Weihenstephaner Pils

Am mai spus-o de cateva ori si, cel putin pana acum, gustul meu nu s-a schimbat. Nu ma dau in vant dupa berile stil Pilsner, posibil si fiindca piata este invadata de atatea beri pilsner de calitate proasta. Nu cred ca cineva se poate indragosti, de pilda, de bericioaicele de pe piata noastra, cele lipsite de gust si aroma, apoase, fara corpolenta, fara… fara nimic, de fapt. Sunt lucrate prost si in graba, ca sa iasa rapid pe piata. Sunt ieftine, ca sa tenteze publicul larg care, din pacate, inca nu are o cultura a berii.
Weihenstephaner Pilsner
Se spune ca celui care bea aceste beri, comerciale si apoase, nu ii place berea, ci ii place sa faca mult pipi. Cred ca aceasta butada are un sambure de adevar. Se aplica multor beri, dar nu tuturor.
Weihenstephaner Pils poate fi o surpriza imensa, placuta, pentru oricine. Incercati-o.

Denumire: Weihenstephaner Pils
Tip: lager
Stil: Pilsner
Producator: Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, Germania
Este usor de povestit despre orice bere care poarta marca Weihenstephaner (ceea ce înseamna „a Sfantului Ştefan) si asta nu doar pentru ca tot ce provine de acolo este de calitate excepionala, ci si fiindca beraria cu pricina poate dovedi ca este cea mai veche berarie din lume aflata înca în functiune; mai mult, din anul înfiintarii si pana acum a functionat continuu.

Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan functioneaza în Friesing, un orasel din Bavaria. Astazi ea nu este o întreprindere particulara, ca mai toate celelalte berarii si nici nu are ca actionar vreunul dintre titanii industriei berii; ea apartine landului Bavaria si este nu doar o unitate de productie, ci si o „academie a berii”, unde vin sa se perfectioneze berari din toate colturile lumii. Weihenstephan este un standard în induatria berii. Anual, beraria produce circa 300.000 de hectolitri, ceea ce o situeaza printre berariile de dimensiune medie.

Ca multe alte berarii, Weihenstephan a început ca o berarie apartinand unei abatii. Ea a fost înfiintata de Sfantul Korbinian, pe la anul 720 si dedicata Sfantului Vitus, apoi Sfintilor Ştefan si Mihail. Din 1021 abatia apartine Ordinului Benedictin si a functionat pana în 1810, cand a fost demolata. Abatia, nu si beraria. Aceasta a continuat sa functioneze.

Desi, dupa unele documente care descreiu existenta unei gradini cu hamei în anul 768 si este foarte probabil ca abatie sa fi produs deja bere înca dinainte de acel an, primul act oficial care consemneaza productia de bere dateaza abia din anul 1040. Este un act emis de autoritatile din Freising, prin care se acorda abatiei licenta de a produce bere.

Ambalaj
Sticla de 330 ml, de culoare bruna, de forma standard. Eticheta este dreptunghiulara, pe fond brun. În centru, intr-un oval de culoare alba sunt prezentate chenare si baniere aurii. In partea superioara, cu litere de culoare bleumarin este scris „Alteste Brauerei der Welt”. Un pic mai jos este prezenta sigla berariei. In mijloc se mentioneaza „Weihenstephaner”.
In jumatatea inferioara, eticheta este inscriptionata cu „Pils, Brauerei Abfullung, Premium Bavaricum”.
Eticheta guler este foarte inalta, de culoare alba, cu elemente grafice aurii. Pe ea sunt prezente sigla berariei si inscriptiile „Seit 1040, Weihenstephaner Pils”.
Capacul este de tip coroana, de culoare aurie. In centru, pe fond alb figureaza sigla berariei si denumirea Weihenstephaner.

Alcool: 5,1%
Temperatura de servire: 5-7 °C
Pahar: tip flute / tip lalea

Aspect
Culoarea este foarte frumoasa, aurie si stralucitoare, de o mare claritate si transparenta.
Capul de spuma este imbelsugat si format din bule fine, neasteptat de persistent. Scade totusi in timp, dar lent, lasand dantele fine pe peretii paharului.

Citeste si articolul →   Berile stil Kellerbier, Zoiglbier, Zwickelbier

Aroma
Este proaspata si fina, fara accente puternice. Se simt note fine citrice si florale, parca un pic de lemongrass, un pic de amareala, dar totul este atat de fin si de aluziv incat poate fi doar o parere. Aroma este foarte „curata”

Gust
Gustul replica aroma. Este amarui si proaspat, placut si racoritor. Se simt note de paine, un pic dulcegi, dar si note citrice si de mar.
M-as aventura sa zic ca este o bere Pilsner oarecum atipica, ceva mai dulce si mai complexa decat o Pilsner ceheasca traditionala, dar fara sa piarda la capitolul prospetime.

Senzatie gustativa
Corpolenta acestei beri este, ca la orice pils, mai curand fragila, dar Weihenstephaner Pils nu pare „apoasa”, ca atatea alte pilsnere. Carbonatarea este medie, sau chiar un pic sub medie, dar foarte placuta.
Fiecare inghititura lasa in cavitatea bucala o senzatie de prospetime racoroasa.

Postgustul este neasteptat de lung si de intens. Debuteaza dulce-amarui, cu note de fructe, iar finisul este ceva mai sec, un pic mineral si un pic metalic, dar fara sa fie deloc suparator.

Apreciere personala
Berile stil pilsner nu sunt preferatele mele. Mi s-au parut prea „usoare”, cam fara gust si aroma, cam superficiale si apoase. Le judecam aspru si probabil nu bausem ceea ce trebuie… Ceea ce am eu acum in pahar este, insa, ceva deosebit.

Nu pot sa spun ca as da un bock bun pe un pilsner bun, dar trebuie sa recunosc ca Weihenstephaner ma uimeste din nou in mod placut: acest Pils este cel mai bun pe care l-am incercat vreodata. Chiar m-a impresionat si mi se pare ca am descoperit berea pils perfecta.

Este o bere indeajuns de aromata si de gustoasa, racoritoare, pura, fina si usoara, exceptionala pentru vremea calda. Bineinteles, se poate bea in cantitati maricele, la discutii cu prietenii, dar este fantastica si alaturi de mancare.

Note:
AROMA 9/10 ASPECT 10/10 GUST 9/10 SENZATIE 10/10 GENERAL 9/10
Calificativ: 47/50

Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila:<14

Imperechere cu mancare
Berile stil Pilsner sunt simple, pure, curate,fara gust si aroma pregnante. Lipsa sa de gust si aroma fructata, picanta, prajita sau caramelizata nu este neaparat un handicap. Ba chiar dimpotriva.
Asa cum apa se potriveste cu aproape orice mancare, tocmai fiindca nu face altceva decat sa spele cavitatea bucala, simplificand la maxim interactiunea cu aromele si gustul mancarii, berile Pilsner vin cu o amareala placuta, care curata cavitatea bucala, cu o carbonatare vioaie si proaspata, cu dulceata si aroma de paine.

Amareala sa o face potrivita pentru mancarurile picante, iar dulceata echilibreaza bine carbonatarea care, la randul ei, curata graeimile depuse de mancare pe papilele gustative. Aceste calitati fac ca berea sa se potriveasca bine cu preparatele thailandeze si vietnameze, care se disting prin arome complexe, care interactioneaza.
Un curry rosu thailandez, cu sos de lapte de cocos, vine cu grasime, iuteala si arome de ierburi si mirodenii, iar berile stil Pilsner îl pot acompania cu brio.
Sosurile dulci-acrisoare-picante, pe baza de tamarin merg si ele bine cu o bere Pilsner, ca si mancarea jamaicana, cum ar fi carnea aromatizata cu amestecul jerk.

Mancarea mexicana poate fi uneori naravas de picanta, dar berile Pilsner pot restaura echilibrul prin senzatia de prospetime racoroasa pe care o aduc. Între îmbucaturi, berea „reseteaza” papilele gustative datorita amarelii si carbonatarii, în timp ce notele dulci echilibreaza aromele de chimion si coriandru.

Citeste si articolul →   Beri imperiale

As putea spune ca o Pilsner este generoasa si altruista atunci cand întalneste preparate cu asezonare complexa, cum sunt cele indiene si pakistaneze si unele preparate malaeziene si indoneziene. Se multumeste doar cu rolul de „însotitor” care doar spala cavitatea bucala de grasimi si arome, iar uneori acest lucru este exact cel de care ai nevoie.

Fructele de mare sunt însotitori traditionali ai berilor Pilsner. Amareala nu domina gustul lor delicat, caci trece rapid, iar odata ce trece gustul delicat al fructelor de mare înfloreste pe papilele gustative curatate de bere. Crabii, scoicile, crevetii, stridiile si homarii beneficiaza mult în urma acestui comportament al berii. Doar scoicile Saint-Jacques sunt un pic reticente în a se asocia cu berile Pilsner; au nevoie de alte stiluri de bere pentru a fi bine puse în valoare. Cu toate acestea, atunci cand sunt gatite cu sosuri picante, ei bine, o Pilsner le sta cu nadejde alaturi.

Pestele se simte si el bine “inotand” intr-o Pilsner. Somonul, de exemplu, prajit sau fript pe gratar, gatit la cuptor sau doar posat, are robustete, gust si textura îndeajuns cat sa stea bine alaturi de o astfel de bere.

Ce spuneti de caviar? Dupa mine, niciun vin nu se potriveste cu aceasta delicatesa, nici chiar sampania, al carui gust va fi distorsionat. Pilsnerul de la Weihenstephaner merge destul de bine cu caviarul, desi as prefera o bere in stilul mai traditional, mai sec. Berea trebuie sa fie foarte bine racita, ca sa i se accentueze prospetimea si ca sa puna în valoare gustul caviarului. Rusii prefera vodca foarte bine racita, abia scoasa din congelator, dar as zice ca berea Pilsner este mai buna.

Şunca, prosciutto si jambonul merg bine cu o Pilsner, care reuseste sa curete cavitatea bucala de grasimi si saratura, permitand gustului natural al carnii sa faca un pas în fata si sa fie mai bine pus în valoare.
Încercati un Croque Monsieur, sau orice alt sandvici de sunca si branza si veti vedea ce combinatie delicioasa vi se ofera combinandu-l cu o bere Pilsner. Sau o ciabatta cu prosciutto sau jamon serrano, cu branzî Brie topita si cu felii de mere.

Carnatii, aproape de orice fel ar fi ei, sunt însotitori traditionali ai berilor Pilsner. Ca sa fac o metafora, prin efectul ei de curatare berea induce o amnezie a papilelor gustative, facand ca fiecare îmbucatura sa fie ceva nou si proaspat.

As putea continua trecand în revista si alte tipuri de preparate din diverse culturi culinare, dar am deja senzatia ca ma repet. În mod logic, cred ca ati tras singuri concluzia ca, alaturi de berile stil weissbier, cele stil Pilsner ar trebui sa nu lipseasca din frigiderul dvs. Ele se asociaza minunat cu mancarea si au o versatilitate uluitoare. Desigur, daca doriti sa beti ceva pe post de digestiv, va orientati catre alte stiluri de bere, la fel daca verti sa acompaniati deserturile cu vreo bere surprinzatoare.

Ca sfat, nu cumparati acele beri Pilsner de larg consum. Nu sunt deloc ceea ce trebuie. Decat sa le beti pe acestea, apelati la apa. Nu difera mult ca gust si aroma, dar pretul va fi în mod clar de partea dvs.
Cumparati pilsnere „adevarate”, cehesti sau germane, de buna calitate. Sunt mai scumpe, dar merita banii cu prisosinta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.