Aceasta bere are o denumire interesanta. „Weihenstephaner” inseamna „a Sfantului Stefan”, cu referire la faptul ca inca dinainte de anul 1040, pe locul actualei berarii, exista o manastire dedicata, la un moment dat, Sfantului Stefan.
„Hefe” inseamna „drojdie” si este un cuvant ce apare in denumirea berilor germane nefiltrate.
„Weissbier” inseamna „bere alba” si este o denumire acordata berilor ce folosesc malturi cu cel putin 50% pondere de alturi de grau; aceste beri au o usoara nuanta laptoasa, ceea ce le-a adus epitetul „alb”.
„Dunkel” inseamna „intunecos”.
Practic Weihenstephaner Hefe Weissbier Dunkel denumeste berea din grau, de culoare bruna, nefiltrata, fabricata la Weihenstephan, cea mai veche berarie din lume inca in functiune.
Denumire: Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel
Tip: ale
Stil: weissbier
Producator: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Germany. Mai multe amanunte despre berarie, gasiti aici.
Ambalaj
Sticla de 500 ml este de culoare bruna si are forma standard.
Eticheta este dreptunghiulara, cu fond brun-inchis. In centru se afla un oval cu fond alb, ornamentat cu banere de culoare rosie-bruna, cu margini aurii.
In treimea sa superioara este prezenta sigla berariei, destul de asemanatoare cu blazonul casei de Wittelsbach si al landului Bavaria, cu inscriptia „The world’s oldest brewery”.
In centru este prezenta denumirea „Weihenstephaner”, iar mai jos specificarea „Hefeweissbier Dunkel”.
In marginea inferioara, este inscriptionata precizarea „Premium Bavaricum”
Eticheta guler este de culoare bruna, cu rame albe si aurii, continand sigla berariei si precizarile „Since 1040, Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel”
Capacul este de tip coroana, de culoare alba cu rama bruna. In centru este tiparita sigla berariei cu inscriptia „Weihenstephaner”.
Alcool: 5,3%
Temperatura de servire: 8-12 °C
Pahar: sonda cu forma caracteristica pentru punerea in evidenta a capului de spuma gros de 5-7 cm.
Malturi: 70% malturi de grau si 30% malturi de orz.
Observatii diverse:
Este o bere din grau, nefiltrata. „Hefe” inseamna „drojdie”, iar aparitia acestui cuvant in denumirea berii arata ca ea contine drojdie in suspensie. Este o bere bottle-conditioned, care a fost imbuteliata cu adaus de drojdie si de must de bere incomplet fermentat. Acest adaus ofera berii suspensia de drojdie si plusul de carbonatare.
Aspect
Culoarea este una de ambra, usor roscata, usor laptoasa. Berea este pacloasa, din cauza suspensiei de drojdie.
Capul de spuma este imbelsugat, de culoare bej. In 2-3 minute capul scade pana se stabilizeaza la o grosime de de 5-6 mm.
Aroma
Predomina accentele de caramel, paine si banane, in fundalul carora se simt note mai fine de cuisoare, ciocolata si cafea, ca si unele note foarte discrete afumate si fructate, care imi aduc aminte de stafide sau de prune uscate. Amareala si alcoolul sunt foarte discrete. Se simt doar ca note fine, bine integrate.
Gust
Gustul replica bine aroma. Se simt bine, in prim-plan, caramelul, painea si bananele, iar in fundal se disting note de ciocolata, stafide si mirodenii. Alcoolul este bine integrat, iar amareala este bine echilibrata de dulceata malturilor.
Senzatie gustativa
Corpolenta este undeva aproape de medie, as zice un pic sub medie. Carbonatarea este medie, proaspata si placuta.
Weihenstephaner Hefe Weissbier Dunkel lasa in cavitatea bucala o senzatie cremoasa si proaspata, foarte placuta.
Postgustul este lung si destul de intens. Debuteaza dulce-amarui, cu note de banane coapte si de caramel, iar finisul este mai sec, mai amarui, cu usoare note afumate si de ciocolata.
Apreciere personala
Dupa parerea mea, avem din nou de-a face cu o bere perfecta, de la producatorul meu preferat: Weihenstephan. Berea aceasta pastreaza toate atuurile oferite de o Hefe Weissbier, ca gustul si aromele caracteristice de paine, banane si mirodenii, la care adauga plusurile provenind de la folosirea unor malturi mai prajite, care pe langa culoare vin cu arome si gusturi suplimentare de caramel, ciocolata, cafea si stafide.
Este o bere complexa, cu „adancime”, cu o oarecare robustete, dar racoritoare si usor de baut. Excelenta de una singura, sorbita pe indelete, sau alaturata mancarii de buna calitate.
Pentru mine este perfecta pentru stiul sau si nu mi-as dori sa schimb nimic la ea.
Note:
AROMA 10/10 ASPECT 10/10 GUST 10/10 SENZATIE 10/10 GENERAL 10/10
Calificativ: 50/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19
Imperechere cu mancare:
Aici sunt multe de spus, aproape la fel de mult ca in cazul „surorii” mai blonde a acestei beri, Weihenstephaner Hefe Weissbier.
Spuneam mai sus ca varianta dunkel imbina atuurile unei hefe weissbier, adica versatilitatea extraordinara, cu specificitatea adusa de folosirea unor malturi mai prajite, care vin cu note caracteristice de caramel, ciocolata, cafea si stafide.
Hefe Weissbier Dunkel de la Weihenstephan este o bere relativ lejera, cu o corpolenta un pic sub medie, cu efervescenta puternica. Este o bere racoritoare si proaspata, dar si foarte gustoasa, cu amareala scazuta. Vara este racoritoare, iar primavara si toamna este satioasa si incalzeste corpul.
Acest tip de beri merg exceptional de bine acolo unde multe dintre vinuri dau gres. Un prim exemplu il poate constitui mancarea mexicana. Aceasta nu este usor de caracterizat, dare exista multe preparate picante si iuti, sosurile de ciocolata nu sunt ceva neobisnuit, cum populara este si folosirea unor fructe grase si sapunoase, cum este avocadoul. Carbonatarea berii curata grasimea acestuia, ca si cea a branzeturilor si a carnii, racoreste cavitatea bucala dupa fasole si orez, ambele foarte amidonoase. Se combina perfect cu mirodeniile si frunzele de coriandru si oregano. Ca o concliuzie, caramelul din malturi rotunjeste adesea asezonarea formata din coriandru, chimion, limeta, seminte de dovleac, ardei iuti, achiote, ciocolata. Notele fine de cuisoare isi gasesc „ecou” gustativ in asezonarea tipica mexicana.
Mole poblano, cu armoniile sale de ciocolata, ardei iuti afumati, nuci, arahide si mirodenii se asociaza bine datorita usoarelor accente afumate si datorita caramelului.
Mancarea thailandeza – lejera si picanta, proaspat parfumata, cu notele sale usor afumate, provenite de la procedeul stir-fry – face ca vinurile albe sa para plate iar cele rosii sa aiba gust de terebentina. O Hefe Weissbier, chiar si in varianta Dunkel, este insotitorul perfect pentru ea. Mancarea thailandeza, ca si celelalte din Asia de sud-est, se bazeaza pe echilibrul dintre dulce, acru, sarat si picant, completat cu usoare note afumate. Weissbier Dunkel face ecou dulcelui cu gustul de caramel si acrului cu carbonatarea data de grau. Carbonatarea „taie” accentele sarate si picante, racorind si reimprospatand cavitatea bucala. Usoarele note afumate provenite de la malturile prajite se integreaza usor in acest intreg, gasind ecou in notele imprimate mancarii de temperaturile inalte la care se desfasoara un stir-fry.
Mancarea indiana are oarecare asemanari cu cea thailandeza, pe care a influentat-o, dar, in plus, se bazeaza pe adevarate armonii de arome date de multitudinea de mirodenii folosite. Bananele si cuisoarele care se simt in weissbier dunkel se asociaza cu mirodeniile, iar notele usoare de fum fac sa fie potrivita cu preparatele de tip tandoori.
Carbonatarea berii se potriveste bine cu sosurile pe baza de iaurt acrisor. Preparatele vegetariene, atat de numeroase, pe baza de linte si nsut, se imperecheaza bine si ele cu berea datorita aceleiasi aciditati. Carbonatarea berii este indeajuns de puternica pentru a rezista sosurilor picante de rosii; datorita ei practic, orice sos, oricat de „greu” ca arome si grasimi, pare mai lejer si mai proaspat.
In cazul unui curry foarte picant, ca Vindaloo sah chiar ca teribilul P’hall, un weissbier dunkel, usor mai corpolent si mai robust decat un weissbier, face fata cu brio.
Pestele sarat, sau cel afumat, este si el imblsnzit de o Weissbier Dunkel. Baccala, brandade de morue, pissaladiere, icre, botargo, batogurile de morun etc. devin toate adevarate revelatii alaturi de aceasta bere.
Mancarea chinezeasca, bogata in accente afumate, fie de la wok, fie datorita numeroaselor tipuri de ciuperci, isi gaseste si ea o buna pereche intr-o Weissbier Dunkel.
Carnatii sunt un partener ideal pentru Weissbier Dunkel. Fie ei de tip weisswurst, cu textura cremoasa, ca de cremwurst, si nepicanti, fie cu gust afumat, ca chorizo, fie picanti, de porc sau de oaie, fie boudin noir, bacon prajit, cartofi prajiti, omlete, ochiuri etc.
Weissbier Dunkel merge bine cu unele salatele. Este indeajuns de usoara ca sa nu acopere gustul delicat al laptucilor, iar dulceata ei echilibreaza bine vinegretele acide. Amareala ei este foarte moderata, asa ca nu va potenta amareala altor ingrediente, ca andive sau rucola. Notele sale de ciocolata si cele afumate se potrivesc bine cu unele ingrediente din salata, ca alune, nuci si seminte prajite, bacon crocant, oua de prepelita, branza cu mucegai, branza maturata, carne fripta pe gratar, somon afumat etc.
Weissbier Dunkel se simte in largul ei si cu ridichi, rosii coapte, rosii uscate la soare, ansoa si chiar ceapa cruda. Faceti o incercare alaturand Weissbier Dunkel unei salate orientale: un adevarat deliciu!
Germanii sunt mari amatori de porc, iar Weissbier Dunkel este o excelenta asociere pentru friptura de porc, carnati de porc, sunca, jambon, purcel de lapte si alte zeci de preparate pe baza de carne de porc. Dulceata din bere echilibreaza bine gustul sarat al mezelurilor, iar aroma fina de cuisoare este perfecta pentru carnea de porc. Caramelul si ciocolata fac ecou carnii bine rumenite, iar notele fine de afumat merg bine cu cele de gratar.
Carbonatarea curata usor grasimea acestor preparate si le face sa para mai lejere si mai usor de mancat.
Daca pestele posat, sau cel gatit in aburi, este cam prea delicat pentru o Weissbier Dunkel, pestele si fructele de mare prajite sau fripte pe gratar sunt perfecte. Prajeala are ca rezultat caramelizarea proteinelor, avand „ecou” in dulceata maltului, iar carbonatarea si usoara aciditate a berii reusesc sa se opuna cu succes grasimilor. Notele afumate ale gratarului se regasesc in gustul adus berii de malturile prajite.
Crevetii, caracatita, calmarii si scoicile Saint-Jacques gatite pe gratar sunt perfecte cu aceasta bere.
Multi dintre pesti, mai ales gatiti pe gratar sau rumeniti in tigaie, ori la cuptor, sunt prieteni la catarama cu o Weissbier Dunkel.
Vanatul si mielul pot fi o asociere buna cu Weissbier Dunkel, mai ales daca sunt insotite de sosuri de fructe, usor caramelizate. Weissbier Dunkel este indeajuns de „teapana” ca sa tina piept carnii; aromele de ciocolata si caramel ale berii isi gasesc parteneri in aromele caramelizate ale carnii. Tot ele fac posibila colaborarea cu ciupercile, atat servite ca garnitura, cat si pe cont propriu, prajite, sotate, fripte, coapte, umplute sau nu.
Trecand la deserturi, cred ca nu mai este nevoie sa subliniez faptul ca notele de ciocolata si caramel ale berii fac posibila asocierea sa cu dulciurile pe baza de ciocolata.
Gustul si aroma de banana si cuisoare, ca si notele de stafide, fac ca Weissbier Dunkel sa se simta in largul ei si alaturi de deserturi pe baza de fructe.
Bananele prajite, ca atare sau tavalite inainte prin miez deshidratat de nuca de cocos, insotite cu sosuri caramel asezonate cu suc de limeta, tipice Asiei de Sud-Est, merg foarte bine cu o Weissbier Dunkel.
Celebrul desert provenit din aceeasi zona, orez lipicios cu mango (Sticky rice with mango) merge mai bine cu o Weissbier blonda, dar nu este strident nici alaturi de varianta Dunkel.
Crema de zahar ars, cu notele sale de caramel usor afumat se potriveste bine cu Weissbier Dunkel, la fel clatitele cu banane si sos caramel, sau checurile stil englezesc, aromatizate cu amestecuri de mirodenii (cuisoare, scortisoara, ghimbir, nucsoara).
Nota:
Gasiti Weihenstephaner Hefe Weissbier Dunkel in meniul de bauturi de la Bistro GUXT. Acolo o puteti degusta de una singura, sau in combinatie cu cateva preparate culinare cu care se potriveste bine: Salata de caracatita, Salata GUST (oua de prepelita, bacon crocant, mix de salata verde, seminte prajite), Orecchiette cu pesto rosu, Muschiulet de porc cu sos Roquefort, Mousse de ciocolata etc.