Combinatia de carne de vita cu sos de stridii si sos de soia este deja una clasica pentru bucataria chinezeasca. Reteta de fata este foarte aromata, condimentata si destul de iute. Cei care doresc un gust mai “bland” pot renunta total sau partial la ardeii iuti uscati.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 1 portie
Timp de preparare: 10 minute plus marinare
Timp de gatit: 15 minute

Ingrediente:
120 g muschi de vita, taiat fasiute subtiri
1 lingurita de zahar
2 lingurite de suc de limeta
1 lingurita de sos de stridii
1 lingurita de ulei brun de susan
2 linguri de sos de soia
2 catei de usturoi, ras
2 cm ghimbir, ras
1 lingura de seminte de susan, prajite fara ulei
1 ceapa, taiata fasiute
1 lingura de vin de orez
2 linguri de ulei de arahide
2 cepe verzi, taiate julienne
4-5 ardei iuti uscati
100 g muguri de fasole, din conserva, bine scursi
5 cm bucata de morcov, taiat julienne
1 lingura de frunze proaspete de coriandru
orez fiert, pentru servit

Instructiuni:
Se combina intr-un castron zaharul cu suc de limata, sos de stridii, ulei brun de susan, 1 lingura de sos de soia, usturoi si ghimbir. Se adauga fasiutele de carne, se amesteca, se acopera castronul si se marineaza 1 ora.

Se prajesc uscat 30 de secunde, fara ulei, intr-o craticioara, ardeii iuti. Se adauga semintele de susan si se continua 30-40 de secunde, pana ce ingredientele sunt rumenite.

Se incinge 1 lingura de ulei intr-un wok, se adauga ceapa si morcovii si se gatesc la foc mediu 3-4 minute, pana ce ceapa este translucida. Se amesteca frecvent, ca ceapa sa se desfaca fasiute. Se scot legumele din wok.

Se adauga restul de ulei, se mareste flacara si se incing bine wok-ul si uleiul. Se scurg bine fasiutele de carne de marinada, se adauga in wok si se soteaza rapid (stir-fry) pana este rumenita. Un surplus de lichid le-ar face sa fiarba in loc sa se soteze.
Marinada se pastreaza si se pune deoparte.

Se adauga peste carne, mixtura de ceapa si morcov, ardeii iuti, vinul de orez, marinada pusa deoparte si restul de sos de soia. Se gatesc 2-3 minute, amestecand ocazional, apoi se stinge flaxara, se adauga semintele de susan, mugurii de fasole, ceapa verde si coriandru tocat, se amesteca si se preparatul alaturi de orez fiert.

Nota:
Sos de stridii, sos de soia, muguri de fasole, ulei brun de susan, frunze de coriandru, seminte de susan si ghimbir se gasesc in hipermarket.

Vin de orez se gaseste in magazinele alimentare chinezesti din Dragonul Rosu. Se poate inlocui cu un vin alb semi-sec si aromat.

Uleiul de arahide se gaseste uneori in hipermarketuri; poate fi inlocuit cu ulei de floarea-soarelui.