Am lăsat special să treacă 4 zile de la terminarea concursului “vreau ceva bun”, ca să pot comenta evenimentul la rece şi cu capul limpede.

Reţeaua Mega Image este cea care a promovat cel mai mult, cu cel mai mare curaj şi asumându-ţi nişte riscuri nu de neglijat, produse variate, provenind din Asia, nordul Africii şi zona mediteraneană, neobişnuite dacă nu chiar exotice pentru cumpărătorul român. Eu personal am avut ocazia să încerc nenumărate amestecuri de condimente, sosuri, salate, paste, verdeţuri, uleiuri şi oţeturi aromate, unt de arahide, lapte de cocos, ghee, fructe deshidratate, confiate, uscate şi conservate, băuturi, fructe de mare congelate, brânzeturi etc. Am vizitat de multe ori magazinele Mega Image tocmai pentru aceste produse pe care le găseam numai acolo.

“Vreau ceva bun” a fost iniţiativă excelentă şi extrem de necesară; chiar nu ştiu dacă s-a mai organizat aşa ceva, cel puţin nu de când urmăresc eu fenomenul culinar. Au fost invitaţi de către organizatori 5 blogeri, printre care şi subsemnatul. Am participat cu plăcere, căci întâmplarea face ca Mega Image să fie unul dintre locurile unde intru cu drag şi unde sunt adesea surprins cu ingrediente noi şi incitante.
Nu ştiu exact pe ce criterii au fost selecţionaţi participanţii, ştiu pe ce criterii i-aş fi ales eu. Aş fi ales blogeri activi, care au cunoştinţe culinare solide, dau dovadă de imaginaţie, creativitate, pasiune şi care, nu în ultimul rând, pot deveni modele pentru milioanele de cumpărători ai produselor Mega Image. Aş fi ales blogeri care servesc intereselor Mega Image, adică persoane care să dea încredere publicului şi sa-l facă să încerce noi produse, să experimenteze şi, în final, să contribuie la creşterea vânzărilor. În mare parte, cred eu, concurenţii aleşi au corespuns acestui profil.

Concursul trebuia să determine care dintre concurenţi este cel mai creativ bucătar, impunându-i să folosească seria de produse 365 ofertată de Mega Image. Cu toate acestea, s-a votat mai curând bucătarul cu cei mai mulţi prieteni şi nu cel mai merituos. Nu cred că sistemul în care eşti votat de prieteni şi de prietenii prietenilor este cel mai potrivit.
Cresc şansele ca o “prestaţie” culinară de mai slabă calitate să depăşească preparate mai bine gătite, mai creative, mai bine prezentate şi mai în spiritul dorit de organizatori. Mergând cu raţionamentul către absurd, pot concura cu o farfurie goală, care ar putea câştiga concursul datorită faptului că am foarte mulţi prieteni ce mă votează indiferent ce este în farfurie.
Clasament final "Vreau ceva bun"
Este uimitor, de asemenea, că s-au exprimat doar 525 de voturi; ce naiba, au fost doar 1000 de persoane care au intrat pe site? Mi se pare foarte puţin. Presupun ca aproape toţi votanţii au provenit de pe blogurile concurenţilor şi dintre prietenii acestora, dar pentru a avea un concurs real, cu un câştigător credibil, grosul voturilor ar fi trebuit să provină de la o mare masă de public neutru. Cel puţin aşa cred eu. Acea masă mare nu a existat, dovadă fiind că voturile au fost extrem de polarizate, doar doi dintre concurenţi acumulând un numar semnificativ, fără să fie neapărat cei mai creativi, aşa cum ar fi fost de dorit şi cum cerea spiritul concursului. Ceilalţi 3 concurenţi au acumulat abia 11% dintre voturi, deşi reţetele lor erau foarte bune şi foarte frumos prezentate.

În fine, a fost o primă experienţă şi pentru organizatori şi pentru concurenţi. Organizatorii au fost plini de bune intenţii, concurenţii la fel, rămâne sa căpătăm un pic de experienţă şi să facem lucrurile mai pe îndelete, să selectăm o serie de criterii clare şi să repetăm astfel de concursuri, căci este mare nevoie de ele. Au nevoie de ele mai ales consumatorii, dar şi distribuitorii de produse alimentare. Efectele unui astfel de concurs sunt cu atât mai benefice cu cât publicului i se oferă reţete bune, arătoase, sănătoase, simple şi incitante şi cu cât i se oferă mai mulţi concurenţi valoroşi şi credibili.

Faptul că am fost desemnat câştigător al acestui concurs mă uimeşte şi mă măguleşte. Nu ştiam că am atâţia prieteni şi, după cum începuseră lucrurile, nu mă aşteptam să câştig.
Mulţumesc tuturor celor care m-au sprijinit şi care au votat pentru mine. Sper ca unii dintre ei chiar să încerce reţetele mele, căci dacă nu am putut să le stârnesc curiozitatea, dacă nu am reuşit să le transmit un bob de pasiune pentru gastronomie, nu mă pot considera cu adevărat câştigător.
Doresc să închei felicitându-le pe Dana, Sabina şi Lacrima, ale căror reţete ar fi meritat la fel de bine să câştige acest concurs.