Este una dintre retetele foarte populare in sudul Chinei, bucurandu-se de o reputatie foarte buna, mai ales in Canton. Metoda in care este gatita carnea este numita “brezare la rosu” si presupune fierberea lenta, intr-un lichid pe baza de sos de soia.
Bucatarie: chinezeasca
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute
Timp de gatit: 45 minute
Ingrediente:
2 jumatati de piept de pui, circa 350 g in total
2 lingurite de ulei de arahide
2 lingurite de zahar brun
2-3 linguri de sos de soia dark
2 catei de usturoi, pisati
1 lingurita de ghimbir proaspat, dat prin razatoare
300 ml apa
2 lingurite de amidon amestecate cu 2 lingurite de apa
2 cepe verzi, taiate bucatele pe diagonala
salata verde
Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-un wok. Se presara zaharul si se gateste la foc mediu pana ce se caramelizeaza si incepe sa spumeze.
Se adauga carnea si se intoarce de cateva ori, cu un cleste, ca sa se acopere cat mai uniform cu zaharul caramelizat.
Se adauga sos de soia. Se intoarce din nou carnea, ca sa se acopere uniform cu soia.
Se adauga usturoi, ghimbir si apa. Se da lichidul in clocot, apoi se micsoreaza flacara, se acopera wok-ul si se fierbe molcom 20-25 de minute. Se stinge apoi flacara si se lasa wok-ul acoperit 10 minute, timp in care puiul continua sa se gateasca datorita caldurii remanente.
Se transfera puiul pe un fund de tocat. Se acopera lejer cu folie si se lasa sa stea alte 5 minute. Intre timp se da lichidul din wok in clocot, se adauga mixtura de amidon si se amesteca pana ce sosul se ingroasa.
Se feliaza pieptii si se servesc pe pat de salata verde, presarati cu ceapa verde si stropiti cu sos.
Sfaturi:
Sos de soia dark se gaseste in Carrefour, Cora, mega Image. Din pacate, nu se gaseste in permanenta. Daca nu-l gasiti, folositi sos de soia light, la care adaugati 1/2 lingurita de zahar de palmier, sau zahar brun.
Ulei de arahide se gaseste in supermarketuri si este cam de 2-3 ori mai scump decat cel de floarea-soarelui. Daca doriti il puteti inlocui cu o cantitate echivalenta de ulei de floarea-soarelui.
tare tare bine arata!!!
„Cand elevul e pregatit, apare si maestrul.”
Probabil nu sunt dispus sa mananc folosind betisoare din fildes sau din alt material decat lemnul, deoarece eu sunt un „semn de lemn”. Se spune ca sabia samuraiului este o extensie a ki-ului propriu, (chi-la chinezi). Probabil si betisoarele sunt o prelungire a gestului de-a apuca, de-a prinde cu degetele, apropiindu-se astfel de firescul uman.
Interesant este ca, odata obisnuit cu manuirea lor, betisoarele devin nelipsite orice ai manca. De la banala mamaliga, pana la iaurtul mai gros, ele te invata nu doar sa devii mai rabdator, dar si sa observi ca mananci, ceea ce e destul de greu intr-o existenta a vitezei.
Spunea cineva glumind sa incerc si cu ciorba. Mi-a adus aminte ca un maestru zen i-a dat sarcina unui discipol: sa reuseasca sa aplaude cu o singura palma. Discipolul s-a luminat, dupa un istovitor si inutil efort. Eu sper sa ma satur macar…
Ma iertati pentru atat de multe cuvinte.
@Sensei: Multe, dar bune. Mancatul cu betisoare are avantajele lui incontestabile. Am scris acum vreo 3 ani un articol despre betisoare. Poate ca ar trebui completat.
E clar… se cere o vacanta in China. In orase mici (pentru ei), vrei, nu vrei, nu ai alte variante si inveti (asta daca nu cumva ai vreun briceag cu furculita) 🙂
Recunosc ca aici am folosit o tigaie cu teflon, doar pentru ca avea capacul potrivit. Lipsind efortul sustinut in manuirea cratitei si ingredientelor, am compensat printr-o atentie deosebita in aranjarea pe platou. Barometrul succesului il constituie nerabdarea cu care fetita de 7 ani incearca sa-si aranjeze betisoarele intre degete. Mult adevar e in faptul ca orice copil mananca in primul rand cu ochii…
@Sensei: Eu nu am avut rabdare sa invat sa mananc cu betisoarele. Imi tot propun sa ma mobilizez, dar miciodata nu o fac. Rusine mie. 🙁
Miam-miam! Sau, in cantoneza: Mi Yam-Mi Yam!
Aratos si gustos punct. Familie multumita punct. Misiune indeplinita punct.
@Sensei: Si aici a lipit wok-ul? 🙂
puiul cu sos de soia a fost excelent! multumim pentru reteta!
@motoimaria: Atunci, sa va fie de bine! 🙂
Corect. O reteta care merita incercata.
Reteta este foarte simpla iar puiul cred ca are un gust deosebit. De incercat. 🙂
@Laura: Da, reteta este simpla, desi nu este cea mai rapida reteta chinezeasca. 🙂 Merita incercata, poate chiar in acest week-end, daca nu tii post.