Am tot discutat pe blog despre wok-uri. Mulţi dintre dvs. vor să gătească reţetele asiatice cât se poate de tradiţional, adică prin procedeul stir-fry; au deci nevoie de un wok, sau ceva asemănător. Unii s-au declarat gata sa cumpere wok-uri scumpe, de circa 400-500 de lei, doar să capete ceva care să reziste la temperaturi mari, la folosire îndelungată şi de care să nu se lipească mâncarea.

Ca să lămuresc puţin chestiunea aceasta cu folosirea wok-ului în bucătăria casnică, de la bloc. Este un vas excelent şi foarte versatil, dar trebuie să ne cam luăm gândul de la stir-fry dacă gătim acasă, la un aragaz obişnuit, sau pe o plită electrică. La stir-fry avem nevoie de temperaturi de peste 230 °C şi de o flacără mare, care să nu afume (de culoare albastră). Cum la un aragaz obişnuit aceste condiţii nu se pot îndeplini, – iar pe o plită electrică nici atât – ne rămâne să folosim wok-ul la sotare, prăjire, fierbere, brezare, gătit în aburi etc.
Eu am norocul unui arzător dublu la aragaz, unei flacări înalte, de 10-15 cm (nu este cine ştie ce, dar este destul pentru un stir-fry) şi, mai nou, al unui wok aşa cum caut de mult timp.

L-am luat de la Auchan şi îl puteţi vedea în pozele de mai jos.
Wok
Wok
Wok
Are o sumedenie de calităţi:
– este uşor şi poate fi mânuit şi transportat lesne şi de persoanele mai mici de înălţime, sau nu foarte puternice
– are coadă, şi nu mânere, ceea ce, combinat cu greutatea sa mică, îl face ideal pentru sotare şi stir-fry, căci ingredientele se pot amesteca foarte uşor prin smucirea wok-ului
– are o dimensiune optimă pentru 4-6 porţii, ceea ce este perfect pentru consum casnic
– rezistă la “tăvăleală”, adică la solicitările casnice, şi chiar la cele ale unui restaurant, adică la găteli zilnice şi repetate
– este anti-aderent fără să fie placat cu teflon; nu se amestecă în el cu unelte metalice, ca să nu se zgârie, dar cele din lemn sau silicon sunt perfecte
– nu are nevoie de asezonerea specifică unui wok de oţel
– se spală uşor, cu detergent şi cu apă caldă (se folosesc bureţelele pentru vase, chiar şi partea aceea mai aspră şi mai abrazivă; nu se vurăţă cu site metalice, nisip sau alte asemenea). După spălare se şterge bine de tot şi, dacă urmează să nu îl folosiţi câteva zile la rând, se unge cu un strat foarte fin de ulei, ca protecţie împotriva ruginii
– este extrem de ieftin, căci costă doar 18 lei.
– După ce se deteriorează, căci se va întâmpla şi asta la un moment dat, îl veţi “disponibiliza” fără regrete, căci între timp îşi va fi făcut treaba cu prisosinţă, justificând pe deplin mica investiţie.

Un sfat bun este să faceţi ca mine: daţi o fugă rapid în Auchan şi luaţi minim 2 bucăţi wok. Nu wok, ci wok-wok, minim două bucăţi. Merită, căci veţi avea ca aliat o tigaie multifuncţională practică şi uşor de folosit şi veţi fi asigurat pe câţiva ani buni. Părerea mea…