Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre.
Zeytinyagli Yaprak Sarma
Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei de masline, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt si feliute de lamaie, si au o umplutura formata din orez, ceapa, rosii, seminte de pin, stafide si multe ierburi aromate. Sunt gustoase, nimic de zis, mai ales vara, cand este atat de cald incat te simti cel mai bine atunci cand ceea ce ai in farfurie sau pahar trebuie musai sa fie racoros.

Bucatarie: turceasca
Dificultate: usor
Cantitate: cca 50 sarmale
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 1 ora + racire + rulare sarmale

Ingrediente:
500 g frunze de vita de vie in saramura
200 g orez
2 cepe medii, tocate marunt
2 rosii medii
2 linguri de pasta de rosii
1 legatura de patrunjel proaspat, tocat marunt
1/2 legatura de marar proaspat, tocat marunt
1/2 legatura de menta proaspata, tocata marunt
250 ml ulei de masline
2 linguri de seminte de pin, rumenite usor
2-3 lamai, feliate
50 g stafide
sare
piper negru, proaspat macinat

Instructiuni:
Se spala bine frunzele si se oparesc, ca sa se inmoaie. Se spala apoi in apa rece.
Se cresteaza in cruce coaja rosiilor, in partea lor inferioara, apoi se oparesc 2 minute. Se racesc sub jet de apa rece si se curata apoi de coaja. Se toaca marunt.

Se toarna jumatate din ulei intr-o cratita si se adauga ceapa, la foc mic. Se sareaza si se gateste 5 minute, sau pana ce se face translucida si se inmoaie.
Se adauga orezul si se amesteca bine. Se mareste flacara si se gateste 1-2 minute. Se adauga rosiile si se amesteca bine. Se adauga apoi ierburile tocate si se amesteca din nou.

Citeste si articolul →   Tajin de peste

Se adauga stafide, sare, piper si pasta de rosii si se amesteca din nou. Se mai adauga o cana cu apa clocotita si se amesteca. Se adauga semintele de pin si se amesteca din nou. Se stinge flacara si se lasa mixtura de orez sa se raceasca.

Se asaza frunzele de vita de vie pe partea neteda, cu partea lata a frunzei apropiata de dvs. Se ia o lingura de umplutura racita si se asaza pe frunza, pe partea lata a sa. Se ruleaza peste umplutura partea inferioara a frunzei, apoi lateralele, dupa care se ruleaza catra varful frunzei, astfel ca sa se obtina o… sarma. Se procedeaza exact ca la sarmalele noastre, sau ca la pachetelele de primavara asiatice.

Se asaza sarmalele intr-o cratita mare, una langa alta, in 2-3 straturi daca este nevoie. Dupa ce s-a terminat umplutura, se stropesc sarmalele cu restul de ulei, iar peste ele se asaza feliile de lamai. Se mai adauga doua pahare de apa, se asaza cratita pe foc mic, se da in clocot molcom si se acopera. Se gatesc circa 40 de minute, apoi se lasa sa se raceasca.
Se servesc reci, alaturi de iaurt si feliute de lamaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.