Numit dupa un diplomat rus, contele Paul Stroganov (secolul al XIX-lea), acest fel de mancare consta in fasii subtiri de carne frageda de vita, ceapa si ciuperci feliate, toate sotate rapid in unt si combinate cu smantana.
Bucatarie: franceza
Grad de dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 20 minute
Ingrediente:
6 linguri unt
500 g muschi de vita feliat subtire transversal si apoi taiat fasiute de 2-3 cm latime
4 cepe verzi, tocate (doar partea alba)
250 g ciupercute feliate
sare, dupa gust
piper, dupa gust
1/2 lingurita de nucsoara
1 lingurita de tarhon uscat (sau 4 lingurite tarhon proaspat)
1 cana cu smantana
frunze proaspete de patrunjel, pentru ornat
paste fierte, pentru servit
Indicatii:
Se topeste jumatate din unt intr-o tigaie, la foc mediu. Se mareste flacara si se adauga carnea care se rumeneste rapid pe ambele parti. Flacara trebuie sa fie indeajuns de puternica pentru a rumeni carnea rapid, dar nu atat de puternica incat sa arda untul. Cat timp se prajeste carnea, se asezoneaza cu sare si piper. Cand este facuta si rumenita dupa dorinta, se scoate din tigaie.
In aceeasi tigaie, la foc mediu, se caleste ceapa 2-3 minute, cat sa se imbibe bine cu sucurile din tigaie; apoi se scoate cu o spumiera si se pune in acelasi vas cu carnea.
Se adauga restul de unt in tigaie, se mareste flacara si se adauga ciupercutele. Se gatesc, amestecand, timp de 4 minute. Se presara ciupercile cu nucsoara si tarhon si se amesteca bine.
La foc mic se adauga smantana peste ciuperci si se amesteca incet; nu trebuie sa dea in clocot, caci s-ar putea branzi. Daca simtiti nevoia, puteti adauga 1-2 linguri de apa, ca sa se subtieze sosul. Se adauga fasiile de carne si ceapa calita si se amesteca cu grija 2 minute, sau pana cand toate ingredientele sunt bine incinse. Se potriveste de sare si piper.
Se serveste imediat alaturi de o garnitura de paste, cartofi, sau orez, ornata cu frunze proaspete de patrunjel.