Iata una dintre retetele chinezesti foarte cunoscute in Occident. Combinatia de broccoli, sos de stridii si carne de vita este, intr-adevar, exceptionala si va asigur ca reteta merita incercata, mai ales ca ingredientele sunt destul de la indemana noastra.


Combinatia de culori, gusturi si texturi din aceasta reteta este una des intalnita in tarile asiatice a caror cultura culinara a fost influentata de bastronomia chinezeasca.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
350 g muschi de vita, taiat fasiute subtiri
250 g broccoli, taiat inflorescente
1 lingura de sos de soia light
sare
piper alb
2 lingurite de amidon
5 linguri de ulei de arahide
3 linguri de vin de orez Shiaoxing
2 linguri de sos de stridii
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
4 catei de usturoi, pisati
3-4 feliute de ghimbir proaspat, tocate marunt
1 ceapa verde, taiata bucati
1/2 ardei iute rosu, taiat rondele
bucatele de ceapa verde si rondele de ardei iute, pentru ornat

Instructiuni:
Se combina intr-un castron sosul de soia cu sare, amidon, piper alb si 1 lingura de ulei. Se adauga carnea, se amesteca si se lasa la marinat 30 de minute. Se amesteca ocazional.

Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok. Se adauga broccoli si se soteaza rapid (stir-fry), la foc iute, timp de 1 minut. Se adauga vinul de orez, putina sare si o treime din zahar si se gateste cateva secunde, dupa care se acopera wok-ul si se gateste 2-3 minute, sau pana ce broccoli capata o culoare verde vibranta, dar inca sunt fermi. Se transfera pe o farfurie.

Se adauga restul de ulei in wok si se incinge la flacara mare. Se adauga carnea si se soteaza rapid 2 minute. Se scoate carnera si se transfera pe o farfurie calda.

Se adauga in wok ceapa verde, ghimbir si usturoi si se gatesc 1 minut, se adauga 2 linguri de sos de stridii si restul de zahar. Se amesteca 1 minut, apoi se adauga carnea si broccoli si se amesteca. Se serveste preparatul ornat cu bucatele de ceapa verde si rondele de ardei iute.

Nota:
Am folosit expresia „sotare rapida” pentru „stir-fry”, procedeul prin care se gateste aceasta reteta. Amanunte despre stir-fry aici.