Astazi va voi prezenta din nou o bere clasica, de top mondial. Este socotita de multi una dintre cele mai bune beri trapiste si este cunoscuta in lumea intreaga.
Este una dintre berile traditionale care imi plac foarte mult. Unii socotesc berile de acest gen ca fiind demodate, lipsite de indrazneala si oarecum neinteresanta; posibil ca Westmalle Tripel sa fie un pic „incremenita” in trecut, dar era deja de acum multe zeci de ani o bere perfecta, la care nu mai aveai ce schimba. A fost extrem de indrazneata la vremea sa si, dupa parerea mea, a ramas foarte interesanta si astazi, mai ales pentru cei care fac primii pasi timizi in acest imens univers al berilor.
Prin vechime si traditie, Westmalle Tripel intra in cultura generala a unui pasionat de bere. Este, daca mi se permite o comparatie, un Beethoven sau un Rembrandt al berii. Daca iubiti berile subtile si complexe, care cu fiecare noua inghititura iti spun ceva in plus, daca va atrag retetele clasice si traditionale, daca doriti sa gustati o bautura „lucrata” aproape de perfectiune, trebuie sa degustati Westmalle Tripel.
Aceasta bere poate fi degustata la Bistro GUXT, unde figureaza in deniul de bauturi.
Denumire: Westmalle Tripel
Tip: ale
Stil: Tripel
Producator: Brouwerij der Trappisten van Westmalle, Belgia
Ambalaj
Sticla are 330 ml, este de culoare bruna si de o forma eleganta, usor alungita. Are un guler, ca o bordura, embosat cu textul „Trappistenbier”.
Eticheta este romboidala, de culoare galbena, cu o rama groasa aurie si una subtire de culoare maro. Este tiparita cu sigla berariei, denumirea Westmalle Trappist Tripel, alc. 9,5%
Eticheta guler nu are.
Capacul est de tip coroana, de culoare galbuie, inscriptionat cu sigla berariei si textul: „Trappist Westmalle Tripel”.
Alcool: 9,5 %
Temperatura de servire: 12-14 °C
Pahar de servire: cel recomandat de producator / tip snifter / pahar de vin rosu
Observatii diverse: Westmalle Tripel este o bere refermentata in sticla, nepasteurizata si, bineinteles, nefiltrata. Aceasta bere a stabilit standardele pentru stilul Tripel si este considerata una dintre cele mai bune beri trapiste din lume.
Aspect
Culoarea berii este una de ambra-deschisa, placuta. Berea este pacloasa, iar capul de spuma alba si fina este nepersistent.
Aroma
Westmalle Tripel are o aroma fina, suvtila, dulce-amaruie. Se simt destul de pregnant arome de biscuiti, caramel si miere, note de coriandru, zahar candel si citrice, de asemenea note fine florale. Alcoolul este foarte bine integrat si ascuns in spatele celorlalte arome.
Gust
Ca de obicei, gustul berii reflecta aroma. Se simte bine gustul dulce-amarui-fructat (grapefruit), cu note de zahar candel si note fine de mirodenii. Amareala este interesanta, foarte placuta, bine echilibrata cu dulceata provenita de la malturi. Alcool este si in gust, ca si in aroma, foarte bine integrat.
Senzatie gustativa
Corpolenta berii Westmalle Tripel este medie spre robusta, iar carbonatarea un pic sub medie. Berea lasa in cavitatea bucala o senzatie calda si usor lipicioasa, cremoasa, foarte placuta.
Postgustul este lung si intens, cu un start dulce-amarui-fructat, si cu un finis sec, mineral si parca usor metalic.
Apreciere personala
Westmalle Tripel este o bere exceptionala, foarte bine echilibrata, fina si rafinata. Subtilitatea si complexitatea sunt atuurile ei. Este o bere racoritoare si usor de baut in ciuda corpolentei si a continutului de alcool. Acesta este extrem de bine mascat si integrat, ceea ce poate pacali un bautor neavizat. O Westmalle Tripel trebuie savurata pe indelete, de una singura sau alaturata bucatelor de calitate. Merge foarte bine in zilele usor racoroase, fiindca incalzeste corpul si induce o senzatie placuta, relaxanta.
Note:
AROMA 10/10 ASPECT 9/10 GUST 10/10 SENZATIE 10/10 GENERAL 9/10
Calificativ: 48/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19
Imperechere cu mancare:
Afirmam mai sus ca Westmalle Tripel este o bere fina si subtila; adaugam ca are o corpolenta peste medie si o cantitate de alcool destul de mare. 9,5% esteo bere care intra in categoria berilor tari. Aceasta combinatie de subtilitate si corpolenta da berilor stil tripel o versatilitate uimitoare atunci cand vor fi alaturate preparatelor culinare.
O Westmalle Tripel este o bere ale indeajuns de corpolenta ca sa poata tine piept unor preparate mai robuste, si destul de eleganta, in acelasi timp. ca sa acompanieze gusturi si arome rafinate.
Daca dam ca exemplu preparatele robuste, taranesti chiar, daca doriti, putem incepe cu un cassoulet: acesta contine carnati, bucati de jambon afumat si sunca, chiar si pulpe de rata, alaturi de fasole. Un astfel de cassoulet este, deja, o „fanfara” de arome si gusturi puternice si pregnante si cu toate acestea este tinuta in frau binisor de berea noastra.
Un Crocque Monsieur se potriveste bine cu Westmalle Tripel, ca si alte preparate pe baza de oua, la care se pot adauga branzeturi mediu maturate, sau feliute de jambon ori de bacon prajite.
Carnea de miel, atat de potrivita cu aromele de ierburi, este un tovaras bun de drum pentru Westmalle Tripel, mai ales daca este aromatizata cu rozmarin si salvie.
Carnea de vita brezata este ajutata de carbonatarea berii. Aceasta „ridica” stratul aderent de grasime si vine cu propriile arome fructate, de caranel si paine, care completeaza gustul carnii. O carbonade flamande este geniala alaturi de un dubbel, dar incercati-o si intovarasite de o tripel si veti avea surpriza de a vedea ca ambele sunt intr-o foarte buna companie.
Carnea de porc, chiar si cea gatita in sosuri cu arome de citrice, ghimbir sau lemongrass, merge splendid cu Westmalle Tripel, gasindu-si „ecou” gustativ in notele fine de caramel si citrice ale berii.
Trecand la preparatele cu savori mai fine, puiul pare a beneficia cel mai mult de pe urma unei astfel de asocieri. Pielea caramelizata se „leaga” cu aromele de caramel ale berii.
Notele de paine ale unei Westmalle Tripel se potrivesc bine cu cartofii, care pot fi o garnitura de exceptie pentru oricare dintre carnurile enumerate mai sus.
Sosurile de fructe albe, ca pere, piersici, banane, mere si gutui, isi gasesc legaturi de gust si aroma in notele fructate ale berii. Aproape orice carne rosie, de pasare, peste sau fructe de mare insotite de astfel de sosuri isi gaseste un bun companion in Westmalle Tripel.
Pastele, pestele si puiul, dar si orice legume, acompaniate de sosuri pe baza de ierburi aromate, ca pesto verde sau rosu, merg bine de tot cu o Westmalle Tripel.
Fiindca am ajuns la peste, Westmalle Tripel merge bine cu pestii albi preparati nu doar cu fructe, ci si cu ierburi aromate, masline sau ciuperci. Pestele, sau orice alta carne, tras prin aluat si apoi prajit in baie de ulei isi gaseste echivalentul in aromele de paine ale berii.
Pestele posat, gatit delicat in apa sau lapte, poate fi acoperit de o bere tripel, dar daca este prajit sau gatit pe gratar, lucrurile se schimba. O Westmalle Tripel are o slaba aroma de zahar candel, care isi gaseste ecou in arome si gustul carnii caramelizate in tigaie, gratar sau cuptor.
Pesti ca tonul, somonul, sardelele etc. au gust indeajuns de pregnant ca sa tina piept unei tripel, mai ales daca sunt gatiti pe gratar.
Fructe de mare gatite pe gratar, precum caracatita, scoicile Saint-Jacques si crevetii, se potrivesc cu o Westmalle Tripel nu doar din cauza aromelor caramelizate, ci si datorita notelor minerale din postgustul berii.
Indrazniti, va rog, sa asociati o Westmalle Tripel cu o supa de peste gatita in stil provensal, plina de gust, cu note de fenicul si sofran, si veti avea una dintre cele mai frumoase surprize posibile.
Berile tripel adau dovada de o surprinzatoare afinitate pentru legume ca ardei grasi, conopida, broccoli, varza de Bruxelles, anghinare si sparanghel. Notele citrice ale unei Westmalle Tripel face ca aceasta sa stea cu demnitate langa sosuri ca cel olandez, langa un unt gremolata sau orice sos de unt inviorat cu cateva picaturi de suc de lamaie, portocale sau grapefruit; incercati berea si langa sosuri ca remoulade si alioli si veti vedea cum carbonatarea, plus notele sale citrice si amarui fac posibile aceste asocieri, nu atat de vizibile la prima privire.
Cred ca se poate discuta pe marginea definitiei de “berea preferata” dar daca folosesc de exemplu o definitie larga de genul “berea care imi place foarte mult”, cu toata experienta mea limitata tot am vreo 10 beri preferate. Usor. Vreau sa spun ca e greu sa ai o singura bere preferata pentru ca sunt atat de multe stiluri, atat de multe gusturi si atat de multe marci de bere buna.
Cu toate acestea cred ca pot fi sigur pe mine atunci cand spun ca Westmalle Tripel e una din berile mele preferate. E aproape perfecta.
“Unii socotesc berile de acest gen ca fiind demodate, lipsite de indrazneala si oarecum neinteresanta” . Eu cred ca e absolut stupid sa spui asa ceva si acei “unii” trebuie sa-si mai aeriseasca basinile din cap. E ca si cum ai spune ca rosiile sunt demodate si neinteresante sau uleiul de masline e lipsit de indrazneala. Nu exista asa ceva. Se poate intampla sa nu-ti placa, asta inteleg, dar astfel de aiureli trebuie pastrate pentru haine-moda, daca tot e nevoie de un domeniu plin de stupizenii.
Mie nu mi se pare subtila. Complexa, da, absolut, dar cred ca se exprima destul de clar. Un lucru pe care l-ai remarcat si repetat si tu si care mi se pare important e ca alcoolul e foarte bine integrat. Mie nu imi plac (in general) berile cu mai mult de 8%, mi se pare ca taria nu se potriveste cu gustul si stilul bauturii dar la Westmalle nu se simte, face parte din complexitatea gustului. Si intr-adevar, si mie mi se pare ca postgustul e lung si intens. Dar pentru mine nu pare chiar racoritoare, e usor de baut in ciuda corpolentei si a continutului de alcool dar n-as spune racoritoare.
@cristi-j: Cei cu basini in cap, cum le spui tu (si subscriu la asta) sunt destul de multi. Mai toti jura doar pe beri stil IPA, stout, porter sau diverse beri hibride mai noi. Nu sunt deloc de acord cu ei; cred ca fiecare stil de bere are rostul lui si ca multe dintre berile noi nu vor rezista neaparat pe piata: reprezinta un trend, care va dura cat va dura.
In ce priveste modul diferit in care percepem berile, asta este, suntem diferiti si avem gusturi diferite. Mie mi se pare o bere racoritoare pentru cantitatea de alcool oferita… si mi se pare subtila fiindca aromele si gusturile sunt “stratificate” pe mai multe niveluri. Normal ca aceasta bere spune clar ce vrea, dar o spune in mod subtil, facand apel la complexitate. Cel putin asa o percep eu. 🙂