Aceasta reteta are si varianta video.

Nu va speriati de cantitatea mare de usturoi folosita in aceasta reteta; modul in care este prajit usturoiul in ulei fierbinte inlatura mirosul, producand in schimb o aroma minunata, care este absorbita de carne.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 15 minute
Timp de gatit: 35 minute

Ingrediente:
650 g carne slaba de vitel, feliata si apoi taiata fasiute
2-3 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
1 capatana mare de usturoi, cateii decojiti si tocati
2 linguri de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demi-sec)
sare
1 lingurita de zahar brun
180 g muguri de fasole, din cutie, bine scursi
3-4 ardei iuti rosii, uscati (optional)
2 linguri de sos de soia
300 ml bulion de vita (preparat din cubulete de concentrat)
1/2 lingurita de amidon, dizolvat in 2 lingurite de apa
4 cepe verzi, taiate bucatele, pe diagonala

Instructiuni:
Se piseaza usturoiul impreuna cu putina sare, intr-o piua, pana se obtine o pasta. Ca alternativa, se proceseaza cu un blender. Se bat bine feliile de carne, ca sa i se desfaca fibra, apoi se taie, perpendicular pe fibra, fasiute subtiri, de 5-7 mm grosime.

Se incinge bine un wok, pana incepe sa fumege. Se adauga uleiul si se inclina wok-ul ca acesta sa se intinda uniform. Se adauga ardeii iuti si usturoiul si se amesteca cateva secunde, la foc iute, pana ce usturoiul incepe sa-si schimbe culoarea.

Se adauga fasiutele de carne si se amesteca bine; se gatesc 3-4 minute, pana ce culoarea lor se schimba si devin opace.

Se toarna vinul de orez pe peretii laterali ai wok-ului, amestecand apoi continuu, pana ce lichidul se reduce la jumatate.

Se adauga sare, zahar, sos de soia si bulionul de vita. Se amesteca bine si se da in clocot. Se micsoreaza flacara cat sa se mentina un ritm de fierbere moderat, se acopera wok-ul si se fierb ingredientele circa 20 de minute, pana ce carnea este frageda, iar usturoiul s-a dezintegrat si a fost asimilat in sos. Se amesteca ocazional, ca ingredientele sa nu se lipeasca de fundul wok-ului. Se verifica din cand in cand nivelul lichidului si se adauga apa, sau bulion, daca este nevoie. In final, trebuie sa ramana cam 200 ml de lichid.

Se adauga amidonul dizolvat in apa si se amesteca 4-5 minute, la foc mediu, pana ce lichidul incepe sa se ingroase. Se adauga mugurii de fasole si se amesteca rapid, cateva secunde.

Se adauga ceapa verde, se amesteca rapid, se acopera wok-ul si se gateste doar 30 de secunde. Se serveste mancarea imediat, alaturi de orez fiert.