Wok-wok!

Am tot discutat pe blog despre wok-uri. Multi dintre dvs. vor sa gateasca retetele asiatice cat se poate de traditional, adica prin procedeul stir-fry; au deci nevoie de un wok, sau ceva asemanator. Unii s-au declarat gata sa cumpere wok-uri scumpe, de circa 400-500 de lei, doar sa capete ceva care sa reziste la temperaturi mari, la folosire îndelungata si de care sa nu se lipeasca mancarea.

Ca sa lamuresc putin chestiunea aceasta cu folosirea wok-ului în bucataria casnica, de la bloc. Este un vas excelent si foarte versatil, dar trebuie sa ne cam luam gandul de la stir-fry daca gatim acasa, la un aragaz obisnuit, sau pe o plita electrica. La stir-fry avem nevoie de temperaturi de peste 230 °C si de o flacara mare, care sa nu afume (de culoare albastra). Cum la un aragaz obisnuit aceste conditii nu se pot îndeplini, – iar pe o plita electrica nici atat – ne ramane sa folosim wok-ul la sotare, prajire, fierbere, brezare, gatit în aburi etc.
Eu am norocul unui arzator dublu la aragaz, unei flacari înalte, de 10-15 cm (nu este cine stie ce, dar este destul pentru un stir-fry) si, mai nou, al unui wok asa cum caut de mult timp.

L-am luat de la Auchan si îl puteti vedea în pozele de mai jos.
Wok
Wok
Wok
Are o sumedenie de calitati:
– este usor si poate fi manuit si transportat lesne si de persoanele mai mici de înaltime, sau nu foarte puternice
– are coada, si nu manere, ceea ce, combinat cu greutatea sa mica, îl face ideal pentru sotare si stir-fry, caci ingredientele se pot amesteca foarte usor prin smucirea wok-ului
– are o dimensiune optima pentru 4-6 portii, ceea ce este perfect pentru consum casnic
– rezista la “tavaleala”, adica la solicitarile casnice, si chiar la cele ale unui restaurant, adica la gateli zilnice si repetate
– este anti-aderent fara sa fie placat cu teflon; nu se amesteca în el cu unelte metalice, ca sa nu se zgarie, dar cele din lemn sau silicon sunt perfecte
– nu are nevoie de asezonerea specifica unui wok de otel
– se spala usor, cu detergent si cu apa calda (se folosesc buretelele pentru vase, chiar si partea aceea mai aspra si mai abraziva; nu se vurata cu site metalice, nisip sau alte asemenea). Dupa spalare se sterge bine de tot si, daca urmeaza sa nu îl folositi cateva zile la rand, se unge cu un strat foarte fin de ulei, ca protectie împotriva ruginii
– este extrem de ieftin, caci costa doar 18 lei.
– Dupa ce se deterioreaza, caci se va întampla si asta la un moment dat, îl veti “disponibiliza” fara regrete, caci între timp îsi va fi facut treaba cu prisosinta, justificand pe deplin mica investitie.

Citeste si articolul →   Gaeng gari gai – Curry de pui cu cartofi

Un sfat bun este sa faceti ca mine: dati o fuga rapid în Auchan si luati minim 2 bucati wok. Nu wok, ci wok-wok, minim doua bucati. Merita, caci veti avea ca aliat o tigaie multifunctionala practica si usor de folosit si veti fi asigurat pe cativa ani buni. Parerea mea…


  1. Serban spune:

    Salut, sunt plin de draci, ajuta-ma te rog. Am fost la bila, am fost la auchan, nu gasesc wok. Pe unde sa ma mai duc? Bila dr taberei, auchan militari.

    Mersi, te salut

  2. Marcel spune:

    @cristi-j: am facut porc dulce acrisor. Am poze facute, dar nu mai zic nici macar o silaba despre blogul pe care le gasiti (ma cearta Radu!). Si asa e suparat pe mine!
    🙁
    Dar am gatit pt 9 persoane! Jur!
    Erau invitatii mei la Breaza, la casa de vacanta!
    🙂

  3. cristi-j spune:

    e bine ca din cind in cind mai pui astfel de postari , in special pentru cei care au descoperit blogul pe parcurs si n-au avut buna idee de a citi si articolele vechi .
    nu am inteles prea bine de ce sa iei ustensile de 400-500 de lei , nici macar restaurantele , inclusiv cele de top , nu le folosesc , ca sa nu mai zic de cei care fac mincarea de strada care in asia e predominanta si pe care o maninca inclusiv bucatarii restaurantelor de lux . aceste ustensile scumpe nu cred ca fac mincarea mai buna . in orice caz , nu pentru cratite , tigai , wok-uri . domeniile unde ar fi semnificativa prezenta acestora sunt cele unde e foarte importanta rigoarea in privinta cantitatilor , temperaturilor si timpilor de gatit , ma gandesc patiserie , cofetarie . motive de a cumpara lucruri foarte scumpe , de firme exclusiviste , exista dar nu cred ca tin de bucatareala propriu-zisa .
    in 2008 am cumparat de la carrefour cu 9,90 un wok nu identic dar foarte aproape . din poze pare aceleasi dimensiuni , diametru , grosime , adancime . in plus are niste striatii pe interiorul peretilor si am gasit asta foarte folositor , ajutind sa tina o pelicula de ulei si sa dai deoparte / urci mai sus anumite ingrediente cit timp se gatesc altele jos la fund . are 28,5cm diametru si 8cm adincime . cam un an si jumatate s-a descurcat fara probleme (nu gatit zilnic) apoi a inceput sa dea semne de oboseala . acum dupa 2 ani s-a deteriorat dar si-a facut treaba pentru cei 10 lei . m-am inteles foarte bine cu el si e intr-adevar foarte practic . ultima oara cind l-am vazut era 13,90 . am vazut si in real ceva asemanator la 17 lei dar nu parea la fel de bun . nu stiu ce fel de mincare a gatit marcel si cit de mari erau portiile dar nu cred ca merg mai mult de 6-7 portii inghesuite (si depinzind de felul de mincare) la dimensiunea asta . cred ca am vazut o singura data in magazine un wok de 31cm , or fi dar nu le intalnesti prea des .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu am un wok de 31 de cm, sau chiar mai mare, din otel, si este foarte greu. Abia il manuiesc, si nu sunt chiar un slabanog. 🙂

  4. Elena Toma spune:

    Eu am unul de la Tefal de 28 cm diametru partea cea mai mica, adica baza. A costat mult de tot, nici nu vreau sa-mi amintesc, dar a meritat. Este adanc (10 cm) si fac in el destule portii. Dar vanez unul din asta, mai practic in ce priveste dimensiunea si suprafata. O saptamana reusit, Radu!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena: Una foarte reusita si tie! Si eu am vreo 5 feluri de wok-uri, si cu manete si cu coada, si mari si mai mici, si din fonta, ca abia pot sa-l ridic, si cu teflon, si din otel etc. Acesta insa mi se pare cel mai practic.

  5. Marcel spune:

    La Carrefour era un wok cu 12 lei! Dar nu acest model!
    Doar marimea (in diametru) erau la fel. Si era mai putin adanca!

    Eu cu wokul de la Billa am gatit la Breaza (am dus una bucata) pentru 9 persoane! Si mai era un pic de loc (probabil pt 10, 🙂 ) pt ca e o adancime f buna pt “invartit” mancarea (adica amestecat din mana)
    🙂

    Cu celalalt wok (din casa) n-am gatit inca! SUNT IN CONCEDIU!

    • Radu Popovici spune:

      @Marcel: Si mai bine! 🙂 Nici cu 18 nu e rau, dar 9,9 este excelent. Deci, Billa este mai ieftina ca Auchan, in cazul acestui articol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.