Astazi, 1 mai, este ziua mea si implinesc o gramada de ani, lucru care nu este de natura sa ma binedispuna neaparat. Ma inveselesc insa prezentandu-va una dintre berile cele mai dragi mie. De fiecare data cand o gust ma simt special si am sentimentul ca urmeaza sa mi se intample ceva bun si deosebit.
Denumire: Weihenstephaner Korbinian
Tip: lager
Stil: doppelbock
Producator: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Germania. Mai multe amanunte despre berarie, gasiti aici.
Ambalaj
Sticla este de 500 ml, de culoare bruna, cu forma standard.
Eticheta este dreptunghiulara, cu un fond brun-inchis. In centru se afla un oval cu rama groasa, aurie. In partea superioara este reprezentat Sf. Korbinian, alaturi de doua blazoane si de textul Doppelbock. In centrul etichetei se afla denumirea Weihenstephaner, iar in jumatatea inferioara este prezentat ursul inseuat, simbol legat de sfantul care da numele berii. Eticheta este impodobita cu motive decorative.
Eticheta guler are rame aurii si prezinta aceleasi motive decorative. In centrul ei se afla sigla berariei, destul de asemanatoare cu blazonul casei de Wittelsbach si al landului Bavaria, si inscriptia Dunkless Starkbier
Capacul este de tip coroana, de culoare alba cu rama groasa, aurie. In centru este tiparita sigla berariei cu inscriptia Garantierte Reinheit, Weihenstephaner.
Alcool: 7,4%
Temperatura de servire: 14-16 °C
Pahar: sonda / pint
Observatii diverse:
Sfantul Korbinian, scris adesea si Corbinian, a trait intre anii 670 si 730. Franc de origine, Korbinian a ajuns la demnitatea de episcop. Izvoarele istorice ne spun ca a trait ca sihastru langa orasul Chartres, timp de 14 ani, dupa care a facut un pelerinaj la Roma. De acolo a fost trimis de papa Grigore al II-lea in Bavaria, pentru a evangheliza paganii.
Sfantul este sarbatorit pe 8 septembrie.
Simbolul acestui sfant, regasit si pe eticheta berii cu acelasi nume, este un urs inseuat. Dupa legenda, un urs a ucis calul de povara al sfantului, in drumul sau spre Roma. Sfantul a poruncit ursului sa preia povara calului. Odata ajuns in orasul sfant, Korbinian a eliberat ursul, care s-a reintors in padure.
Legenda este un simbol, una dintre interpretari fiind aceea ca ursul, dresat prin vointa Domnului, este episcopul de Freising insusi, iar saua cu bagaje este povara episcopatului. Supunerea ursului este interpretata ca „domesticirea” de catre crestini a paganilor si, prin consecinta, fundatia civilizatiei in ducatul Bavariei.
Ursul inseuat a devenit un simbol heraldic laic si ecleziastic. El apare pe armoariile papei Benedict al XVI-lea, care l-a adoptat pe cand era doar Joseph Ratzinger si a fost numit arhiepiscop de Freising-Munchen, in 1977.
Ursul purtand un jug cu doua butoiase de bere este simbolul orasului Freising.
Din pacate, nu am reusit sa gasesc semnificatia celor doua scuturi care marginesc ovalul cu portretul Sfantului Korbinian. Unul dintre ele, cel din dreapta, cu campuri romboidale alternate albe cu albastre, figureaza pe stema Bavariei, iar cel din stanga prezinta elemente decorative care se regasesc partial pe eticheta, ma refer anume la florile rosii.
Imi cer scuze pentru limbajul de amator, dar heraldica este un domeniu care imi este cu totul strain.
Aspect
Culoare bruna, de mahon, cu reflexii rosiatice atunci cand este pusa in lumina.
Este o bere clara si transparenta, dar pare aproape opaca din cauza culorii inchise. Spuma este de culoare bej, foarte fina. Se stabilizeaza la un strat de 5-7 mm grosime care este persistent.
Aroma
Complexa si fina, dar are calitatea de a te face sa anticipezi ca vei avea de-a face cu o bere destul de corpolenta. Se simt bine malturile inchise la culoare, cu note de zahar brun, caramele, nuci si ciocolata, dar si arome de fructe „negre”, ca prune, stafide si curmale. In fundal sunt prezente si note fine de mirodenii, poate anason si lemn dulce.
Alcoolul este foarte bine integrat, iar echilibrul dulce-amarui, dat de combinatia de malturi si hamei, pare perfect.
Gust
Este la fel de complex ca aroma. Malturi prajite, dulci si foarte fin afumate, bine echilibrate de amareala discreta a hameiului. Se simt note de miere, zahar brun, ciocolata, prune, curmale, stafide si lemn dulce, formand un intreg incantator. Am baut adesea aceasta bere si nu inceteaza in a ma surprinde in mod placut.
Alcoolul este perfect integrat, simtindu-se doar atat cat sa desavarseasca echilibrul de gusturi si sa contribuie un pic la corpolenta berii.
Senzatie gustativa
Corpolenta acestei Korbinian este medie, iar carbonatare slaba spre medie. Lasa in gura o senzatie catifelata, usor cremoasa si calda, lipicioasa, dar ajutata de carbonatare se „desprinde” de cavitatea bucala si o mentina proaspata.
Postgustul este destul de lung si de intens. Debuteaza dulce-amarui, cu note de cafea, de fructe si afumate, dar are un finis mai sec, preponderent amarui, pastrand, totusi, note fructate.
Este o bere foarte placuta, exceptionala.
Apreciere personala
Cred ca Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan este nu doar cea mai veche berarie din lume, dar si cea mai buna. Berile pe care le produce mi se par perfecte.
Korbinian este o bere, dupa gustul meu, desavarsita, la care nu as schimba nimic. Perfect echilibrata din toate punctele de vedere, oferind adancime si complexitate de gust si aroma. Este un privilegiu s-o degust si fiecare inghititura ma face sa zambesc, interior, de la o ureche la alta.
Recunosc, berile stil bock, doppelbock, eisbock, maibock etc. sunt printre preferatele mele; stiu, deci, si trebuie sa stiti si dvs. ca tot ce scriu aici este foarte subiectiv. Ne putem contrazice pe unele aspecte, dar nu si pe faptul ca Weihenstephaner Korbinian este unul dintre cele mai bune doppelbock din lume.
Note:
AROMA 10/10 ASPECT 10/10 GUST 10/10 SENZATIE 10/10 GENERAL 10/10
Calificativ: 50/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19 Imperechere cu mancare:
Cred ca niciun alt stil de bere nu are un gust mai concentrat de alturi decat cele din familia bock (inclusiv doppelbock, eisbock, maibock, weizenbock, weizeneisbock etc.). Este un gust foarte versatil, care reuseste sa se potriveasca foarte bine cu multe alimente.
Amareala unui doppelbock nu este pregnanta, ea este prezenta doar atat ca completeze malturile si sa le faca potrivite nu doar cu sosurile dulci, ci si cu cele acrisoare, amarui sau picante. Berile doppelbock se caracterizeaza prin acest echilibru subtil, dintre dulceata malturilor si amareala hameiului, care le face imbatabile atunci cand se alatura preparatelor din vanat.
Probabil cel mai bun partener al unui doppelbock este carnea de caprioara si mistret. Gustul de caramel, usor afumat, isi gaseste ecou in dulceata malturilor. Aceasta se potriveste si cu sosurile clasice, de fructe, cum sunt cele de cirese, visine, prune, ceapa caramelizata, dar si cu sosurile brune sau cu reductiile groase si lipicioase de otet balsamic ori cu coulis-urile de fructe.
Interesant este faptul ca aceasta potriveala dintre vanat, acompanian cu sosuri de fructe, si Korbinian este atat de desavarsita, incat lasa impresia ca animalul a fost hranit toata viata cu malturi si adapat cu bere.
Carnea de mistret, mai ales acompaniata de sosuri de fructe, dar si de ciuperci de padure, este o incantare alaturi de aceasta bere.
Desigur, nu doar caprioara, mistretul si iepurele merg bine cu Korbinian. Pasarile cu carne rosie, cum sunt rata, gasca, potarnichea, fazanul, porumbeii, mai ales servite cu sosuri de fructe, se potrivesc la fel de bine.
Carnea de porc este excelenta cu Korbinian, fiind spectaculoasa atunci cand este rumenita frumos, venind cu propriile arome si gusturi caramelizate si usor afumate.
Carnatii de porc, indiferent de stil si de condimentare gasesc in acest doppelbock un bun partener.
Jambonul si sunca, mai sarate, vor forma un bun contrast cu dulceata parfumata si usor amaruie a unei Korbinian. Prosciutto, mai ales combinat cu branzeturi maturate, cum ar fi o Gruyère, este spectaculos cu Korbinian. Alaturati-le si o bucata de paine neagra, de casa, si veti crede ca va aflati in rai.
Ca orice bere care ofera gust si aroma de malturi, Korbinian merge bine cu cartofii, aliment ce contine multi carbohidrati ce fac o punte de legatura cu malturile din bere. Incercati-i sub orice forma: copti, rumeniti la cuptor, piure, crochete, prajiti, natur etc.
Dulceata malturilor unei doppelbock dau acesteia capacitatea de a se simti in largul ei si alaturi de alimentele ce contin elemente dulci. Incercati Korbinian cu o supa crema de dovleac, cu dovleac copt, cu ravioli umpluti cu dovleac (combinati-i pe acestia din urma cu un sos de nuca sau cu branza de capra). Acelasi lucru se intampla si cand Korbinian este servita cu cartofi dulci, pastarnaci, napi, sau cu salate ce contin smochine, nuci si Gorgonzola.
Unele preparate din bucataria mexicana, cu aromele lor picante, afumate si de ciocolata sunt greu de asociat cu vinul. O Korbinian este, insa, partenerul lor din oficiu.
Preperatele mexicane pe baza de ciuperci si fasole, cele cu sosuri de tip mole, pipian si adobo, cele care sunt asezonate cu ardei iuti uscati si afumati, cele pe baza de branza etc. se potrivesc bine cu Korbinian.
Mancarea indoneziana si malaeziana, caracterizata de accente dulci si iuti, face buna tovarasie cu un doppelbock, mai ales daca includ si bucatele de carne frumos rumenite. Carbonatarea berii spala cavitatea bucata de aromele de ardei iute si mirodenii, in timp ce zaharul de palmier din bucate isi ofera prietenia notelor de zahar brun, usor afumat, provenite de la malturi.
Ar mai fi multe de povestit aici, dar nu as vrea sa inchei fara a aminti putin si de deserturi. O crema de zahar ars este perfecta cu un doppelbock. M-as aventura sa alatur acestei beri si orice tarta cu fructe caramelizate (imi vin in minte tartele de tip Tatin), cu magiun de prune, cu curmale si smochine (bucatariile marocane, algeriana si tunisiana propun o multime de preparate de patiserie cu umplutura bazata pe aceste fructe, condimentate cu scortisoara, nucsoara, vanilie, apa de flori de portocal, apa de trandafiri etc.).
Un “La Multi Ani ! ” mai intarziat, dar din suflet.
Sa fie multi si buni ! Sa fie cu sanatate, ca e mai buna decat toate !… si sa poti vedea mereu
partea plina a paharului.
@Mirela: La mine este simplu: daca paharul se goleste, il umplu imediat. 🙂
Multumesc pentru urari.
La multi ani Radule! Si mult succes cu noul tau proiect!
@Alice: Multumesc frumos!
Hallo Radu,
Scutul cu romburi albe/albastre reprezinta steagul Bavariei. Celalalt reprezinta stema abatiei benediktine Weihenstephan: o aripa si 3 trandafiri.
Schöne Grüße si la multi ani!
Katze
@Katze: Ehei, bine ai revenit! Ti-am dus dorul.
Despre primul scut cam banuiam despre ce este vorba, dar al doilea chiar imi punea probleme. Nu l-am gasit, desi am cautat materiale si despre abatie. Nici macar nu mi-am dat seama ca acolo este o pana. Bine ca m-ai lamurit. 🙂
Multumesc pentru urari!
Multi ani inainte si cu cat mai multe beri care te fac sa te simti special !
@cristi-j: Multumesc pentru urare. Nu stiu cum voi sta cu anii, dar stiu ca mai am de incercat multe beri excelente.
Ehei, ce bere buna este Korbinian. Este foarte sus si in topul meu. O sa ai berea asta si in meniu la GUXT?
@mmephis: Daca nu am parte de vreo surpriza neplacuta, voi avea 6 beri de la Weihenstephaner in meniu: weizen fara alcool, weizen kristall, hefe weizen, hefe weizen dunkel, Vitus si Korbinian.
am baut si eu korbinian. cred ca am cumparat-o din cora.
foarte buna intr-adevar cred ca este prima bere neagra care imi place. citind prezentarea ta imi vine s-o gust din nou. eu nu am remarcat atitea note de aroma si gust. poate am baut-o neatenta. 🙂
@simina: Chestia cu notele de aroma si gust detectate tine de mai multi factori: temperatura corecta de servire (la noi exista tendinta ca toate berile sa fie baute foarte reci, ceea ce nu este cazul cu Korbinian), paharul corect, care sa-ti permita adulmecarea berii, si experienta. Nu trebuie sa-ti bati capul cu decelarea perfecta a gusturilor si aromelor; bucura-te de bere, pur si simplu.