Gyoza denumeste in japoneza un tip de coltunasi, umpluti cu diferite variante de amestecuri de legume, fructe de mare, peste, porc, pui, oaie sau vita. Acesti coltunasi, odata umpluti, se pot gati in mai multe feluri: prajiti in tigaie si apoi inabusiti in aburi, caz in care se numesc “yaki-gyoza”, fierti molcom in apa, adica “sui-gyoza”, si prajiti in baie de ulei, cand sunt numiti “age-gyoza”.
Yaki-gyoza
Odata gatite, gyozele se servesc cu diferite dipuri, de obicei pe baza de sos de soia; si aici puteti improviza, folosind ingredientele astfel ca sa obtineti sosuri cu gust predominant sarat, dulce, acrisor sau picant, dupa cum va convine.

Gyoza sunt rude bune cu coltunasii chinezesti numiti “jiaozi”, cu “momo” din Nepal, cu mult mai bine cunoscutii “ravioli”, caracteristici bucatariei italiene, si chiar cu foarte familiarii coltunasi romanesti.

Bucatarie: japoneza
Dificultate: medie
Cantitate: 24 bucati
Timp de preparare: 45 minute
Timp de gatit: 12 minute

Ingrediente:
240 g faina, plus pentru fainat
240 ml apa calda
1 lingurita de sare
2 linguri de ulei de arahide (sau de floarea-soarelui)
5 linguri de sos de soia light
1 lingura de sos de soia dark
2 linguri de otet de orez
1 lingura de vin de orez
20 g bucata de ghimbir
sucul de la 1/2 limeta
3-4 feliute de ghimbir murat, taiate bucatele
1 1/2 lingurita de ulei de susan
2 cepe verzi, tocate marunt
1 lingura de ghimbir, tocat marunt
6 catei de usturoi, tocati marunt
1 1/2 cana cu varza tocata
2 oua, batute
1 ardei iute, tocat marunt
300 g carne de porc, tocata

Instructiuni:
Pentru a prepara foile de aluat, se cerne faina intr-un castron mare. Se amesteca jumatate din apa calda cu sare, pana ce aceasta din urma se dizolva. Se adauga apa sarata la faina cernuta, treptat. Functie de umezeala din aer si de calitatea fainii este posibil ca sa fie nevoie de mai putina apa, sau de mai multa.

Se amesteca faina si apa cu o spatula, sau cu degetele, pana ce ingredientele se aduna si formeaza o bila de aluat. Se faineaza suprafata de lucru si se rastoarna bila de aluat pe ea. Se framanta auatul 8-10 minute, pana ce se face omogen si elastic.

Se imparte aluatul in doua jumatati; fiecare jumatate se ruleaza sub forma unui cilindru cu diametrul de 2-3 cm. Se invelesc rulourile de aluat in folie de plastic si se lasa sa stea la temperatura camerei.

Intre timp se prepara dipul. Se amesteca intr-un castron 3 linguri de sos de soia light cu sosul de soia dark, cu suc de limeta, otet si vin de orez. Se rade bucata de ghimbir; se stoarce razatura, iar sucul de ghimbir se adauga la mixtura de mai sus. Se adauga si bucatelele de ghimbir murat si se acopera sosul, ca aromele sa aiba timp sa se amestece.

Se opareste varza in apa clocotita, timp de 2 minute. Se scurge si se racoreste apoi sub jet de apa rece. Se scurge din nou. Se amesteca intr-un castron carnea de porc cu varza, ceapa verde, ghimbir tocat, usturoi tocat, ardei iute, oua, restul de sos de soia si cu ulei de susan.

Revenim la aluatul de gyoza. Se scoate din folia de plastic si se imparte fiecare rulou in 12 bucati egale. Se ia fiecare bucata de aluat si se ruleaza in palme, pana ce se obtine o bila cam de dimensiunea unri nuci. Se faineaza suprafata de lucru. Se aplatizeaza bila de aluat cu palma.

Se intinde cercul de aluat cu un sucitor (fainat in prealabil), cat mai uniform, pana ce ajunge la un diametru de circa 8-10 cm si la o grosime de 2-3 mm. Se procedeaza identic cu toate cele 24 de bile de aluat.
Se faineaza fiecare foaie de gyoza; foile se asaza una peste alta, pe o bucata de hartie pergament. Se pot acoperi cu folie de plastic si pastra circa 3 zile in frigider.
Ca varianta, se poate intinde tot aluatul, la o grosime de 2-3 mm; se decupeaza apoi cercuri egale, folosind muchia unui pahar cu dimensiunea potrivita, sau un cilindru de montaj.

Se ia in palma o foaie de gyoza. Se aseza in mijlocul ei cam o lingura de umplutura. Se ung marginile cercului de aluat cu apa. Se inchide cercul, ca sa se uneasca in centru. Se apasa usor cu degetele, doar in centru, ca cele doua parti de aluat sa adere una la alta.
Se inchid coltunasii dinspre centru catre cele doua margini, prin valurirea si suprapunerea marginilor de aluat.

Se incinge uleiul de arahide intr-o tigaie mare. Se asaza o parte dintre gyoze in tigaie (aveti grija sa nu supra aglomerati tigaia, gatiti-le in 2-3 transe), pe partea plata, si se prajesc la foc mediu, pana ce se fac aurii.
Se adauga in tigaie restul de apa calda, se da in clocot si se acopera tigaia cu un capac. Se fierb inabusit circa 6 minute, sau pana cand apa s-a evaporat complet, iar aluatul este gatit (trebuie sa fie un pic translucid); de asemenea, gyozele trebuie sa fie ferme la atingere, semn ca oul si carnea de porc sunt si ele gatite.

Se ia tigaia de pe foc si se lasa gyozele sa mai stea, acoperite, inca 3-4 minute. Se servesc gyozele fierbinti, cate 4-6 bucati per portie, alaturi de dipul preparat mai sus.

Sumar reteta
recipe image
Nume Reteta:
Yaki-gyoza
Publicata:
Timp preparare:
Timp gatire:
Timp total preparare:
Voturi:
4.51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)