Este una dintre retetele foarte populare in sudul Chinei, bucurandu-se de o reputatie foarte buna, mai ales in Canton. Metoda in care este gatita carnea este numita “brezare la rosu” si presupune fierberea lenta, intr-un lichid pe baza de sos de soia.


Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 45 minute

Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui, circa 350 g in total
2 lingurite de ulei de arahide
2 lingurite de zahar brun
2-3 linguri de sos de soia dark
2 catei de usturoi, pisati
1 lingurita de ghimbir proaspat, dat prin razatoare
300 ml apa
2 lingurite de amidon amestecate cu 2 lingurite de apa
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
salata verde

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok. Se presara zaharul si se gateste la foc mediu pana ce se caramelizeaza si incepe sa spumeze.
Se adauga carnea si se intoarce de cateva ori, cu un cleste, ca sa se acopere cat mai uniform cu zaharul caramelizat.
Se adauga sos de soia. Se intoarce din nou carnea, ca sa se acopere uniform cu soia.

Se adauga usturoi, ghimbir si apa. Se da lichidul in clocot, apoi se micsoreaza flacara, se acopera wok-ul si se fierbe molcom 20-25 de minute. Se stinge apoi flacara si se lasa wok-ul acoperit 10 minute, timp in care puiul continua sa se gateasca datorita caldurii remanente.

Se transfera puiul pe un fund de tocat. Se acopera lejer cu folie si se lasa sa stea alte 5 minute. Intre timp se da lichidul din wok in clocot, se adauga mixtura de amidon si se amesteca pana ce sosul se ingroasa.
Se feliaza pieptii si se servesc pe pat de salata verde, presarati cu ceapa verde si stropiti cu sos.

Sfaturi:
Sos de soia dark se gaseste in Carrefour, Cora, mega Image. Din pacate, nu se gaseste in permanenta. Daca nu-l gasiti, folositi sos de soia light, la care adaugati 1/2 lingurita de zahar de palmier, sau zahar brun.

Ulei de arahide se gaseste in supermarketuri si este cam de 2-3 ori mai scump decat cel de floarea-soarelui. Daca doriti il puteti inlocui cu o cantitate echivalenta de ulei de floarea-soarelui.