni:
Se spala bucatile de carne si se sterg bine de tot prin tamponare cu prosoape de hartie.
Se amesteca mustarul cu cimbru, sare si piper. Se ung antricoatele cu aceasta mixtura si se lasa la marinat 24 de ore in frigider, asezate pe o farfurie mare. La jumatatea acestui interval se intorc pe partea cealalta. Se scot apoi din frigider si se tempereaza (se lasa sa ajunga la temperatura camerei) timp de 1-2 ore.

Se incinge o tigaie la foc mediu. Cand aceasta este bine incinsa se adauga uleiul si se inclina tigaia ca uleiul sa acopere uniform fundul acesteia. Imediat ce uleiul incepe sa fumege usor, se adauga carnea si se prajeste 3-4 minute, la foc mediu-iute, pana ce bucatile incep sa se albeasca la margini. Se intoarce carnea si se prajeste si pe cealalta parte alte 3-4 minute.

Se scoate apoi din tigaie si se pune 5-10 minute la odihna, pe un gratar sub care este asezata o farfurie care sa prinda sucurile ce se scurg. Se acopera lejer cu o folie metalica si se inteapa folia in cateva locuri. Odihna este necesara ca fibrele de muschi sa se relaxeze, iar caldura reziduala sa continue gatitul uniform al carnii.

Intre timp, in uleiul ramas in tigaie, se adauga ceapa si usturoiul. Se amesteca 1-2 minut pana ce usturoiul incepe sa miroasa, iar ceapa se inmoaie. Se adauga vinul, fasolea, ardeii grasi si ciupercutele. Se fierbe incetisor (lichidul nu trebuie sa clocoteasca, ci sa aiba o bolboroseala molcoma) 3 minute, sau pana cand cantitatea de lichid scade la jumatate.

Se adauga smantana si se amesteca bine. Se fierb ingredientele la foc mic, ca mai sus, timp de 1-2 minute. Se adauga sucurile scurse in farfuria de sub carne, sosul Tabasco si sucul de lamaie si se amesteca. Se continua pana ce sosul are consistenta dorita. Se amesteca si se stinge flacara.

Peste antricoate se toarna sosul din tigaie. Se presara totul cu piper negru, proaspat rasnit, sare si patrunjel tocat si se serveste alaturi de paine cu seminte.

Sfaturi:
Daca nu folositi ardeii grasi, nu folositi nici sosul Tabasco si nici sucul de lamaie decat chiar la sfarsit, cand verificati asezonarea, si doar daca vi se pare ca sosul este prea dulce.