Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea mai celebra dintre ele, marketata mult pe piata americana si pe cea britanica, contine broccoli, una dintre legumele folosite, de fapt, extrem de rar in bucataria chinezeasca autentica.
Vita cu sos de stridii si legume
Acest lucru este insa important doar pentru o minoritate; pentru majoritate conteaza faptul ca sosul de stridii si vita fac un parteneriat reusit, indiferent de legumele care il completeaza. Eu am ales un amestec de ardei gras, morcovi si zucchini, nu pentru ca acestea ar fi mai „chinezesti” decat broccoli, ci doar pentru ca le aveam la dispozitie; chiar ma ajuta sa exemplific afirmatia de dinainte: folositi legumele pe care le aveti la indemana (morcovi, ardei grasi, ridichi, conopida, fasole verde, telina, broccoli, germeni de fasole, castane de apa, varza etc.) si veti obtine ceva delicios.

Aceasta reteta rapida si simpla, dar fosrte gustoasa si aromata, a fost prezentata si gatita la GUXT, cu ocazia cursului de bucatarie chinezeasca.

Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 9 minute

Ingrediente:
3-4 linguri de sos de stridii
2 linguri de sos de soia dark
1 lingura de vin de orez Shiaoxing (sau o combinatie de brandy si vin alb sec)
2 lingurite de amidon
1/4 lingurita de piper alb, amcinat
300 g antricot de vita, feliat subtire
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 ceapa medie, taiata bucati
8 cepe verzi, taiate pe diagonala bucatele de 2 cm
4 catei de usturoi, tocati marunt
5 g ghimbir, tocat marunt
1-2 ardei iuti mici, tocati marunt
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute subtiri
1 morcov mic, taiat fasiute subtiri
1 zucchini mic, taiat in jumatate pe lungime, feliat pe diagonala
cateva frunze de ceapa verde, tocate marunt, pentru ornat
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se desface amidonul cu vin de orez. Se amesteca intr-un castron sosul de stridii cu sos de soia, piper alb si mixtura de amidon. Se transfera carnea intr-un castron. Se adauga jumatate din mixtura de sosuri si se amesteca. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat 30 de minute.
Sosul ramas se pune deoparte.

Se incinge wok-ul la foc iute. Se adauga putin ulei si se intinde uniform pe suprafata vasului. Cand si acesta este bine incins, se gateste carnea 2 minute la foc iute, amestecand continuu pana se rumeneste. Se transfera intr-un bol si se pastreaza la cald.

Se adauga restul de ulei in wok, la foc iute. Se adauga ceapa si se gateste 2 minute, amestecand frecvent. Se adauga usturoi, ghimbir si ardei iute si se continua 1 minut. Se adauga ardeii grasi, morcovul si fasiutele de zucchini si se gatesc legumele 2-3 minute, pana ce se fragezesc.

Se readuce carnea in wok, impreuna cu sosul pus deoparte si cu ceapa verde. Se amesteca si se gateste 1-2 minute, pana ce toate ingredientele sunt bine incinse. Se gusta si se corecteaza asezonarea, daca este nevoie, cu sos de soia, zahar si piper alb.
Se serveste preparatul cu orez, ornat cu frunze de ceapa verde tocate marunt.

Nota:
In mod normal, chinezii acorda o pondere mai importanta legumelor si componentei cu carbohidrati (orez sau taitei) decat carnii. Eu am ajustat putin reteta, mai ales ca nu am gatit-o pentru mine, pentru a se potrivi cu gustul nostru, suplimentand cantitatea de carne.

Daca nu aveti sos de soia dark, folositi sos de soia light, dar suplimentati zaharul: adaugati inca un sfert sau o treime de lingurita.

Daca aveti coriandru verde, si daca va place, adaugati in wok circa 1 lingura de frunze tocate impreuna cu ceapa verde. De asemenea, puteti orna preparatul cu frunze de coriandru, in loc de tocatura marunta de ceapa verde.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Vita cu sos de stridii si legume
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)