Iata una dintre retetele chinezesti foarte cunoscute in Occident. Combinatia de broccoli, sos de stridii si carne de vita este, intr-adevar, exceptionala si va asigur ca reteta merita incercata, mai ales ca ingredientele sunt destul de la indemana noastra.
Combinatia de culori, gusturi si texturi din aceasta reteta este una des intalnita in tarile asiatice a caror cultura culinara a fost influentata de bastronomia chinezeasca.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute plus marinare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
350 g muschi de vita, taiat fasiute subtiri
250 g broccoli, taiat inflorescente
1 lingura de sos de soia light
sare
piper alb
2 lingurite de amidon
5 linguri de ulei de arahide
3 linguri de vin de orez Shiaoxing
2 linguri de sos de stridii
1 lingurita de zahar de trestie (sau zahar brun)
4 catei de usturoi, pisati
3-4 feliute de ghimbir proaspat, tocate marunt
1 ceapa verde, taiata bucati
1/2 ardei iute rosu, taiat rondele
bucatele de ceapa verde si rondele de ardei iute, pentru ornat
Instructiuni:
Se combina intr-un castron sosul de soia cu sare, amidon, piper alb si 1 lingura de ulei. Se adauga carnea, se amesteca si se lasa la marinat 30 de minute. Se amesteca ocazional.
Se incing 2 linguri de ulei intr-un wok. Se adauga broccoli si se soteaza rapid (stir-fry), la foc iute, timp de 1 minut. Se adauga vinul de orez, putina sare si o treime din zahar si se gateste cateva secunde, dupa care se acopera wok-ul si se gateste 2-3 minute, sau pana ce broccoli capata o culoare verde vibranta, dar inca sunt fermi. Se transfera pe o farfurie.
Se adauga restul de ulei in wok si se incinge la flacara mare. Se adauga carnea si se soteaza rapid 2 minute. Se scoate carnera si se transfera pe o farfurie calda.
Se adauga in wok ceapa verde, ghimbir si usturoi si se gatesc 1 minut, se adauga 2 linguri de sos de stridii si restul de zahar. Se amesteca 1 minut, apoi se adauga carnea si broccoli si se amesteca. Se serveste preparatul ornat cu bucatele de ceapa verde si rondele de ardei iute.
Nota:
Am folosit expresia “sotare rapida” pentru “stir-fry”, procedeul prin care se gateste aceasta reteta. Amanunte despre stir-fry aici.
Foarte faina reteta si chiar arata bine. Usor de preparat. Folosesti vreun anume sos de stridii, sau merge orice tip?
@Yoyo: Eu am cumparat de la Dragonu Rosu un sos de stridii fabricat de Lee Kum Kee, cel mai vechi si cea mai vestit producator. Am folosit insa si sos de stridii de la Thai’s Choice (se gasesc prin Mega Image, Cora, Carrefour etc.) si a fost foarte bun si acela. Cred ca reteta merge cu orice marca de o calitate decenta. Cele doua enumerate de mine sunt ce avem noi mai bun pe piata.
Arata foarte bine. Eu as fi pus insa si 1 morcov taiat rondele, cred ca ar fi avut o culoare si mai apetisanta. 🙂
@andra: Asa este, ar fi fost mai ofertanta coloristic. Trebuie insa sa te asiguri ca pui morcovii in wok inainte de broccoli, ca sa aiba timp sa se faca fragezi.:)
Superba fotografia! Poate ar trebui sa dai pozele mai mari, macar unele dintre ele. Au inceput sa-ti iasa din ce in ce mai bine.
Apropo: China produce o gramada de broccoli si este unul dintre marii exportatori de broccoli pe piata americana.
@memphis: Ma bucur ca iti place poza. In ultimul timp am inceput sa acord mai multa atentie fotografiatului si pot exploata mai bine potentialul aparatului. Poate ai dreptate cu dimensiunea pozelor. O sa ma gandesc la asta.
e greu sa dai gres cu clasicii ! hehehe … foarte buna combinatia
dar parca expresia “Iata una dintre retetele chinezesti foarte cunoscute in Occident” nu e foarte corecta sau nu in totalitate . cand o sa faci articolul despre mancarea chinezo-americana , pe langa chop suey de acum cateva zile si pe langa multe altele trebuie sa pui si vita cu brocoli care e o creatie americana de acum vreo 80-90 de ani . in primul rand majoritatea chinezilor din china nu cred ca stiu ce e aia brocoli . acesta a aparut in china acum de curand si e inca ceva exotic . exista un brocoli chinezesc dar care arata mult diferit . asa ca o fi un preparat standard in meniul restaurantelor chinezesti din america dar in asia mai usor cu brocoli .
@cristi-j:Pai, tocmai de aceea este corecta expresia. O reteta chinezeasca foarte cunoscuta in Occident. La urma urmei, chinezii au inventat-o, chiar daca nu acasa la ei. Asa este reteta, cunoscuta ca fiind chinezeasca. Am fost atent la ce scriu. 🙂
Arata foarte frumos, mai ales datorita combinatiei de culori.
Are si avantajul foarte cautat acum , se gateste extrem de repede.Am sa o pun la lista de retete de incercat.
@Corina: Nu o sa regreti. Chiar este o reteta deosebita. 🙂