Wok-wok!

Am tot discutat pe blog despre wok-uri. Mulţi dintre dvs. vor să gătească reţetele asiatice cât se poate de tradiţional, adică prin procedeul stir-fry; au deci nevoie de un wok, sau ceva asemănător. Unii s-au declarat gata sa cumpere wok-uri scumpe, de circa 400-500 de lei, doar să capete ceva care să reziste la temperaturi mari, la folosire îndelungată şi de care să nu se lipească mâncarea.

Ca să lămuresc puţin chestiunea aceasta cu folosirea wok-ului în bucătăria casnică, de la bloc. Este un vas excelent şi foarte versatil, dar trebuie să ne cam luăm gândul de la stir-fry dacă gătim acasă, la un aragaz obişnuit, sau pe o plită electrică. La stir-fry avem nevoie de temperaturi de peste 230 °C şi de o flacără mare, care să nu afume (de culoare albastră). Cum la un aragaz obişnuit aceste condiţii nu se pot îndeplini, – iar pe o plită electrică nici atât – ne rămâne să folosim wok-ul la sotare, prăjire, fierbere, brezare, gătit în aburi etc.
Eu am norocul unui arzător dublu la aragaz, unei flacări înalte, de 10-15 cm (nu este cine ştie ce, dar este destul pentru un stir-fry) şi, mai nou, al unui wok aşa cum caut de mult timp.

L-am luat de la Auchan şi îl puteţi vedea în pozele de mai jos.
Wok
Wok
Wok
Are o sumedenie de calităţi:
– este uşor şi poate fi mânuit şi transportat lesne şi de persoanele mai mici de înălţime, sau nu foarte puternice
– are coadă, şi nu mânere, ceea ce, combinat cu greutatea sa mică, îl face ideal pentru sotare şi stir-fry, căci ingredientele se pot amesteca foarte uşor prin smucirea wok-ului
– are o dimensiune optimă pentru 4-6 porţii, ceea ce este perfect pentru consum casnic
– rezistă la “tăvăleală”, adică la solicitările casnice, şi chiar la cele ale unui restaurant, adică la găteli zilnice şi repetate
– este anti-aderent fără să fie placat cu teflon; nu se amestecă în el cu unelte metalice, ca să nu se zgârie, dar cele din lemn sau silicon sunt perfecte
– nu are nevoie de asezonerea specifică unui wok de oţel
– se spală uşor, cu detergent şi cu apă caldă (se folosesc bureţelele pentru vase, chiar şi partea aceea mai aspră şi mai abrazivă; nu se vurăţă cu site metalice, nisip sau alte asemenea). După spălare se şterge bine de tot şi, dacă urmează să nu îl folosiţi câteva zile la rând, se unge cu un strat foarte fin de ulei, ca protecţie împotriva ruginii
– este extrem de ieftin, căci costă doar 18 lei.
– După ce se deteriorează, căci se va întâmpla şi asta la un moment dat, îl veţi “disponibiliza” fără regrete, căci între timp îşi va fi făcut treaba cu prisosinţă, justificând pe deplin mica investiţie.

Un sfat bun este să faceţi ca mine: daţi o fugă rapid în Auchan şi luaţi minim 2 bucăţi wok. Nu wok, ci wok-wok, minim două bucăţi. Merită, căci veţi avea ca aliat o tigaie multifuncţională practică şi uşor de folosit şi veţi fi asigurat pe câţiva ani buni. Părerea mea…


    • Radu Popovici spune:

      @Marcel: Si mai bine! 🙂 Nici cu 18 nu e rau, dar 9,9 este excelent. Deci, Billa este mai ieftina ca Auchan, in cazul acestui articol.

  1. Marcel spune:

    La Carrefour era un wok cu 12 lei! Dar nu acest model!
    Doar marimea (in diametru) erau la fel. Si era mai putin adanca!

    Eu cu wokul de la Billa am gatit la Breaza (am dus una bucata) pentru 9 persoane! Si mai era un pic de loc (probabil pt 10, 🙂 ) pt ca e o adancime f buna pt „invartit” mancarea (adica amestecat din mana)
    🙂

    Cu celalalt wok (din casa) n-am gatit inca! SUNT IN CONCEDIU!

  2. Elena Toma spune:

    Eu am unul de la Tefal de 28 cm diametru partea cea mai mica, adica baza. A costat mult de tot, nici nu vreau sa-mi amintesc, dar a meritat. Este adanc (10 cm) si fac in el destule portii. Dar vanez unul din asta, mai practic in ce priveste dimensiunea si suprafata. O saptamana reusit, Radu!

    • Radu Popovici spune:

      @Elena: Una foarte reusita si tie! Si eu am vreo 5 feluri de wok-uri, si cu manete si cu coada, si mari si mai mici, si din fonta, ca abia pot sa-l ridic, si cu teflon, si din otel etc. Acesta insa mi se pare cel mai practic.

  3. cristi-j spune:

    e bine ca din cind in cind mai pui astfel de postari , in special pentru cei care au descoperit blogul pe parcurs si n-au avut buna idee de a citi si articolele vechi .
    nu am inteles prea bine de ce sa iei ustensile de 400-500 de lei , nici macar restaurantele , inclusiv cele de top , nu le folosesc , ca sa nu mai zic de cei care fac mincarea de strada care in asia e predominanta si pe care o maninca inclusiv bucatarii restaurantelor de lux . aceste ustensile scumpe nu cred ca fac mincarea mai buna . in orice caz , nu pentru cratite , tigai , wok-uri . domeniile unde ar fi semnificativa prezenta acestora sunt cele unde e foarte importanta rigoarea in privinta cantitatilor , temperaturilor si timpilor de gatit , ma gandesc patiserie , cofetarie . motive de a cumpara lucruri foarte scumpe , de firme exclusiviste , exista dar nu cred ca tin de bucatareala propriu-zisa .
    in 2008 am cumparat de la carrefour cu 9,90 un wok nu identic dar foarte aproape . din poze pare aceleasi dimensiuni , diametru , grosime , adancime . in plus are niste striatii pe interiorul peretilor si am gasit asta foarte folositor , ajutind sa tina o pelicula de ulei si sa dai deoparte / urci mai sus anumite ingrediente cit timp se gatesc altele jos la fund . are 28,5cm diametru si 8cm adincime . cam un an si jumatate s-a descurcat fara probleme (nu gatit zilnic) apoi a inceput sa dea semne de oboseala . acum dupa 2 ani s-a deteriorat dar si-a facut treaba pentru cei 10 lei . m-am inteles foarte bine cu el si e intr-adevar foarte practic . ultima oara cind l-am vazut era 13,90 . am vazut si in real ceva asemanator la 17 lei dar nu parea la fel de bun . nu stiu ce fel de mincare a gatit marcel si cit de mari erau portiile dar nu cred ca merg mai mult de 6-7 portii inghesuite (si depinzind de felul de mincare) la dimensiunea asta . cred ca am vazut o singura data in magazine un wok de 31cm , or fi dar nu le intalnesti prea des .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu am un wok de 31 de cm, sau chiar mai mare, din otel, si este foarte greu. Abia il manuiesc, si nu sunt chiar un slabanog. 🙂

  4. Marcel spune:

    @cristi-j: am facut porc dulce acrisor. Am poze facute, dar nu mai zic nici macar o silaba despre blogul pe care le gasiti (ma cearta Radu!). Si asa e suparat pe mine!
    🙁
    Dar am gatit pt 9 persoane! Jur!
    Erau invitatii mei la Breaza, la casa de vacanta!
    🙂

  5. Serban spune:

    Salut, sunt plin de draci, ajuta-ma te rog. Am fost la bila, am fost la auchan, nu gasesc wok. Pe unde sa ma mai duc? Bila dr taberei, auchan militari.

    Mersi, te salut

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.