Am mai spus-o de cateva ori si, cel putin pana acum, gustul meu nu s-a schimbat. Nu ma dau in vant dupa berile stil Pilsner, posibil si fiindca piata este invadata de atatea beri pilsner de calitate proasta. Nu cred ca cineva se poate indragosti, de pilda, de bericioaicele de pe piata noastra, cele lipsite de gust si aroma, apoase, fara corpolenta, fara… fara nimic, de fapt. Sunt lucrate prost si in graba, ca sa iasa rapid pe piata. Sunt ieftine, ca sa tenteze publicul larg care, din pacate, inca nu are o cultura a berii.
Weihenstephaner Pilsner
Se spune ca celui care bea aceste beri, comerciale si apoase, nu ii place berea, ci ii place sa faca mult pipi. Cred ca aceasta butada are un sambure de adevar. Se aplica multor beri, dar nu tuturor.
Weihenstephaner Pils poate fi o surpriza imensa, placuta, pentru oricine. Incercati-o.

Denumire: Weihenstephaner Pils
Tip: lager
Stil: Pilsner
Producator: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Germania
Este uşor de povestit despre orice bere care poartă marca Weihenstephaner (ceea ce înseamnă „a Sfântului Ştefan) şi asta nu doar pentru că tot ce provine de acolo este de calitate excepională, ci şi fiindcă berăria cu pricina poate dovedi că este cea mai veche berărie din lume aflată încă în funcţiune; mai mult, din anul înfiinţării şi până acum a funcţionat continuu.

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan funcţionează în Friesing, un orăşel din Bavaria. Astăzi ea nu este o întreprindere particulară, ca mai toate celelalte berării şi nici nu are ca acţionar vreunul dintre titanii industriei berii; ea aparţine landului Bavaria şi este nu doar o unitate de producţie, ci şi o „academie a berii”, unde vin să se perfecţioneze berari din toate colţurile lumii. Weihenstephan este un standard în induatria berii. Anual, berăria produce circa 300.000 de hectolitri, ceea ce o situează printre berăriile de dimensiune medie.

Ca multe alte berării, Weihenstephan a început ca o berărie aparţinând unei abaţii. Ea a fost înfiinţată de Sfântul Korbinian, pe la anul 720 şi dedicată Sfântului Vitus, apoi Sfinţilor Ştefan şi Mihail. Din 1021 abaţia aparţine Ordinului Benedictin şi a funcţionat până în 1810, când a fost demolată. Abaţia, nu şi berăria. Aceasta a continuat să funcţioneze.

Deşi, după unele documente care descreiu existenţa unei grădini cu hamei în anul 768 şi este foarte probabil ca abaţie să fi produs deja bere încă dinainte de acel an, primul act oficial care consemnează producţia de bere datează abia din anul 1040. Este un act emis de autorităţile din Freising, prin care se acorda abaţiei licenţa de a produce bere.

Ambalaj
Sticla de 330 ml, de culoare bruna, de formă standard. Eticheta este dreptunghiulară, pe fond brun. În centru, intr-un oval de culoare albă sunt prezentate chenare si baniere aurii. In partea superioara, cu litere de culoare bleumarin este scris „Alteste Brauerei der Welt”. Un pic mai jos este prezenta sigla berariei. In mijloc se menţionează „Weihenstephaner”.
In jumatatea inferioara, eticheta este inscriptionata cu „Pils, Brauerei Abfullung, Premium Bavaricum”.
Eticheta guler este foarte inalta, de culoare alba, cu elemente grafice aurii. Pe ea sunt prezente sigla berariei si inscriptiile „Seit 1040, Weihenstephaner Pils”.
Capacul este de tip coroana, de culoare aurie. In centru, pe fond alb figureaza sigla berariei si denumirea Weihenstephaner.

Alcool: 5,1%
Temperatura de servire: 5-7 °C
Pahar: tip flute / tip lalea

Aspect
Culoarea este foarte frumoasa, aurie si stralucitoare, de o mare claritate si transparenta.
Capul de spuma este imbelsugat si format din bule fine, neasteptat de persistent. Scade totusi in timp, dar lent, lasand dantele fine pe peretii paharului.

Aroma
Este proaspata si fina, fara accente puternice. Se simt note fine citrice si florale, parca un pic de lemongrass, un pic de amareala, dar totul este atat de fin si de aluziv incat poate fi doar o parere. Aroma este foarte „curata”

Gust
Gustul replica aroma. Este amarui si proaspat, placut si racoritor. Se simt note de paine, un pic dulcegi, dar si note citrice si de mar.
M-aş aventura să zic că este o bere Pilsner oarecum atipică, ceva mai dulce şi mai complexă decât o Pilsner cehească tradiţională, dar fără să piardă la capitolul prospeţime.

Senzaţie gustativa
Corpolenta acestei beri este, ca la orice pils, mai curand fragila, dar Weihenstephaner Pils nu pare „apoasa”, ca atatea alte pilsnere. Carbonatarea este medie, sau chiar un pic sub medie, dar foarte placuta.
Fiecare inghititura lasa in cavitatea bucala o senzatie de prospetime racoroasa.

Postgustul este neasteptat de lung si de intens. Debuteaza dulce-amarui, cu note de fructe, iar finisul este ceva mai sec, un pic mineral si un pic metalic, dar fara sa fie deloc suparator.

Apreciere personala
Berile stil pilsner nu sunt preferatele mele. Mi s-au parut prea „usoare”, cam fara gust si aroma, cam superficiale si apoase. Le judecam aspru si probabil nu bausem ceea ce trebuie… Ceea ce am eu acum in pahar este, insa, ceva deosebit.

Nu pot sa spun ca as da un bock bun pe un pilsner bun, dar trebuie sa recunosc ca Weihenstephaner ma uimeste din nou in mod placut: acest Pils este cel mai bun pe care l-am incercat vreodata. Chiar m-a impresionat si mi se pare ca am descoperit berea pils perfecta.

Este o bere indeajuns de aromată si de gustoasa, racoritoare, pura, fina si usoara, exceptionala pentru vremea calda. Bineinteles, se poate bea in cantitati maricele, la discutii cu prietenii, dar este fantastica si alaturi de mancare.

Note:
AROMA 9/10 ASPECT 10/10 GUST 9/10 SENZATIE 10/10 GENERAL 9/10
Calificativ: 47/50

Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila:

Imperechere cu mancare
Berile stil Pilsner sunt simple, pure, curate,fără gust şi aromă pregnante. Lipsa sa de gust şi aromă fructată, picantă, prajită sau caramelizată nu este neapărat un handicap. Ba chiar dimpotriva.
Asa cum apa se potriveste cu aproape orice mancare, tocmai fiindca nu face altceva decat sa spele cavitatea bucala, simplificand la maxim interactiunea cu aromele şi gustul mâncării, berile Pilsner vin cu o amăreală plăcută, care curăţă cavitatea bucală, cu o carbonatare vioaie şi proaspătă, cu dulceaţă şi aromă de pâine.

Amăreala sa o face potrivită pentru mâncărurile picante, iar dulceaţa echilibrează bine carbonatarea care, la rândul ei, curăţă grăeimile depuse de mâncare pe papilele gustative. Aceste calităţi fac ca berea să se potrivească bine cu preparatele thailandeze şi vietnameze, care se disting prin arome complexe, care interacţionează.
Un curry roşu thailandez, cu sos de lapte de cocos, vine cu grăsime, iuţeală şi arome de ierburi şi mirodenii, iar berile stil Pilsner îl pot acompania cu brio.
Sosurile dulci-acrişoare-picante, pe bază de tamarin merg şi ele bine cu o bere Pilsner, ca şi mâncarea jamaicană, cum ar fi carnea aromatizată cu amestecul jerk.

Mâncarea mexicană poate fi uneori nărăvaş de picantă, dar berile Pilsner pot restaura echilibrul prin senzaţia de prospeţime răcoroasă pe care o aduc. Între îmbucături, berea „resetează” papilele gustative datorită amărelii şi carbonatării, în timp ce notele dulci echilibrează aromele de chimion şi coriandru.

Aş putea spune că o Pilsner este generoasă şi altruistă atunci când întâlneşte preparate cu asezonare complexă, cum sunt cele indiene şi pakistaneze si unele preparate malaeziene si indoneziene. Se mulţumeşte doar cu rolul de „însoţitor” care doar spală cavitatea bucală de grăsimi şi arome, iar uneori acest lucru este exact cel de care ai nevoie.

Fructele de mare sunt însoţitori tradiţionali ai berilor Pilsner. Amăreala nu domină gustul lor delicat, căci trece rapid, iar odată ce trece gustul delicat al fructelor de mare înfloreşte pe papilele gustative curăţate de bere. Crabii, scoicile, creveţii, stridiile şi homarii beneficiază mult în urma acestui comportament al berii. Doar scoicile Saint-Jacques sunt un pic reticente în a se asocia cu berile Pilsner; au nevoie de alte stiluri de bere pentru a fi bine puse în valoare. Cu toate acestea, atunci când sunt gătite cu sosuri picante, ei bine, o Pilsner le sta cu nadejde alaturi.

Peştele se simte şi el bine “inotand” intr-o Pilsner. Somonul, de exemplu, prăjit sau fript pe grătar, gătit la cuptor sau doar poşat, are robusteţe, gust şi textură îndeajuns cât să stea bine alături de o astfel de bere.

Ce spuneţi de caviar? După mine, niciun vin nu se potriveşte cu această delicatesă, nici chiar şampania, al cărui gust va fi distorsionat. Pilsnerul de la Weihenstephaner merge destul de bine cu caviarul, deşi aş prefera o bere in stilul mai tradiţional, mai sec. Berea trebuie să fie foarte bine răcită, ca să i se accentueze prospeţimea şi ca să pună în valoare gustul caviarului. Ruşii preferă vodca foarte bine răcită, abia scoasă din congelator, dar aş zice că berea Pilsner este mai bună.

Şunca, prosciutto şi jambonul merg bine cu o Pilsner, care reuşeşte să cureţe cavitatea bucală de grăsimi şi sărătură, permiţând gustului natural al cărnii să facă un pas în faţă şi să fie mai bine pus în valoare.
Încercaţi un Croque Monsieur, sau orice alt sandvici de şuncă şi brânză şi veţi vedea ce combinaţie delicioasă vi se oferă combinându-l cu o bere Pilsner. Sau o ciabatta cu prosciutto sau jamon serrano, cu brânzî Brie topită şi cu felii de mere.

Cârnaţii, aproape de orice fel ar fi ei, sunt însoţitori tradiţionali ai berilor Pilsner. Ca să fac o metaforă, prin efectul ei de curăţare berea induce o amnezie a papilelor gustative, făcând ca fiecare îmbucătură să fie ceva nou şi proaspăt.

Aş putea continua trecând în revistă şi alte tipuri de preparate din diverse culturi culinare, dar am deja senzaţia că mă repet. În mod logic, cred că aţi tras singuri concluzia că, alături de berile stil weissbier, cele stil Pilsner ar trebui să nu lipsească din frigiderul dvs. Ele se asociază minunat cu mâncarea şi au o versatilitate uluitoare. Desigur, dacă doriţi să beţi ceva pe post de digestiv, vă orientaţi către alte stiluri de bere, la fel dacă verţi să acompaniaţi deserturile cu vreo bere surprinzătoare.

Ca sfat, nu cumpăraţi acele beri Pilsner de larg consum. Nu sunt deloc ceea ce trebuie. Decât să le beţi pe acestea, apelaţi la apă. Nu diferă mult ca gust şi aromă, dar preţul va fi în mod clar de partea dvs.
Cumpăraţi pilsnere „adevărate”, ceheşti sau germane, de bună calitate. Sunt mai scumpe, dar merită banii cu prisosinţă.

Sumar articol
Weihenstephaner Pils
Titlu articol
Weihenstephaner Pils
Descriere
Ca sfat, nu cumpăraţi berile Pilsner de larg consum. Nu sunt ceea ce trebuie. Decât să le beţi pe acestea, apelaţi la apă. Nu diferă mult ca gust şi aromă, dar preţul va fi în mod clar de partea dvs. Cumpăraţi pilsnere „adevărate”, ceheşti sau germane, de bună calitate. Sunt mai scumpe, dar merită banii cu prisosinţă.
Autor