Vita cu sos de stridii si legume

Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea mai celebra dintre ele, marketata mult pe piata americana si pe cea britanica, contine broccoli, una dintre legumele folosite, de fapt, extrem de rar in bucataria chinezeasca autentica.
Vita cu sos de stridii si legume
Acest lucru este insa important doar pentru o minoritate; pentru majoritate conteaza faptul ca sosul de stridii si vita fac un parteneriat reusit, indiferent de legumele care il completeaza. Eu am ales un amestec de ardei gras, morcovi si zucchini, nu pentru ca acestea ar fi mai „chinezesti” decat broccoli, ci doar pentru ca le aveam la dispozitie; chiar ma ajuta sa exemplific afirmatia de dinainte: folositi legumele pe care le aveti la indemana (morcovi, ardei grasi, ridichi, conopida, fasole verde, telina, broccoli, germeni de fasole, castane de apa, varza etc.) si veti obtine ceva delicios.

Aceasta reteta rapida si simpla, dar fosrte gustoasa si aromata, a fost prezentata si gatita la GUXT, cu ocazia cursului de bucatarie chinezeasca.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 9 minute

Ingrediente:
3-4 linguri de sos de stridii
2 linguri de sos de soia dark
1 lingura de vin de orez Shiaoxing (sau o combinatie de brandy si vin alb sec)
2 lingurite de amidon
1/4 lingurita de piper alb, amcinat
300 g antricot de vita, feliat subtire
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa medie, taiata bucati
8 cepe verzi, taiate pe diagonala bucatele de 2 cm
4 catei de usturoi, tocati marunt
5 g ghimbir, tocat marunt
1-2 ardei iuti mici, tocati marunt
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
1 morcov mic, taiat fasiute subtiri
1 zucchini mic, taiat in jumatate pe lungime, feliat pe diagonala
cateva frunze de ceapa verde, tocate marunt, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se desface amidonul cu vin de orez. Se amesteca intr-un castron sosul de stridii cu sos de soia, piper alb si mixtura de amidon. Se transfera carnea intr-un castron. Se adauga jumatate din mixtura de sosuri si se amesteca. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat 30 de minute.
Sosul ramas se pune deoparte.

Citeste si articolul →   Somon cu crusta de verdeturi aromate

Se incinge wok-ul la foc iute. Se adauga putin ulei si se intinde uniform pe suprafata vasului. Cand si acesta este bine incins, se gateste carnea 2 minute la foc iute, amestecand continuu pana se rumeneste. Se transfera intr-un bol si se pastreaza la cald.

Se adauga restul de ulei in wok, la foc iute. Se adauga ceapa si se gateste 2 minute, amestecand frecvent. Se adauga usturoi, ghimbir si ardei iute si se continua 1 minut. Se adauga ardeii grasi, morcovul si fasiutele de zucchini si se gatesc legumele 2-3 minute, pana ce se fragezesc.

Se readuce carnea in wok, impreuna cu sosul pus deoparte si cu ceapa verde. Se amesteca si se gateste 1-2 minute, pana ce toate ingredientele sunt bine incinse. Se gusta si se corecteaza asezonarea, daca este nevoie, cu sos de soia, zahar si piper alb.
Se serveste preparatul cu orez, ornat cu frunze de ceapa verde tocate marunt.

Nota:
In mod normal, chinezii acorda o pondere mai importanta legumelor si componentei cu carbohidrati (orez sau taitei) decat carnii. Eu am ajustat putin reteta, mai ales ca nu am gatit-o pentru mine, pentru a se potrivi cu gustul nostru, suplimentand cantitatea de carne.

Daca nu aveti sos de soia dark, folositi sos de soia light, dar suplimentati zaharul: adaugati inca un sfert sau o treime de lingurita.

Daca aveti coriandru verde, si daca va place, adaugati in wok circa 1 lingura de frunze tocate impreuna cu ceapa verde. De asemenea, puteti orna preparatul cu frunze de coriandru, in loc de tocatura marunta de ceapa verde.

6 comentarii pe “Vita cu sos de stridii si legume

  1. Calina spune:

    Wow! Arata demential!
    Carnea de vita este o provocare pentru mine. Nu-mi iese intotdeauna frageda.
    Neaparat o sa incerc reteta aceasta. Am notat-o! 🙂

  2. jollyca spune:

    Eu n-o sa comentez despre reteta pentru ca am facut-o de multe ori. Din pacate in majoritatea cazurilor vita a fost un pic cam tare la finalul afacerii. E drept ca nu am luat niciodata antricot, dar o sa mai incerc, pentru ca se apropie sezonul.

    …dar in poza mergea partea din fata un pic mai luminata. Asta se rezolva foarte simplu cu un carton alb plasat imediat sub aparat (in cazul de fata) care sa reflecte lumina si pe “fata” preparatului.

    • Radu Popovici spune:

      @jollyca: Poate ai gatit carnea prea mult. Ea are in mod normal o textura mai atoasa, este altfel la mestecat, dar mi-a iesit chiar foarte frageda.

      Mie imi place cum a iesit fotografia. Preparatul chiar este inchis la culoare, de la sosul de soia dark si de la cel de stridii; si carnea, de felul ei, este inchisa la culoare. In plus, decat sa stau sa potrivesc cartoane sau oglinzi, mai bine ma las pagubas. Pana la urma, este blog culinar; poza trebuie sa fie decenta, nu de consurs foto. Doar nu o sa ma apuc sa concurez cu fotografii profesionisti; ce, ei au habar de gatit? 🙂

      • cristi-j spune:

        Ca sa inteleg mai bine. Deja faci urmatoarele : dupa ce gatesti aranjezi mancarea in farfurie intr-un anumit fel si o pregatesti, ii dai o fata de poza; apoi o duci in alta camera unde o pui intr-o cutie speciala pe care ai pregatit-o dinainte cu fata de masa, servete, fundal, ai pus recuzita, obiecte, alimente si le-ai aranjat intr-un anumit mod; in jurul cutiei respective sunt trepiede cu lumini speciale si o camera foto scumpa si performanta. Dar totul pana la un carton alb, deja e prea mult, aici tragi linia … hahaha … mai bine te lasi pagubas.
        Cand vine vorba de blog (chiar si culinar) cred ca imaginea si povestea sunt mai importante decat reteta in sine. Sigur, gustul si aroma sunt importante dar sunt doar parte ale unui complex intreg format din imagine, atmosfera, amintiri, crearea de senzatii si dorinte si inca altele. Asa ca un sfat despre imbunatatirea imaginii cu un truc usor nu strica niciodata (in acest caz sunt de acord cu jollyca ca partea din fata e un pic cam intunecata – si nu e vorba de culoarea sosului) hahaha.
        Cred ca pana la urma, putin cate putin, o sa mai adaugi la arsenalul deja existent pentru ca pozele sa iasa cat mai bine, inclusiv cartonul alb sau mai stiu eu ce … hahaha

        • Radu Popovici spune:

          @cristi-j: Mai curand pot schimba pozitiile luminilor. Unde naiba sa mai pun si un carton? Abia am loc sa ma misc si asa, fara el. Imi ajung igloo si lumini. La un moment dat trebuie sa tragi linie. Eu am tras-o, cel putin pentru o perioada.
          Oricum, mi-am depasit cu mult conditia; am ajuns sa fac poze mult mai bune decat m-as fi asteptat vreodata.

          Daca e sa fac vreodata un pas inainte, ar fi sa-mi amenajez un mic studio profesional, special pentru foto. Atunci as lua in considerare si alte artificii. O sa mai vedem in viitor.

    • cristi-j spune:

      “Eu n-o sa comentez despre reteta pentru ca am facut-o de multe ori” – Mie mi se pare ca tocmai pentru ca ai facut-o de multe ori ar fi bine sa comentezi. Pentru ca stii despre ce e vorba si poti face aprecieri din experienta personala legat de probleme, sfaturi sau sugestii, asa cum spui despre faptul ca iti iese carnea un pic cam tare si asa cum faci cand vine vorba de fotografie. Si nu doar la aceasta reteta.
      Mie imi pica bine orice sfat si explicatie concreta si punctuala despre imbunatatirea pozelor asa ca din punctul meu de vedere e binevenit comentariul tau.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.