Termenul yakitori denumeste frigaruile japoneze preparate din carne de pui. Ele se prepara cu bucatele de carne, sau organe, fripte pe gratar. Exista varianta servirii lor cu sare si suc de lamaie, sau cu sos numit „tare” (preparat din sake, mirin sos de soia si zahar).


Bucatarie: japoneza
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 30 minute
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente
1 kg piept de pui, fara piele, dezosat
8 cepe verzi, sau praji subtiri, taiate bucatele de 2-3 cm lungime
100 ml sake (sau vin alb, demi-sec, aromat)
125 ml sos de soia light
50 ml mirin (vin de orez – sau vin alb, sec si aromat)
1 lingura de zahar brun
frigari de lemn
feliute de ghimbir murate (optional), pentru servit
boia iute, sau dulce, dupa preferinta, pentru ornat (optional)
 
Instructiuni:
Se spala carnea, se scurge si se sterge prin tamponare cu prosoape de hartie. Folosind un cutit ascutit, se taie cubulete de 2-3 cm.
Se inmoaie frigarile in apa rece circa 30 de minute, ca sa nu ia foc sub grill. Se incinge grill-ul cuptorului. 

Se amesteca intr-o craticioara, pe flacara mica, sosul de soia cu zahar, sake si mirin. Se fierbe amestecul incet, circa 7-10 minute, pana se ingroasa putin. Se ia de pe foc si se pastreaza cald. 

Se infig in frigari bucatelele de carne, alternandu-le cu bucatele de ceapa verde.
Se tapeteaza cu folie metalica o tava de cuptor, iar peste folie se asaza un grilaj metalic de forma potrivita. 

Se asaza frigarile pe grilaj si se frig sub grill, intorcandu-le de mai multe ori si umezindu-le de fiecare data cu sosul din craticioara, pana se rumenesc. Se servesc frigaruile fierbinti, alaturi de sosul ramas, presarate cu putina boia si insotite de feliute de ghimbir murat, daca se folosesc.